ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНАТА! 13 открития, оставили вечна следа!

4847
ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНАТА! 13 открития, оставили вечна следа!

Медицината е една от науките, които търпят непрекъснато развитие. Има открития, които са оставили вечна следа в медицината и са дали съвсем друг поглед над нея. Подобряването на диагностиката и все по-успешните лечения са резултат от усилена работа на много лекари и специалисти. Кои са най-значимите открития в историята на медицината?

1. Откриването на инсулина. През 1921 година двама канадски лекари д-р Бантинг и д-р Бест откриват инсулина в Медицински Университет в Торонто. Те приготвят екстракт от животински панкреас за куче, което е с отстранен панкреас и развива захарен диабет. След инжектирането те наблюдавали драстично подобрение в състоянието на кучето. Нарекли този хормон инсулин (от insula - остров). Откриването на инсулина е едно от най-значимите постижения на 20-ти век. След 1921 година захарният диабет от едно метаболитно заболяване с висока смъртност започва да се превръща в контролирана и все по-успешно лекувана болест.

2. Откриването на дезинфекцията. През 1847 година унгарският лекар Игнац Земелвайс открива, че смъртността на родилките спада с над 50% след като си измие ръцете преди самото раждане. По този начин той открива дезинфекцията. Въвежда задължително дезинфекциране на ръцете на медицинския персонал преди манипулации. За съжаление, откритието му не се посреща добре от тогавашните медици и те го вкарват в лудница, тъй като са смятали, че всичко това са измислици. Там го пребиват жестоко и умира от сепсис заради тежки инфектирани рани.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

3. Откриването на рентгеновите лъчи. През 1895 година немският физик Вилхелм Рьонтген открива нов вид лъчение, което нарича "Х", за да поясни, че е непознато до този момент. След това откритие той дава съвсем друга посока на диагностиката. Рьонтген умира по-късно от рак заради лъчението, което изучавал толкова дълго време.

4. Създаването на стетоскопа. Рене Лаенек е френски лекар, който през 1816 година изобретява стетоскопа. До този момент "аускултацията" се провеждала като лекарите поставяли главата си директно върху гръдния кош на пациентите си. Тъй като този метод в някои случаи се оказвал неприемлив, Лаенек изобретил стетоскопа. Наложило му се да прегледа млада жена и затова навил един лист хартия на цилиндър и го поставил на гърдите на младата жена, а от другата страна поставил ухото си. След това изобретил първия стетоскоп, който представлявал дървен цилиндър и далеч няма вида на съвременните стетоскопи. Лаенек дава нови хоризонти на физикалното изследване.

5. Откриването на пеницилина. През 1928 година Александър Флеминг поставя началото на антибиотичната ера. Една сутрин той открива, че в стафилококовите му култури има пораснал мухъл, който не е позволил на бактериите да се развият. Така той описва антибактериалните свойства на пеницилина.

6. Създаването на ваксините. През 19 век Луи Пастьор създава ваксини срещу бяс и антракс, а д-р Едуард Дженер създава ваксината срещу вариола. Тези учени поставят началото на борбата с инфекциозните заболявания и тяхната профилактика. Благодарение на масовата ваксинация срещу вариола, през 1980 година СЗО (Световна здравна организация) обявява заболяването за ликвидирано по цял свят. Д-р Дженер доказал ефекта от ваксините като взел материал от крава, болна от вариола, и го нанесъл върху драскотини по кожата на сина на свой работник. След известен период от време Дженер заразява детето с човешка вариола. То не заболяло и така доказал, че детето е създало имунитет срещу заболяването. Ваксините се наричат така от vacca - крава.

7. Създаването на първия апарат за измерване на кръвно налягане. През 1881 година Самуел Баш създава първия сфигмоманометър. Той бил пълен с течност и към него се свързвал живачен манометър. Налягането, което оказвала течността върху съдовете, било реалното налягане в тях.

8. Откриването на кръвните групи. През 1901 година Карл Ландщайнер успява да открие АВО система и описва четирите кръвни групи. Също така описва кръвногруповата несъвместимост.

9. Откриването на сладката урина при диабетици. През 1679 година Томас Уилис открива, че хората болни от диабет имат сладка урина като я опитвал на вкус. Години наред това бил единственият метод за поставянето на диагнозата захарен диабет. Освен това той открил, че хората с инсипиден диабет имат безвкусна урина и нарекъл заболяването безвкусен диабет.

реклама

10. Синтезирането на аспирина (ацетилсалицилова киселина). Феликс Хофман бил млад фармацевт, които работил за фармацевтична компания и търсел лек за заболяването на баща си. Той страдал от артрит и имал много силни болки в ставите. Хофман търсейки лекарство, което да облекчи болките, успява да синтезира ацетилсалициловата киселина през 1899 година. По-късно компанията получава разрешение за масово производство.

11. Създаването на "ин витро" оплождането. През 1978 година Робърт Едуардс създава първото бебе "ин витро". Луиз Браун се ражда същата година и от там нататък започва масово практикуване и усъвършенстване на метода. Много двойки получиха шанса да имат свое дете.

12. Откриването на перкусията като физикален метод за изследване. През 1754 година Леополд Ауенбругер започва да наблюдава своя баща как почуква върху бъчви с вино, за да определи до къде е то. След това решава да приложи този метод и на пациентите. Започнал да прави перкусия на бял дроб. Изследвал различните перкуторни тонове като пълнил плевралната кухина на трупове с вода и се опитвал да определи до къде стига течността.

13. Прилагането на първата анестезия. На 16 октомври 1846 година е приложена първата анестезия от зъболекаря Уилям Мортон. Той приспива пациент, на когото пред аудитория му се отстранява тумор в областта на шията. Анестезията била проведена с етер.

Източници: the-hospitalist.org; PubMed; acs.org; healthguidance.org; wikipedia.org; the-scientist.com;


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Скенер на зона по избор, за 150 лв., от Болница "Доверие"
-23%
196,00 лв.
150,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се