Каква първа помощ може да дадем при инфаркт и как да го разпознаем? Вижте първите симптоми!

34291
Каква първа помощ може да дадем при инфаркт и как да го разпознаем? Вижте първите симптоми!

Острият миокарден инфаркт представлява настъпване на исхемия и/или некроза на миокарда в резултат запушване на коронарен съд. Когато се запуши кръвоносен съд, спира храненето на тъканите и те умират. Причината за запушването най-често са атеросклеротични плаки, чиято повърхност е силно тромбогенна Стената на съдовете е нарушена и това създава предпоставка за образуване на тромби. Откъснатият тромб или цял участък от плаката попадат в кръвообращението и запушват коронарните съдове. Колкото по-голям е съдът, толкова е по-обширна некрозата и съответно е по-лоша прогнозата.

Как да разпознаем симптомите на острия миокарден инфаркт (ОМИ)?

Основен симптом при над 80 % от болните е силната гръдна болка. Тя е като тази при стенокардия, но е много по-силна и НЕ се повлиява от нитроглицерин. Локализирана е ретростернално (зад гръдната кост), централно на обширна повърхност и може да отива към ляво рамо, долна челюст, гръб. Ако миокардът е долен или задно-долен може болката да отива и към стомаха. Пациентите изпитват много силен страх и безпокойство, както и чувство, че умират. Често болката е придружена от симптоми на вегетативната нервна система - гадене, повръщане, изпотяване. Оплакванията не рядко започват след физическо усилие или психо-емоционален стрес. При много възрастни хора и при диабетици (заради диабетната полиневропатия) инфарктите протичат безболково! При тях може да се наблюдава задух, слабост, хипотония (ниско кръвно налягане), ритъмни нарушения (забавен, ускорен или неритмичен пулс), загуба или нарушено съзнание. В зависимост от локализацията на некрозата и запушения съд, може да има различни прояви. При преден инфаркт има симптоми, резултат от стимулиране на симпатикуса - тахикардия, хипертонична реакция. При долен инфаркт има стимулация на парасимпатикуса и съответните симптоми са гадене, повръщане, изпотяване, болки в епигастриума ( в областта на стомаха).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как трябва да реагираме при съмнения за инфаркт?

реклама

1.) Първата и най-важна стъпка е позвъняването на 112, защото много хора в паниката и стремежа да помогнат губят ценно време. А при исхемични и некротични процеси, всяка секунда е от значение за възстановяването на витална тъкан.
2.) Докато дойде екипът на спешна помощ може да дадете на пациента да сдъвче таблетки аспирин 375 мг. Също така може да дадете перорален нитрат, например нитроглицерин под езика. Нитро-препаратите действат съдоразширяващо и се предлагат както във вид на таблетки, така и под формата на спрей, за да може да се реагира бързо. Ако пациентът има нестабилна ангина пекторис (нестабилна стенокардия) е добре да има в себе си нитрат под формата на спрей.
3.) До този момент не сме сигурни дали пациентът има инфаркт или няма. Но основно правило е, че при съмнения за инфаркт се действа като при инфаркт! От тук нататък всичко е в ръцете на екипа на спешна помощ и кардиолозите. При качването в линейката пациентът ще бъде закачен на монитор, ще бъде направена ЕКГ (електрокардиограма) и ще стане ясно дали има инфаркт или не. Нужно е сърдечната дейност да бъде проследена. Ако има, ще бъде обезболен, обдишван с кислород и седиран с успокоителни. В зависимост от това дали е пълно запушването на съда или частично, ще бъде взето решение дали пациентът ще се подложи на коронарна ангиография със стентиране, за да може непроходимият коронарен съд да се реканализира. Ангиографията и постявянето на стент целят размачкване на атеросклеротичната плака и разрушаване на тромба, което ще възстанови кръвообращението. Реканализацията трябва да бъде направена до 1 час след инцидента, затова трябва да се действа максимално бързо.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се