Пасивното тютюнопушене и сериозните рискове, които носи за здравето!

3594
Пасивното тютюнопушене и сериозните рискове, които носи за здравето!

Пасивното тютюнопушене е много сериозен проблем, защото крие много опасности за здравето. Всеки един човек има право на избор дали да пуши или не, но когато е поставен в условия, в които всички около него са пушачи, той автоматично се превръща в пасивен пушач. Тютюневият дим е неприятен особено за непушачите заради неговата лоша миризма. Освен това цигареният дим е много вреден за здравето както на пушачите, така и за околните.

Всички хора, които не пушат, но живеят и работят с пушачи, са изложени на значителен здравен риск.

Данните са категорични, че цигареният дим оказва своите вредни ефекти върху здравето както при активните пушачи, така и при пасивните. В цигареният дим се съдържат повече от 5000 различни вещества, които имат негативен ефект върху здравето. Част от тях са канцерогенни, друга част увреждат дихателните пътища, трети увреждат кръвоносните съдове. Тютюнопушенето (активно и пасивно) се свърза с увеличен риск от белодробни, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Цигареният дим във въздуха се получава както от отделянето на дим от самата цигара (който е непречистен през филтъра), така и от издишания въздух от пушача. Лошата новина е, че цигареният дим, който се отделя директно от тлеещата цигара съдържа десетки пъти повече вредни вещества в сравнение с издишания цигарен дим от пушача. Причината е точно във филтъра, който елиминира част от веществата. За съжаление те пак попадат в дихателните пътища с всяко вдишване и издишване на задимения въздух в помещението.

реклама

Установено е, че цигареният дим от тлееща цигара съдържа 90% повече вредни вещества. Някои от тях са никотин, въглероден монооксид, катрани, ароматни въглеводороди, нитрозамини, ацеталдехид, формалдехид, арсен, кадмий, олово, живак, никел, амини. Те се съдържат и във вдишания дим от пушача, но са в по-малки количества. Въглеродният монооксид измества кислорода от хемоглобиновата молекула и по този начин намалява насищането на кръвта с кислород. Никотинът води до свиване на съдовете, ускоряване на сърдечната дейност, затрудняване на работата на сърцето, влошаване на кръвоснабдяването на жизнено важни органи, увреда на нервните клетки. Катраните са много опасни вещества, защото имат канцерогенен ефект. Те се свързват с развитието на рак на белия дроб. Останалите вещества в цигарения дим водят по увреда на лигавицата (ендотела) на кръвоносните съдове и това засилва процеса на атеросклероза (ендотелна дисфункция). Пушенето освен това предизвиква хронично възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което влошава функцията на дихателната система. Други вредни ефекти на веществата в цигарения дим са: намаляване на антиоксидантната активност в организма, потискане на имунната система, често развитие на инфекции в организма, особено на дихателната система. Изводът е, че работата на всеки един орган и на всяка една система в тялото се затруднява и уврежда от тютюнопушенето.

Защо пасивното пушене е толкова опасно?

Установено е, че в цигарения дим, отделен от тлеещата цигара се съдържат 3 пъти повече никотин, 2 пъти повече катрани, 7 пъти повече въглероден монооксид, 80 пъти повече амоняк. Това означава сериозна заплаха за здравето.

За кои заболявания тютюнопушенето е рисков фактор?

Списъкът е огромен, но най-значимите заболявания са следните: миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мултифокална атеросклероза, артериална хипертония, мозъчен инсулт, захарен диабет, злокачествени заболявания (най-често рак на белия дроб), автоимунни заболявания.

Списъкът продължава и именно той е причината за сериозната борба с тютюнопушенето.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се