ЯМР - разликата в силата на магнитното поле на отворен и затворен апарат

1016
ЯМР - разликата в силата на магнитното поле на отворен и затворен апарат

Ядрено - магнитният резонанс (ЯМР) е тест за образна диагностика който се използва за създаване на изображения на тялото. Неинвазивен тест който не навлиза в телесната кухина и не използва радиация. Вместо това се основава на работата на магнитно поле и подреждането на водородните атоми в тялото.

Чрез сканиране на тялото ЯМР предоставя компютърно генерирани изображения на вътрешните тъкани и органи на тялото. ЯМР е в състояние да сканира тялото и в трите равнини: аксиална (хоризонталната), сагитална (страничната) и коронална (разделя тялото на предна и задна половини). Тези подробни двуизмерни изображения предлагат на лекуващия лекар необходимата информация, за дадиагностицира правилно състояниетона пациента и да планира курса на лечение.

Разлика между затворен или отворен ЯМР апарат

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои хора си представят, че затвореният ЯМР е същият като отворен, само че е по - ограничителен. Но има някои основни разлики за които трябва да знаете преди да отидете на ЯМР.

На първо място е силата на магнита. Повечето затворени ЯМР са 1,5 Тесла. 1 Тесла = 10 000 гауса (единична мярка като единица от магнитно поле). Сравнение с магнитното поле от 0,5 гауса на Земята дава представа колко силен е затвореният ЯМР. За сравнение отворен ЯМР може да варира от 0,25 Тесла до 0,7 Тесла. **Затвореният ** апарат  е 3 до 8 пъти по - силен от отворения. Има и други мерки които влияят на качеството на изображението като скоростта на нарастване и нивата на софтуера.

реклама

Скенерите за ЯМР с високо поле предоставят превъзходни изображения които са диагностични, а не просто за скрининг. Важно е да знаете, че докато отворените скенери може да се понасят по - лесно, ако пациентът страда от клаустрофобия самото сканиране не е на нивото на затворен скенер и в много случаи трябва да се повтори в затворен скенер с високо поле, за да се получат диагностични изображения.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

Преодоляване на клаустрофобия

Повечето пациенти които смятат, че са клаустрофобични откриват, че са в състояние да се справят с това като се успокоят и се отпуснат преди сканирането.

Кофеинът има тенденция да повишава нивото на тревожност. Също така избягвайте обилно хранене преди сканирането тъй като ще лежите. Носете удобно облекло което не съдържа метал (спортни панталони, потник).

Когато се регистрирате за ЯМР сканирането уведомете техника, че имате клаустрофобия. Технологът може да Ви осигури музика за слушане. Ще имате паник бутон който да натиснете, ако имате нужда от помощ, а за някои сканирания може да постави огледало над очите, за да виждате отвън.

Ще бъдете наблюдавани през цялото време докато протича сканирането.

Технологът може да спре сканирането по всяко време и да Ви изведе, ако е необходимо.

За пациенти които все още имат проблеми с тревожност или клаустрофобия лекарят може да предпише перорално лекарство за справяне с това състояние.

Не позволявайте на клаустрофобията да Ви попречи да бъдете диагностицирани правилно чрез затворен ЯМР с високо поле. Използвайте всички техники които можете да приложите, за да преодолеете клаустрофобията и да получите сканиране с най - добро качество.

https://foxvalleyimaging.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се