Кардиология. Какво представлява гръдната болка?

9327
Кардиология. Какво представлява гръдната болка?

Гръдната болка може да бъде с произход от сърцето или извънсърдечен произход от сърдечносъдовата система - например аортата (най - големият кръвоносен съд в тялото, изхождащ от лявата камера и кръвоснабдяващ сърцето, мозъка и всички вътрешни органи и мускули). Нерядко причината, поради която е потърсен кардиолог е гръдна болка, причинена от заболявания извън сърдечносъдовата система.

Стенокардната болка има следните типични особености

Характер: болката може да варира по интензитет от неопределен дискомфорт до много силна и непоносима. Най - често се описва като тъпа болка, стягане, притискане, тежест.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Локализация: най - често болката се разполага на широка площ зад гръдната кост, в по - редки случаи в лява гръдна половина, още по - рядко в дясно от гръдната кост. Понякога исхемичната болка може да има друга локализация - само в горния етаж на корема, в по - редки случаи - само китките, лактите или долната челюст.

Провокация: обичайно стенокардната болка се провокира от физически усилия. Може също така да се предизвиква и от други фактори - емоционален стрес, ниски или високи температури, при пушене, след нахранване и др. Стенокардната болка не се влияе от фазите на дишането, както и от завъртането или позицията на торса. Не се променя при натиск в областта на гръдния кош, където се локализира. Подобни характеристики насочват към друг произход на болката.

Преминаване: болката преминава или се облекчава частично за кратко време (до няколко минути) след приложение на нитрати. Стенокардната болка, провокирана от физическо усилие обичайно преминава до 15 -20 мин. след преустановяване на усилието. Забележка: болката причинена от спазъм на хранопровода също се облекчава от нитропрепарати. Тъй като последните понижават артериалното налягане е възможно да повлияят на неисхемичната гръдна болка при хипертонична криза - аорталгия (виж по - долу). В тези случаи обаче е необходимо повече време за настъпване на ефекта.

Излъчване: типичното излъчване на болката е към лявото рамо и ръка. Понякога може да се излъчва към двете рамене и ръце, а в редки случаи - само вдясно. Типично е и излъчването на стенокардната болка към шията и долната челюст.

Ако гръдната болка притежава не всички, но поне две от посочените характеристики, тя се определя като атипична. В останалите случаи говорим за неспецифична гръдна болка, която най - вероятно не е със сърдечен произход.

Кардиологична болница Сити Клиник София осигурява пълен набор от извънболнична и болнична медицинска помощ с акцент върху сърдечно-съдовите заболявания, Лидер е в следните направления - инвазивна кардиология, ангиология и флебология, електрофизиология, кардиохирургия, съдова хирургия и образна диагностика. Сити Клиник София е единственото лечебно заведение у нас и в Югоизточна Европа акредитирано от JCI (Joint Commission International). Болницата е отличена с най-високия стандарт за качество и безпaстаност в областта на здравеопазването, даван от най-престижната международна институция.
Материал публикуван с разрешението на City Clinic


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се