Каква е ролята на повишената температура при заболяванията? Вредна ли е или полезна?

9487
Каква е ролята на повишената температура при заболяванията? Вредна ли е или полезна?

Повишената телесна температура е неспецифична защитна реакция на организма срещу болестотворни микроорганизми - бактерии, вируси, гъбички, паразити и т.н. Температурата може да бъде повишена не само при инфекциозни заболявания, но и при злокачествени или автоимунни. Тя представлява опит на тялото да се справи с патологичния процес, който протича в него. Симптомите, които са резултат от повишената температура, са втрисане, изпотяване, ускорена сърдечна дейност, учестено дишане, отпадналост, неспокойствие.

Къде се намира центъра на терморегулацията и от какво се провокира повишаването на телесната температура?

Хипоталамусът е структура в мозъка, която отговаря за терморегулацията на организма. В него е разположен този център. Повишаването на телесна температура е резултат от вещества, които се наричат пирогени. Те могат да бъдат от

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • екзогенен произход (екзогенни пирогени) - токсините, които отделят бактериите
  • ендогенен произход (ендогенни пирогени) - вещества, които се отделят в организма като отговор на възпалителен процес. Такива са цитокините - интерлевкин 1 (IL-1), интерлевкин 6 (IL-6), тумор-некротизиращ фактор - алфа (TNF-alpha).

Когато се отделят тези вещества, те въздействат пряко върху центъра на терморегулацията в хипоталамуса и стимулират каскада от процеси, които водят до повишаване на телесната температура. Смисъла на това е да бъде ограничен патологичния процес, който организма е открил. Повишената телесна температура потиска развитието на много вируси и бактерии и по този начин те намаляват токсичното си действие. Така се ограничава и възпалението.

Негативните аспекти на повишената температура са, че тя е причина за по-ускорени метаболитни процеси, засилва катаболните процеси, нарушава функциите на някои ензими, които не могат да функционират при тези условия, обременява сърцето като ускорява сърдечната дейност.

Вредна или полезна е повишената телесна температура и трябва ли да бъде коригирана с медикаменти?

реклама

При температура до 38 градуса се касае за субфебрилитет, а при температура над 38 - за фебрилитет. Температура над 40, 41 градуса се нарича хиперпирексия и се касае за особено опасно състояние. Субфебрилната температура (до 38 градуса) е полезна за организма, защото той от една страна се бори с патологичния процес и от друга стойностите й не са чак толкова високи, за да затруднят работата на тялото. Температура до 38 градуса може да не бъде коригирана, тъй като тя не би навредила. При фебрилитет (над 38 градуса) негативните аспекти на повишената температура са значително изразени и тя е добре да бъде коригирана с нестероидни противовъзпалителни средства. Консултацията със специалист е задължителна при поява на първи симптоми. При всяко заболяване ключова роля има изследването на кръвните показатели.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се