Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - скрининг тест за изследване на кости, стави и меки тъкани

891
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - скрининг тест за изследване на кости, стави и меки тъкани

Тестът за образна диагностика Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) е диагностичен тест за образна диагностика който използва комбинация от голям магнит, радиочестоти и компютър за получаване на подробни изображения на органи и структури в тялото. ЯМР не използва йонизиращо лъчение.

Кога се налага ЯМР на костите, ставите или меките тъкани?

В ортопедията ЯМР може да се използва за изследване на кости, стави и меки тъкани като хрущяли, мускули и сухожилия за наранявания или наличие на структурни аномалии или някои други състояния като:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • тумори
 • възпалителни заболявания
 • вродени аномалии
 • остеонекроза
 • заболяване на костния мозък
 • дискова херния
 • дегенерация на дисковете на гръбначния стълб

ЯМР може да се използва за оценка на резултатите от коригиращи ортопедични процедури. Влошаването на ставите в резултат на артрит може да се наблюдава с помощта на магнитен резонанс. Може да има други причини Вашият лекар да препоръча ЯМР на костите, ставите или меките тъкани.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР НА СТАВА С ОТСТЪПКА ТУК!

Как работи ЯМР скенерът?

Машината за ЯМР е голяма цилиндрична машина която създава силно магнитно поле около пациента и импулсите на радиовълни се изпращат от скенер. Радиовълните подравняват водородните атоми в тялото от естественото им положение като се подреждат в една посока. Докато се подреждат в правилна си позиция те изпращат радиосигнали. Тези сигнали се получават от компютър който ги анализира и преобразува, за да предаде двуизмерно (2D) изображение на частта от тялото която се изследва. Изображението се появява на монитор. Някои машини за ЯМР изглеждат като тесни тунели докато други са по - просторни или по - широки. ЯМР сканирането може да продължи от 30 минути до два часа.

Рискове при ЯМР скрининг теста

Тъй като не се използва радиация няма риск от излагане на йонизиращо лъчение по време на процедура с ЯМР. Всеки пациент трябва да бъде прегледан преди излагане на магнитно поле на ЯМР.

Поради използването на силния магнит трябва да се вземат специални предпазни мерки за извършване на ЯМР на пациенти с определени имплантирани устройства като пейсмейкъри или кохлеарни импланти. Технологът за ЯМР ще се нуждае от известна информация относно имплантираното устройство като марка и номер на модела, за да определи дали е безопасно да се направи ЯМР.

Пациенти които имат вътрешни метални предмети може да не отговарят на условията за изследване с ЯМР:

 • стоманени хирургически скоби или клипсове
 • клипсове за мозъчна аневризма
 • пластини
 • имплантирани невростимулатори

Лекарствени лепенки трябва да се свалят.

При бременнист или подозрения за бременност уведомете Вашия лекар. Към момента няма информация показваща, че ЯМР сканирането е врезно за неродено дете, но ЯМР сканиране през първия триместър на бременността не се препоръчва.

Лекарят може да прецени да се използва контрастно вещество по време на някои изследвания с ЯМР, за да може рентгенолог да види по - добре вътрешните тъкани и кръвоносните съдове на завършените изображения. Ако се използва контраст съществува риск от алергична реакция към контраста. Пациенти които са алергични или чувствителни към контрастно вещество или йод трябва да уведомят рентгенолога или технолога.

Ако имате тежко бъбречно заболяване или сте на бъбречна диализа съществува риск от състояние наречено нефрогенна системна фиброза от контрастното вещество. Трябва да се обсъди този риск с Вашия лекар преди изследването. Нефрогенната системна фиброза е много рядко, но сериозно усложнение при използването на контраст с ЯМР при пациенти с бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност.

реклама

Трябва да информирате медицинския специласт провеждащ ЯМР сканирането или радиолог преди да получите контрастно вещество, ако имате:

 • анамнеза за бъбречно заболяване
 • бъбречна недостатъчност
 • бъбречна трансплантация
 • чернодробно заболяване или сте на диализа

ЯМР с контраст може да има ефект върху други състояния като:

 • алергии
 • астма
 • анемия
 • хипотония (ниско кръвно налягане)
 • бъбречно заболяване
 • сърповидно-клетъчна анемия

Възможно е да има и други рискове в зависимост от Вашето конкретно медицинско състояние. Не забравяйте да обсъдите всички притеснения преди теста.

Подготовка за ЯМР сканиране

Хранене и пиене: Можете да ядете, пиете течности и приемате лекарства както обикновено за повечето изследвания с ЯМР. Има някои специални изследвания с ЯМР които изискват определени ограничения. Ще ви бъдат предоставени подробни инструкции за подготовка когато се планира ЯМР теста.

Облекло: Премахнете всички пиърсинги и оставете всички бижута и ценности у дома. Трябва да се преоблечете в болнична рокля и да оставите всички лични вещи.

Какво да очаквате: Трябва да лежите напълно неподвижно за качествени изображения. Поради силния шум на ЯМР апарата са необходими тапи за уши, които се осигуряват.

Алергия: Ако сте имали алергична реакция към контрастно вещество което изисква медицинско лечение свържете се с Вашия лекар, за да получите препоръчана рецепта. Вероятно ще го вземете през устата 24, 12 и два часа преди прегледа.

Лекарства против тревожност: Ако има вероятност да страдате от клаустрофобия и имате нужда от лекарства против тревожност поради клаустрофобия помолете лекаря да Ви предпише лекарства които можете да вземете преди ЯМР. Трябва да планирате някой да Ви закара вкъщи след това.

Силна магнитна среда: Ако имате метал в тялото си който не е бил разкрит преди назначаване на теста ЯМР сканирането може да бъде отложено, пренасрочено или отменено докато не бъде получена допълнителна информация. Въз основа на Вашето медицинско състояние лекарят може да изисква друга специфична подготовка. Изключително важно да информирате, ако:

 • Имате пейсмейкър или сменени сърдечни клапи
 • Имате всякакъв вид имплантируеми помпи като инсулинова помпа
 • Имате бобини, филтри, стентове или клипси
 • Сте бременна или мислите, че може да сте бременна
 • Имате някакъв пиърсинг
 • Носите лекарствени лепенки
 • Имате постоянна очна линия или татуировки
 • Някога сте имали рана от куршум
 • Някога сте работили с метал (например металошлайф или заварчик)
 • Имате метални фрагменти навсякъде по тялото
 • Не можете да легнете в продължение на 30 до 60 минути.

Какво се случва по време на ЯМР сканирането?

ЯМР може да се извършва амбулаторно или като част от престой в болница. Процедурите могат да варират в зависимост от Вашето състояние и насоките на лекаря.

 1. Ще бъдете помолени да премахнете дрехите, бижута, очила, слухови апарати, фиби, подвижни стоматологични изделия или други предмети които могат да попречат на процедурата.
 2. Ще Ви бъде дадена болнична рокля която да носите.
 3. Ако трябва да се направи процедура с контраст ще бъде поставен абокат в ръката за инжектиране на контрастното вещество.
 4. Ще легнете върху маса за сканиране която се плъзга в големия кръгъл отвор на сканиращата машина. За предотвратяване на движение по време на процедурата могат да се използват възглавници и ремъци.
 5. Технологът ще бъде в друга стая където се намират контролерите на скенера. Въпреки това ще бъдете постоянно в полезрението на технолога през прозорец. Високоговорителите в скенера ще позволят на технолога да комуникира с Вас и да Ви чуе. Ще имате бутон за повикване, за да уведомите технолога, ако имате проблеми по време на процедурата. Технологът ще Ви наблюдава през цялото време и ще бъде в постоянна комуникация.
 6. Ще Ви осигурят тапи за уши или слушалки които да сложите за да блокирате шума от скенера. Някои слушалки може да предоставят музика.
 7. По време на процеса на сканиране ще се чува щракащ шум когато се създава магнитното поле и се изпращат импулси от радиовълни от скенера.
 8. За Вас ще бъде важно да останете много неподвижни по време на изследването тъй като всяко движение може да причини изкривяване на изображението и да повлияе на качеството на сканирането.
 9. На интервали може да бъдете инструктирани да задържате дъха си или да не дишате за няколко секунди в зависимост от частта от тялото която се изследва. След това ще Ви се каже кога можете да дишате. Не трябва да задържате дъха си за повече от няколко секунди.
 10. Ако се използва контраст може да почувствате някои ефекти когато се инжектира в абоката. Те включват усещане за зачервяване или усещане за студ, солен или метален вкус в устата, кратко главоболие, сърбеж или гадене и/или повръщане. Тези ефекти обикновено продължават кратък момент.
 11. Трябва да уведомите технолога, ако почувствате затруднения в дишането, изпотяване, изтръпване или сърцебиене.
 12. След като сканирането приключи масата ще се измъкне от скенера и ще бъдете подпомогнати да слезете от масата.
 13. Ако е бил поставен абокат се отстранява. Докато самата процедура на ЯМР не причинява болка необходимостта да лежите неподвижно по време на процедурата може да причини известен дискомфорт или болка особено в случай на скорошно нараняване или инвазивна процедура като хирургия. Технологът ще използва всички възможни мерки за комфорт и ще завърши процедурата възможно най - бързо, за да сведе до минимум дискомфорта или болката.

Какво се случва след ЯМР сканиране?

Трябва да се движите бавно когато ставате от масата на скенера, за да избегнете замаяност или световъртеж от легналото положение по време на процедурата.

Ако за процедурата са взети някакви успокоителни може да се наложи да си починете докато ефектите на успокоителните лекарства изчезнат. Ще трябва да избягвате шофирането.

Ако по време на процедурата се използва контраст може да бъдете наблюдавани за определен период от време за странични ефекти или реакции към контрастното вещество като сърбеж, подуване, обрив или затруднено дишане.

Ако забележите някаква болка, зачервяване и/или подуване на мястото на абоката след като се върнете у дома след процедурата трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като това може да показва инфекция или друг вид реакция.

Ако всичко е наред не се изискват специални грижи след ЯМР сканиране на костите, ставите и меките тъкани. Можете да възобновите обичайната си диета и дейности освен, ако лекарят не Ви посъветва нещо конкретно. Може да получите допълнителни или алтернативни инструкции след процедурата в зависимост от Вашата конкретна ситуация.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се