Колко често е нормално да боледуват децата и от какво?

10469
Колко често е нормално да боледуват децата и от какво?

3 дни на градина, 2 седмици вкъщи - познато ли ви е? Повечето родители се сблъскват с проблема "често боледуващи деца". И тук идва въпросът - Колко често е нормално да боледува детето и кога трябва да потърсим мнението на специалист? Проблемите обикновено започват или се засилват от момента, в който детето тръгне на градина или ясла, защото започват срещите с най-различни антигени и микроорганизми.

Защо децата боледуват често?

Причината се крие в несъвършенството на имунната им система. Тя все още не се е срещала с достатъчно антигени и инфекциозни причинители, за да си изгради придобит имунитет срещу тях. Известно предимство имат кърмените деца, тъй като антитялото IgG (имуноглобулин) преминава през кърмата. По този начин майката предава част от своя хуморален имунитет на бебето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Колко често е нормално да боледува детето?

"Нормално боледуване" е абстрактно понятие, но все пак има приети някакви норми, за да може да разграничаваме често боледуващите деца. Смята се, че децата под 1 годишна възраст е приемливо да боледуват един или два пъти в годината. Периодът между 1 и 3 годишна възраст е може би най-уязвим, защото в него са първите срещи с микроорганизми, срещу които детето няма имунитет. През тези 3 години детето може да боледува дори до 6-8 пъти годишно от най-различни инфекциозни заболявания. След това в периода между 3 и 5 години би трябвало да се разреждат боледуванията, тъй като имунната система вече си е изградила известна защита. И така с всяка изминала година честотата трябва да намалява при едни нормално развиващи се защитни механизми и имунна система. Консултация с педиатър или друг специалист е нужна ако забележите, че детето боледува повече от 6-8 пъти годишно, ако има непрекъсната хрема, която не преминава с нищо, има непрекъсната кашлица, хърка докато спи и се буди през нощта.

Обобщено: Често боледуващо дете означава да заболява повече от 6-8 пъти годишно.

От какво боледуват най-често децата?

реклама

Остри респираторни заболявания (ОРЗ). Заемат първо място сред най-често срещаните заболявания не само при децата, но и при възрастните. Причиняват се от инфекциозни причинители (стафилококи, стрептококи, хемофилус, аднеовируси, грипни вируси, риновируси и др.), които се разпространяват и предават по въздушно-капков път. Обикновено заболяването протича леко и се наблюдава значително повишаване на броя заболели деца през по-студените месеци. Причините са много: несъвършен общ и локален имунитет, недоизлекувана инфекция, дисбактериоза. Профилактика може да се прави с правилно и балансирано хранене, богато на витамини, минерали и градивни вещества, имуномодулиращи средства, които подсилват защитните сили, ограничаване на контактите с други болни, прилагане на противогрипна ваксина.

Уроинфекции. Втори по честота заболявания, от които боледуват децата. Причините са многобройни: употреба на памперси, вродени анатомични аномалии на пикочо-отделителната система, замърсявания. Уроинфекциите в детска възраст са често състояния, които се свързват с неизяснена висока температура и по-забавена диагностика. Боледуват предимно момиченца. Причиняват се най-често от Грам (-) бактерии, в 80-90% от случаите от Е.соli и протеус.

Стомашно-чревни заболявания. Срещат се често при децата и се причиняват от най-различни бактерии и най-вече вируси през летните месеци. Опасни са от гледна точка на това, че децата са изключително податливи на обезводняване, което влошава състоянието им. Затова често се налага включването на рехидратираща терапия в болнични условия.

Инфекциозни заболявания. Тук говорим за морбили, скарлатина, варицела, инфекциозна мононуклеоза и т.н. Заради контактите в детските заведения и недоразвитата имунна система, децата са податливи на тези инфекции.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се