Как влияят хормоните на главоболието при жените?

9374
Как влияят хормоните на главоболието при жените?

Хормоналните промени могат да бъдат сред причините поради които жените страдат от главоболие. Неприятното и силно главоболие може да съсипе работния Ви ден, да напрегне отношенията Ви с членовете на семейството и да повлияе на нормалното протичане на Вашето ежедневие.

Състояния на главоболие свързани с хормоните са:

 • менструация
 • приемане на орални контрацептиви
 • бременност
 • кърмене
 • менопауза

Естрогенът е отговорен за развитието и регулирането функциите на женската репродуктивна система. Главоболие може да се задейства всеки път когато има колебание в нивата на естроген. Включително когато има спад в нивата на този хормон по време на менструалния цикъл. Жените също могат да изпитват повече главоболие около началото на менопаузата и когато претърпят оперативни гинекологични интервенции. Хистеректомията (оперативна интервенция с цел отстраняване на матката) е една от най-често извършваните такива.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Главоболие свързано с менструация

При момичетата главоболието се появява след като достигнат пубертета и менструалния цикъл започне. След менопаузата състоянията на главоболие намаляват. За да се прецени дали менструалният цикъл влияе върху главоболието по календара, който си водите лесно ще се проследи кога започват Вашите симптоми. Ако забележите повтарящи се случаи във времето информирайте Вашия лекар. Той може да предложи някои насоки за превенция и лечение като:

 • прием на лекарства преди месечния цикъл, което може да помогне за намаляване силата на главоболието
 • прием на орални контрацепциви или използване на хормонозаместителна терапия може да е от полза за някои пациенти, но не за всички
 • в някои крайни случаи може да се приложи забавяне или спиране на менструалния цикъл с помощта на лекарства, ако болката е екстремна

Мигрена или главоболие от напрежение и стрес

Най-често срещаните видове главоболие при жените са главоболие от стрес и напрежение и мигрена. Главоболието от напрежение и стрес обикновено се описва като усещане като лента около главата, но ако някога сте усетили пулсиране в главата си може да сте изпитали мигренозно главоболие.

Симптоми на главоболие от мигрена

 • обикновено траят от 4 до 72 часа (това включва симптоми преди главоболие и след главоболие)
 • петна или зигзагообразни линии в зрението (само сред 15-25 процента от страдащите от главоболие)
 • болка от едната страна на главата (15 процента от пациентите могат да имат болка от двете страни)
 • болка влошена от физическа активност
 • чувствителност към светлина, звук или мирис
 • гадене и/или повръщане (пациенти с главоболие тип напрежение и стрес обикновено нямат гадене)

Начин на живот и превенция при проблеми с главоболие

Може да се наложи да обмислите промени в начина на живот, за да помогнете да управлявате симптомите на мигренозно главоболие. Избягвайте известни причинители на главоболието като алкохол, намалете стреса стрес и не забравяйте да се хидратирате. Пийте 1,5 до 2 литра вода всеки ден. Ако консумацията на кофеин влияе на съня Ви ограничете прекомерното кафе и енергийни напитки. И накрая сънят както качеството така и количеството са изключително важни за здравословния живот без мигрена. Ключът е да бъдете последоватени във времето и графика си за режима за сън, събуждане и хранене.

Физиотерапията особено около шията и раменете може да бъде изключително полезна за облекчаване на сковаността на мускулите, което може да причини главоболие. Поведенческата терапия (решаването на проблеми, свързани с дисфункционални емоции, поведения и възприятия чрез целево-ориентирана и систематична процедура) и тренировките за релаксация, медитацията също могат да помогнат за намаляване на стреса за лечение на главоболие.

Ако мерките за промяна на начина на живот не успеят, посетете Вашия лекар

Мигрената, както и главоболието от напрежение и стрес и хормоналното влияние могат да бъдат управлявани, което позволява да се насладите на ежедневните си дейности. Разбирането как хормоните влияят и как могат да причинят мигрена или главоболие е първата стъпка към намирането на възможности за лечение и прилагане на практики, които работят за вас.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се