Какъв е рискът от рак на белия дроб, ако сте бивш пушач?

3328
Какъв е рискът от рак на белия дроб, ако сте бивш пушач?

Изборът да откажете тютюнопушенето е едно от най-добрите решения за Вашето здраве, което можете да вземете. Тютюнопушенето уврежда почти всеки орган и система в тялото. Повишава риска от сърдечни заболявания, емфизем, инсулт, астма, пневмония и туберкулоза. Пушачите са предразположени да развият рак на белия дроб. 85 процента от случаите на този вид рак са свързани с тютюнопушенето.

Съжителството с пушач увеличава с 30 процента вероятността пасивния пушач да развиете рак на белите дробове или сърдечно заболяване. Тютюнопушенето и излагането на тютюнев дим причиняват около 480 000 смъртни случая годишно.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Според проучване от 2013 г. в New England Journal of Medicine, отказването преди 40-годишна възраст намалява риска от смъртност в следствие от тютюнопушене с 90 процента, а отказването от тютюнопушене на възраст до 54 години намалява тази вероятност с две трети. Дори при настоящите пушачи, които се отказват след диагностициране на рак е по-вероятно да се лекуват и да реагират на лечението, намалявайки вероятността от смърт до 40 процента в сравнение с някои други видове рак. Ранното диагностициране и лечение e най-голямата надежда за победа над болестта.

Безопасни ли са електронните цигари?

Напоследък електронните цигари стават все по-популярни. Тези устройства доставят пара от никотин, течни и други химикали и ароматизатори, която се вдишва като цигарения дим. Дългосрочните ефекти върху здравето от електронните цигари понастоящем са неизвестни и се проучват. Въпреки, че производителите твърдят, че техните продукти са безопасни съставките често са неизвестни. Проучване открива вещества причиняващи рак в половината тествани проби от електронни цигари. Много проби съдържали други примеси, а в една проба е открита токсична съставка съдържаща се в антифриза. Електронните цигари могат да обезкуражат или попречат на пациентите да се откажат.

Препоръки за скрининг на рак

Като бивш пушач рискът Ви е по-нисък от този на настоящ пушач за развитие на рак на белия дроб. Но рискът си остава по-висок в сравнение с непушачите. Ако сте били тежък пушач, особено ако сте започнали в млада възраст или сте пушили дълго време трябва да посещавате годишни прегледи за рак на белия дроб. Това включва компютърна томография. Ниски дози рентгеново лъчение за подробна снимка на белите дробове.

Обсъдете навиците си за пушене, фамилната обремененост и потенциалната необходимост от наблюдение с Вашия лекар.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се