Изследванията за здравна книжка

5032
Изследванията за здравна книжка

Предварителните и периодичн медицински прегледи, за работещите в посочените в Наредба №15 от 2006 г. на Министерството на здравеопазването обекти и институции, включват паразитологични и микробиологични изследвания.
Съгласно тази наредба лична здравна книжка се изисква на лицата, които упражняват дейност в:

 1. Детски ясли, детски градини и специализирани заведения за деца;
 2. Специализирани институции за възрастни;
 3. Водоснабдителни съоръжения и обекти;
 4. Обекти, които произвеждат и/или търгуват с храни;
 5. Бръснарски, фризьорски и козметични салони; Преди постъпване на работа и веднъж годишно се провежда микробиологично изследване за ентеропатогенни Ешерихия коли, шигели, салмонели и коремнотифно носителство (за лицата от първите 4 групи) и паразитологични изследвания за чревни хелминти и протозои. Не подлежат на изследване лицата, които постъпват на работа от друг обект, ако от последния извършен медицински преглед не е изтекла една година и в здравната им книжка са нанесени отрицателни резултати от проведените изследвания.

Ентеропатогенните Ешерихия коли, шигелите и салмонелите причиняват заболявания, които протичат с остър диариен синдром (разстройство на храносмилателната система)

Ентеропатогенните Ешерихия коли поразяват тънките черва на човека. Заразата се предава чрез храна и вода, замърсени с изпражненията на болни хора. Пациентите освен диария може да имат повръщане, болки в корема и повишена температура. Децата и хората в напреднала възраст са най-застрашени. Съществуват съобщения за появата на атипични ентеропатогенни Ешерихия коли, чиито резервоар са кучета, котки, говеда, овце, зайци и маймуни. При атипичните инфекции се засягат лица от всички възрастови групи и от различни социални слоеве.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Шигелите причиняват бактериална дизентерия, която се среща при хората, но не и при животните. Инфектираните лица с лоша лична хигиена са рисков контингент за разпространение на заразата. Характерно за нея е, че заболяването се развива при поемане само на 10 до 200 шигели през устата. Важни фактори за предаване на бактериите са храни, които не са подложени на термична обработка, непастьоризирани млека и недезинфекцирани води. Мухите също могат да пренасят инфекцията. Пациентите се оплакват от диария, висока температура, коремна болка и неефективни позиви за дефекация. Съществуват инфектирани лица без клинични прояви, които обаче предават заразата на други хора.

Салмонелите са причинители на хранителни отравяния и коремен тиф/паратиф. Резервоар на заразата са широк кръг от птици, животни, а също така болните хора и здравите носители. Рискови храни са яйцата, месото, млякото и зеленчуците. Възможно е замърсяване на водите с изпражнения на болни птици, животни и хора. Салмонелите се пренасят и чрез екзотични видове костенурки и игуани, разпространени в нашата страна като домашни любимци. Пациентите с хранително отравяне имат диария, гадене, повръщане, болки в корема, главоболие и повишена температура. През последните години в България се регистрират само единични случаи на коремен тиф и паратиф. Това са сериозни заболявания, които изискват болнично лечение и могат да доведат до фатален край.

Микробиологичното изследването за ентеропатогенни Ешерихия коли, шигели и салмонели, като част от предварителните и периодичните медицински прегледи за лична здравна книжка, е от изключително значение по следните причини:

 1. Лицата, на които се изискват здравни книжки, са ангажирани с дейности, по време на които може да застрашат здравето на други хора.
 2. Лицата, които подлежат на изследвания, могат да бъдат носители на патогенните бактерии без да имат изразени клинични симптоми и да представляват източник на зараза.
 3. Липсата на ваксини срещу тези инфекции (с изкл. на коремния тиф) изисква неспецифична профилактика, която включва и изследването за носителство.
 4. Човекът може да се зарази с чревните бактерии многократно в рамките на своя живот и затова са необходими периодични прегледи.
 5. Изолирането на патогенните бактерии е съпроводено с изготвяне на антибиограма, която дава насоки за адекватно лечение и подпомага борбата с резистентността към антибиотиците.
 6. Своевременното доказване на ентеропатогенни Ешерихия коли, шигели и салмонели предотвратява развитието на възможни усложнения, свързани с тези инфекции. Паразитологичното изследване за лична здравна книжка е с цел откриване на паразитите и техните инвазионни елементи - яйца и цисти

Паразитните заболявания, причинявани от чревни протозои и хелминти, протичат най-често с две фази - остра и хронична. Острата е с изразена симптоматика след период на инкубация. Хроничната се обуславя от имунологичното състояние на опаразитения, при което се редуват периоди без симтоми, с рецидиви на изявена клиника. Характерно е паразитоносителството като резултат от еволюцията на паразитите, осигуряващи вида си с възможност за продължително разпространение.

Протозойните инфекции - жиардиаза, амебиаза, бластоцистоза, балантидиоза и др. протозоози, засягат тънките и дебели черва, смущават храносмилането и причиняват алергизации. Протичат като първични инфекции с проява на диария и рецидивиращи с обща слабост, безапетитие, гадене и периодични разстройства.Чести са безсимптомните носителства. Регистрираните най-често контактни протозоози са бластоцистоза и жиардиаза.

Хелминтозите причиняват диариен синдром, нарушение на резорбцията, анемия, намаление на телесната маса, чревна непроходимост. Контактни хелминтози с най- голяма честота са ентеробиоза и хименолепидоза.

Заразяването с чревни хелминти и протозои е най-често по фекално-орален механизъм, директно при лоша лична хигиена или чрез поглъщането на паразитни яйца и цисти и при консумация на контаминирани с инвазионните елементи хранителни продукти, вода, плодове и зеленчуци. Могат да бъдат пренасяни посредством механични биологични преносители, като мухи и хлебарки. Регистрират се спорадични случаи, семейни, колективни и водни взривове, предимно при протозоозите.

Липсата на възможност за ефективно противодействие, чрез специфична профилактика и ваксинация за паразитните заболявания, забавя ограничаването и ликвидацията им. Отговорността на всички участници в провежданите паразитологични изследвания за своевременното откриване и лечение на опаразитените е голяма, защото това е много важно както за личното здраве на човека, така и за здравето на заобикалящите го.

Автор - медико-диагностична лаборатория "ЛИНА”


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от хормонални изследвания за жената:FSH, LH, Пролактин, Тестостерон и Естрадиол, от СМДЛ "МиЛаб", за 52 лв.
-20%
65,00 лв.
52,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се