Каква е разликата между синдрома на миофасциалната болка и фибромиалгията

572
Каква е разликата между синдрома на миофасциалната болка и фибромиалгията

Миофасциалната болка се причинява от необичаен стрес върху мускулите. Това е хронично състояние което засяга фасцията (съединителната тъкан, която покрива мускулите).

Синдромът на миофасциалната болката може да бъде объркан с фибромиалгия и може също да го придружава.

За разлика от фибромиалгията миофасциалната болка е свързана с локализирана мускулна болка или задействащи точки, докато фибромиалгията е широко разпространена болка във всичките четири квадранта на тялото (над и под кръста, както и лявата и дясната страна). Освен това фибромиалгията обикновено се свързва с неспокоен сън и умора. Често и с други соматични оплаквания включително:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • симптоми на пикочния мехур
  • червата
  • централната нервна система като болки и когнитивни проблеми

Мускули засегнати от миофасциална болка

Други причини за миофасциална болка включват напрежение, спазъм или умора на мускулите, които позволяват на човек да дъвче, така наречената дъвкателна мускулатура. Смилането на храната със зъбите и стискането на челюстта са свързани с миофасциална болка и могат да доведат до главоболие. Често миофасциалната болка ограничава движението на челюстта и засяга мускулите на врата, гърба и рамото. Всъщност тази болка може да засегне всеки скелетен мускул в тялото. Не се ограничава до дъвкателните мускули.

реклама

Диагностициране на миофасциална болка

Вашият лекар може да диагностицира миофасциална болка след като физическият преглед разкрие задействащи точки. Намирането на задействащите точки е важно за диагностиката.Рентгеновите лъчи не са полезни при диагностицирането на миофасциална болка. Появата на миофасциална болка може да бъде остра след нараняване или хронична след лоша стойка или прекомерна употреба на мускулите. Това е често срещано състояние.

Лечение на миофасциална болка

Миофасциалната болка не се счита за фатална, но може значително да повлияе на качеството на живот. Лечението е важно и може да включва:

  • предпазители за уста, за да се предотврати стискането на зъбите
  • шини или скоби
  • лекарства включително помощни средства за сън, НСПВС, тиленол
  • инжекции с ботокс за облекчаване на мускулния спазъм

Физическата терапия, релаксацията и биологичната обратна връзка (биофийдбек) също могат да бъдат полезни начини за лечение на миофасциална болка. Интересното е, че дори и да не се лекуват повечето пациенти със синдром на миофасциална болка спират да имат симптоми след 2 или 3 години.

Разграничаване на миофасциалната болка от фибромиалгията

Умората и болката дължащи се на мускулно-скелетно (мускулна и костна) заболяване са водеща причина за посещения при лекар.

Фибромиалгията е хронично или дългосрочно мускулно-скелетно разстройство което се характеризира с болезненост, болка и дискомфорт в определени части на тялото или нежни точки. Тази болка води до проблеми със съня както и до главоболие и умора. Фибромиалгията води до широко разпространена болка и експертите предполагат, че се появява тъй като обработката на болката е анормална при хората с това състояние.

По-конкретно резултатите от научни изследвания показват, че хората с фибромиалгия имат повишени нива на глутамат в централната нервна система. Глутаматът е възбуждащ невротрансмитер, който очевидно когато присъства в повишени нива е свързан с болката при фибромиалгия.

Съществува голям дебат относно това дали миофасциалната болка е отделно заболяване от фибромиалгията или подтип на фибромиалгия. Една специфична разлика между тези две състояния е наличието на задействащи точки. При хора с миофасциална болка палпацията или докосването на определени специфични точки може да накара човек да скочи от болка.

Необходими са повече изследвания, за да се изясни напълно връзката между миофасциалната болка и фибромиалгията.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се