Ето кога е най-подходящото време една жена да откаже цигарите!

6266
Ето кога е най-подходящото време една жена да откаже цигарите!

Почти всяка жена ще признае, че менструалният й цикъл влияе на настроението и поведението й. Около 85% от жените изпитват предменструален синдром една до две седмици, преди да са в цикъл, който може да включва промяна в настроението, безпокойство, раздразнителност или желанието за даден вид храна, заедно с физически симптоми като подуване на корема и болезненост на гърдите.

Проучванията показват, че жените са по-склонни да се занимават с пристрастяващи навици като например пушенето на цигари, през първата половина на менструалния цикъл. Това е времето между началото на менструацията и овулацията.

Основната причина се крие в хормона естрадиол (форма на естроген), който е по-висок през първата половина на менструалния цикъл, и който насърчава жените да вършат пристрастяващи неща. През втората половина на менструалния цикъл, пък хормонът прогестерон е по-висок, а това предпазва от лошите пристрастяващи навици като тютюнопушенето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Изследователи от Пенсилвания изучавали група жени, които искали да откажат пушенето. Те са използвали специален вид ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), наречен функционален магнитен резонанс. С него следели активността в мозъка, които контролира и проследява тази дейност в хода на менструалния цикъл. Те открили, че през първата половина на менструалния цикъл (на фоликуларната фаза, но преди овулацията) е имало по-малка дейност в областите на мозъка, които спомагат да се взимат добри решения.

От друга страна, същите тези области на мозъка са били по-активни по време на втората половина на менструалния цикъл. Това откритие показва, че жените, които пушат, могат да бъдат по-успешни при отказването на цигарите, ако те определят дата за спиране през втората половина на менструалния им цикъл.

Пушенето е водеща причина за смъртни случаи. Жените изпитват по-тежки последици за здравето от пушенето на цигари в сравнение с мъжете - и съответно, им е по-трудно да се откажат от вредния навик. Така че - ако искате да откажете цигарите, най-подходящият момент за това е през втората половина на менструацията ви!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се