ЯМР - може ли да се използва по време на бременност

176
ЯМР - може ли да се използва по време на бременност

Тестът за образна диагностика ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) е форма на сканиране която може да се използва за преглед на напречен разрез на вътрешността на тялото. Изображенията създадени от ЯМР изглеждат малко като изображения взети от рентгенова снимка, но вместо да разкриват само кост те разкриват цялото напречно сечение на частта от тялото която се сканира. Освен това за разлика от рентгеновите лъчи ЯМР сканирането не разчита на радиация.

Как работи ЯМР скенерът

Скенерът за ЯМР кара ядрата на водородните атоми в тялото да се подравнят като създава мощно равномерно магнитно поле. След това атомите поглъщат енергия от прецизно настроени радиоимпулси и излъчват радиосигнали. Скенерът получава тези сигнали и ги преобразува в изображения, които се разчитат от лекар. Не е установено, че електромагнитните полета произведени от скенера са вредни. ЯМР се смята за едно от най - безопасните сканирания в съвременната медицина.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Безопасен ли е ЯМР по време на бременност

ЯМР сканирането не използва радиация и е процедура с нисък риск. На хиляди бременни жени се прави ЯМР без никаква вреда за майката или бебето. Най - трудната част от ЯМР за повечето бъдещи майки е, че се изисква да останат неподвижни до 40 минути в зависимост от частта от тялото която се сканира.

реклама

В някои случаи на ЯМР е необходимо да се използва контрастно вещество, за да се направи сканирането по - лесно за разчитане. Този контрастен материал се нарича гадолиний и се инжектира във вените, за да подчертае определени части от сканирането. Въпреки, че използването на този контрастен материал е рутинно при другите пациенти ще се използва по време на бременност само, ако е неотложно необходимо.

ЯМР скенерът може да бъде доста шумен, но според проучване проведено през 2010 г. от Reeves et al. шумът произвеждан от скенера не е достатъчен да увреди слуха на бебето през втория или третия триместър. Използването на ЯМР по време на втория и третия триместър е сравнително безопасно. Все още обаче няма достатъчно данни за употребата му по време на първия триместър.

Защо лекарят може да назначи ЯМР?

Вашият лекар може да избере да назначи ядрено - магнитен резонанс, ако изпитвате симптоми които изискват медицинско лечение или ако сте направили преглед и резултатите не са достатъчно ясни сами по себе си. Ако лекарят назначи ЯМР по време на бременност това означава, че той смята, че симптомите за които съобщавате са достатъчно сериозни и изискват лечение преди раждането на Вашето бебе.

Ако лекарят иска да прегледа бебето първо преди да се подложите на ЯМР ще избере ултразвук. Ако ултразвуковото изображение не е достатъчно ясно или ако искат да изследват части от тялото, а не бебето тогава може да се мине към ЯМР вместо само ултразвуковото изследване.

Ако имате някакви притеснения относно безопасността на ЯМР скенера или други лечения говорете с Вашия лекар. Той ще Ви обясни защо се назначава процедурата и ще разясни за рисковете и ползите от тази процедура.

https://foxvalleyimaging.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се