Как да боядисаме великденските яйца с природни безопасни багрила?

4539
Как да боядисаме великденските яйца с природни безопасни багрила?

Наближава един от най-хубавите и светли празници - Великден! Започва суматохата около яйцата, боите, дъхавите козунаци и празничната великденска украса. На този празник яйцата са символ, а малки и големи се забавляват да ги боядисват и украсяват, така че всяко едно яйце да стане красиво и неповторимо.

На Великден най-важни са яйцата, обагрени в червено. Тази традиция спазват както православните, така и католиците, защото червеният цвят е символ на Христовата кръв.

Както много други символи, така и червеното яйце идва от древните езически култове. Далечните ни прадеди се прекланяли пред червеното, защото е цветът на Слънцето, а яйцето, като раждане на нов живот и на пролетта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Преди да украсяваме яйцата е важно правилно да изберем продукта! По-добре да се купуват яйца от големи хранителни вериги, където стоките не залежават или от магазини, в които контролът на качеството е на ниво, а доставките са редовни и от проверени източници. Когато се потопят във вода, пресните яйца потъват на дъното, докато старите остават на повърхността. Ако завъртите старо яйце, то ще се върти дълго. Прясното яйце ще се изтърколи настрани. Когато си купувате яйца, задължително погледнете срока им на годност. Счита се, че те са годни 28 дни след снасянето. Ако се съхраняват на топло, светло и влажно място, срокът им на годност намалява.

В миналото стопанката на дома е боядисвала стотици яйца, тъй като семействата са били големи, а и вeликденските яйца са се консумирали до Спасовден, който винаги се пада в четвъртък, 39 дни след първия ден на Великден. В днешни дни се препоръчва сварените яйца да се консумират до 14 дни след варенето.

Яйцата трябва да се варят между 7 и 10 минути след завиране на водата. Белтъкът на варените по-дълго яйца става трудно усвоим за организма и е възможно да причини газове и стомашно неразположение дори яйцата да са много пресни. Преди варене ги измийте с топла вода и по възможност със сапун, за да отстраните евентуални замърсявания, които биха попаднали в храната. Полезните съставки на яйцата се запазват, независимо от кулинарната обработка.

ПРОФИЛАКТИЧНИ прегледи с големи отстъпки в цялата страна ТУК!

В миналото боядисването на яйцата ставало с натурални бои. Те не могат да се похвалят с блестящ вид, изглеждат скромно и почти незабележимо. Но всъщност притежават скрития магнетизъм и силата на майката Природа, радваща ни всеки път със своята естествена красота без грим.

Чак когато яйцата са напълно изсъхнали, тогава ги пускайте в боята.

  • Светложълт цвят ще получите, ако ги варите дълго време заедно с листа от кромид лук или магданоз. Нарежете го на ситно и го оставете да кисне във вода цяла нощ. Прецедете го и преди боядисването на яйцата ги затоплете. За жълто може да се използва и жълт кантарион.
  • По същия начин, както при магданоза може да постъпите и с невен, за да получите ярко оранжев цвят.
  • Оранжево ще се получи с отвара от смрадлика, кора от нар.
  • За червен цвят използвайте люспи от червен лук. Люспите трябва предварително да се оставят накиснати във вода за 12 часа. Също така плодове от синап, кора от дрян, отвара от риган, чай от каркаде, червено цвекло.
  • Кафяв цвят ще получите, ако яйцата варите заедно с корени от брош или с орехови кори.
  • Яйцата ще станат лилави, ако ги варите заедно със сушени черни боровинки.
  • За зелен цвят използвайте коприва, спанак и подбел
  • За синьо - с цветове от синя тинтява, пирински чай.

Тези бои ще станат по-свежи, ако в тях сипете малко оцет. За да е по-твърда черупката на яйцето, поставете суровите яйца за няколко часа в солена вода.

Яйцата и водата, в която ще ги варим, трябва да са на стайна температура. Слагаме ги едновременно на огъня, а не чакаме водата да заври. В тенджерата прибавяме щипка сол, сухи стъбла от джоджен и целина, които заздравяват черупките на яйцата. Подреждаме ги в широка тенджера, но само на един ред, а дъното може да сложим памук.

Никога не слагайте горещи яйца в студена боя, защото ще се напукат.

Както и да боядисате яйцата, все ще са красиви, защото кой не знае, че това е най-любимото занимание в едно семейство, в един дом, а всяка домакиня знае своите тайни и на едноцветните и на шарените яйца. И не забравяйте, яйцата се боядисват в четвъртък или събота преди Великден.

А какви са вашите тайни рецепти за боядисване на яйца без бои от магазина?

Статията е предоставена от: Медицински център FiHealth София


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се