Изследване функцията на бъбреците - какво да очакваме

631
Изследване функцията на бъбреците - какво да очакваме

Тестовете за бъбречна функция измерват колко ефективно работят бъбрецитe. Здравите бъбреци помагат за премахването на отпадните продукти от тялото. Повечето от тези тестове проверяват колко добре бъбреците отстраняват отпадъците от отделителната система. Състояния като диабет или високо кръвно налягане могат да повлияят на бъбречната функция. Може да се наложи тест за бъбречна функция, за да се диагностицира или изключи инфекция.

Какви са тестовете за бъбречна функция?

Тестовете за бъбречна функция са кръвен тест, 24-часова проба от урина или и двете и оценяват колко добре работят бъбреците. Повечето от тези тестове измерват скоростта на гломерулна филтрация (GFR). GFR оценява колко ефективно бъбреците изчистват отпадните продукти от отделителната система.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Каква е функцията на бъбреците?

Бъбреците са част от пикочната система. Двата бъбрека са разположени в задната част на корема, точно под гръдния кош. Те помагат на тялото да филтрира отпадъчните материали и да ги изхвърли като урина. Тези органи също са жизненоважни за производството на:

 • Хормони които поддържат кръвното налягане
 • Червени кръвни клетки които пренасят кислород в тялото
 • Витамин D който поддържа здравето на костите и мускулите

Защо може да е необходим тест за бъбречна функция?

Някои състояния като диабет или високо кръвно налягане (хипертония) влияят върху работата на бъбреците. Ако имате едно от тези състояния Вашият лекар може да използва бъбречни функционални тестове, за да помогнат за наблюдението на тези състояния. Може да се наложи и тест за бъбречна функция, ако имате симптоми които показват възможни бъбречни проблеми. Тези симптоми могат да включват:

 • Кръв в урината (хематурия)
 • Болезнено уриниране (дизурия)
 • Често желание за уриниране

Какви са видовете тестове за бъбречна функция?

Анализът на урината оценява урината за кръв, протеини и функция на бъбреците. Лекарят може да назначи един или няколко различни вида тестове за бъбречна функция:

 • Урея в кръвта (BUN) измерва азота в кръвта произведен от разграждането на протеини
 • Скорост на гломерулна филтрация GFR) изчислява скоростта на филтрация въз основа на нивата на протеин, възраст, пол и раса
 • Серумният креатинин търси натрупването на креатинин. Производството на креатинин зависи от мускулната маса
 • Микроалбуминурията определя специфичен протеин наречен албумин

Лекарят може също да използва 24-часови тестове за урина.

реклама

Как да вземем урина за тест за урина?

24 - часовите тестове за урина у дома се извършват като се използва контейнер за събиране на урина.

В деня на теста:

 • Уринирайте в тоалетната както обикновено след първото събуждане
 • През останалата част от деня уринирайте в контейнера

На втория ден:

 • уринирайте в контейнера когато се събудите за първи път
 • занесете теста в лаборатория за изследване

За кръвен тест в лаборатория се взима кръвна проба. Лаборантът използва малка игла и епруветка, за да вземе кръвна проба.

Какво да очакваме след тест за бъбречна функция?

Тестовете за бъбречна функция обикновено са прости и не предизвикват странични ефекти. След кръвни изследвания някои хора изпитват: синини, замайване и умора. Кръвните тестове обикновено не причиняват дълготрайна болка или усложнения. Обадете се на Вашия лекар, ако имате болка, умора или други симптоми които не изчезват.

Получаване на резултатите

Времето за получаване на резултатите от теста може да варира. Понякога лекарят обсъжда резултатите от теста в същия ден. Или лекарят може да изпрати теста в лаборатория и да получи резултатите след няколко дни.

Какво означават резултатите от теста за бъбречна функция?

Резултатите от бъбречните функции могат да покажат дали бъбреците функционират нормално или не. Повечето функционални тестове търсят две измервания:

 • креатинин за оценка на наличие на бъбречно заболяване
 • съотношението на албумин към креатинин в урината (UACR). Над 30 милиграма на грам може да бъде предупредителен признак за бъбречно заболяване

Ако резултатите показват ранно бъбречно заболяване?

Ако тестът покаже нередовни резултати Вашият лекар ще се свърже с Вас относно възможностите за лечение. Може да приемате лекарства за контрол на кръвното налягане. Или можете да посетите нефролог.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА НЕФРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Ако резултатите от тестовете са нетипични Вашият лекар вероятно ще назначи по - чести тестове за бъбречна функция в бъдеще. Редовните тестове помагат за проследяване на здравословното състояние и всички основни състояния.

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Нефролог! Онлайн консултация с Д-р Димитър Джупанов
-15%
59,00 лв.
50,00 лв.
Вземане на материал за урокултура от катетър в домашни условия от Med Care
-20%
15,00 лв.
12,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се