Защо тютюнопушенето се свързва с по-висок риск от инфаркт?

3948
Защо тютюнопушенето се свързва с по-висок риск от инфаркт?

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смъртност в световен мащаб. В по-детайлен поглед основните сърдечни заболявания, които водят до летален изход са сърдечната недостатъчност и острият миокарден инфаркт. Обикновено тютюнопушенето се свързва с повишен риск от белодробни заболявания. Установено е, че цигареният дим съдържа редица вредни вещества, които оказват негативни ефекти върху белите дробове, но не по-малка е вредата от тютюнопушенето върху съдовете.

Съдовият ендотел е изключително чувствителен. Един от най-опасните процеси, които се случват в човешкия организъм е образуването на атеросклеротични плаки. Атеросклерозата е опасна, защото е в основата на исхемичната болест на сърцето, острият миокарден инфаркт, исхемичният мозъчен инсулт и всички останали заболявания, свързани с нарушаване на кръвообращението.

Каква е връзката на тютюнопушенето с атеросклерозата и покакъв начин цигареният дим потенцира образуването наатеросклеротични плаки по съдовете?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Атеросклерозата е процес, който започва своето начало още в детска възраст. Образуването на плаки става бавно в продължение на години. Обикновено изявата на мултифокалната атеросклероза започва след 40-50 годишна възраст със съдови инциденти (инфаркт, инсулт) или с исхемични прояви (исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест).

реклама

Образуването на атеросклеротични плаки става чрез натрупването на липиди в съдовия ендотел (лигавицата на кръвоносните съдове). Когато нивата на холестерола и триглицеридите са високи, LDL също е повишен, а HDL - намален, тогава се създават чудесни условия за натрупването на липиди в ендотела. С всяка изминала година се отлагат все повече и повече холестерол, окислени LDL, възпалителни клетки, които водят след себе си до каскада от възпалителни и фибросклеротични процеси и накрая до формирането на атеросклеротична плака. Колкото по-голяма става тази плака, толкова по-голяма обструкция създава тя. Това означава, че започва да се нарушава перфузията на дадения орган и той започва да страда от кислороден глад. Най-чувствителни на кислородния дефицит са мозъкът и сърцето.

Тютюнопушенето е свързано с потенциране на цялата тази каскада от процеси. Всички вредни вещества, които попадат в кръвта чрез белите дробове, водят до активиране на възпалителни реакции. Вредните вещества от цигарения дим е доказано, че предизвикват микролезии (микроранички) по ендотела на съдовете. Всяко едно нарушаване на целостта на ендотела води до привличане на тромбоцити, които агрегират (слепват се) и образуват тромб. Самите атеросклеротични плаки са покрити от увреден ендотел, който така или иначе привлича към себе си тромбоцити и увеличава риска от формирането на тромб и неговото откъсване. А тютюнопушенето допълнително когато уврежда съдовата лигавица, рискът от тромбоемболични инциденти се увеличава значително. Тази последователност от процеси (атеросклероза, увреда на съдовия ендотел, възпалителни реакции, тромбообразуване) може да завърши с формирането на тромб на място и запушване на съда или формиране на тромб, който се откъсва, тръгва по кръвоносната система и запушва друг по-отдалечен съд. Резултатът и при двата случая е исхемия (кислороден глад) и некроза (загиване на страдащата тъкан).

Това е причината, заради която тютюнопушенето е изключително вредно за всички хора, особено за сърдечно болните. Няма човек, в чиито организъм да не протичат атеросклеротични процеси и именно заради това тютюнопушенето трябва да бъде преустановено.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се