Каква е връзката между тревожността и възпалителните процеси

1073
Каква е връзката между тревожността и възпалителните процеси

Тревожността е нормално усещане. Повечето хора се чувстват тревожни от време на време. За хората с тревожно разстройство обаче чувството на тревожност е по-често, интензивно и упорито. За тях тревожността е трудно контролируема и може да попречи на ежедневието им.

Съществуват редица тревожни разстройства:

 • генерализирано тревожно разстройство (ГТР)
 • социално тревожно разстройство, което се нарича още социална фобия
 • тревожно разстройство при раздяла
 • посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Някои хора изпитват повече от една форма на тревожно разстройство едновременно. Тревожните разстройства са често срещани. Според Световната здравна организация (СЗО) през 2015 г. приблизително 3,6% от световното население е имало тревожно разстройство, което е около 264 милиона души.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Учените все още не знаят точните причини за тревожност, но някои вероятни фактори включват:

 • свръхактивност в определени части на мозъка
 • дисбаланс на невротрансмитерите
 • генетика
 • травма
 • личностни черти
 • хронична болка
 • злоупотреба с вещества

Още преди пандемията тревожността се увеличава особено на Запад. Разбирането как и защо се появяват тревожните разстройства е от ключово значение. Някои учени изследват потенциалната роля на възпалението.

Какво представлява възпалението?

Възпалението е естествена и полезна реакция към вредни стимули като дразнители или патогени. Възпалението е защитна реакция, която помага на тялото да се отърве от нарушаващите стимули и да защити тялото. Ако обаче възпалението продължи то може да увреди клетките и тъканите, които трябва да защитава.

Възпалението се появява и в мозъка и въпреки, че някои от тези възпаления могат да бъдат защитен механизъм изследователите се интересуват дали хроничното възпаление може да повлияе на развитието на психични разстройства.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА CRP С ОТСТЪПКА ТУК!

Връзката възпаление и тревожност

Въпреки, че сега има добри доказателства за връзки между възпалението и депресията по-малко изследвания са изследвали връзката между възпалението и тревожността. Учените постепенно трупат доказателства. Тревожните разстройства се характеризират с психически стрес. Те обаче могат да бъдат свързани и с:

 • повишен риск от коронарна болест на сърцето
 • атеросклероза
 • метаболитни нарушения

Тъй като тези състояния включват нискостепенно системно възпаление и тъй като депресията идва често заедно с тревожност някои учени изучават именно това дали възпалението може да играе роля при тревожните разстройства.

реклама

Признаци на възпалението

Когато изучават възпалението учените установяват ключови маркери в тялото. Интересни маркери са:

 • С-реактивен протеин (CRP)
 • интерлевкин-6 (IL-6)
 • тумор-некротичен фактор (TNF) - алфа

CRP се освобождава от черния дроб в отговор на възпаление. Основната му роля е да се свързва с маркери върху мъртви или умиращи клетки или микроорганизми. Учените вярват, че свързвайки се с целта си CRP подпомага системата на комплемента, която подобрява способността на имунните клетки да изчистват патогените и мъртвите клетки.

IL-6 и TNF-алфа са цитокини, които стимулират възпалението. Цитокините са широка категория протеини, които играят важна роля в комуникацията между клетките.

Изследвания и доказателства

През последните години доказателствата за връзките между тревожността и възпалението се засилват. В проучване учените оценяват набор от маркери за възпаление и коагулация включително CRP, IL-6 и TNF-алфа при 853 участници.

Участниците попълнили въпросник от 40 въпроса, за да преценят колко тревожно се чувстват в този момент и в по-широк план колко тревожни са в общия живот. Наред с други констатации те показват, че по-високи резултати за тревожност са свързани с:

 • повишени нива на CRP, IL-6 и TNF-алфа при мъжете
 • по-високи нива на CRP и IL-6 при жените

Изследване публикувано в Journal of Psychiatric Research изследва връзките между възпалението и Посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Изследователите сравняват провъзпалителни маркери при 14 души с ПТСР с тези на 14 души без това състояние.

Въпреки, че проучването е малко авторите стигат до заключението, че "пациентите с ПТСР показват нискостепенно системно провъзпалително състояние, което освен това е свързано с нивата на симптомите на ПТСР". Преглед на ПТСР и възпалението установява, че ПТСР е свързан с повишен IL-6, TNF-алфа и други маркери на възпалението.

Разглеждайки конкретно жените живеещи както с диабет тип 2, така и с фобийна тревожност друго проучване установява връзка между възпалителните маркери и тревожността. Авторите заключават: "Високите нива на фобийна тревожност са свързани с повишени нива на лептин и възпалителни маркери." Лептинът е хормон, който помага за регулиране на апетита и следователно приема на калории, но учените смятат, че той също играе роля при хроничното възпаление.

Преглед и мета-анализ публикуван в издание Депресия и безпокойство сравнява данните от 41 проучвания. Като цяло изследователите заключават: "Тези данни показват връзката между възпалителна дисрегулация и диагнози свързани с хронична, въздействаща и тежка тревожност и предоставят прозрение за начина по който тревожността, и по-специално ПТСР е свързана с определени възпалителни маркери."

Експериментално отключване на възпаление

Разбира се откриването, че хората с тревожност са по-склонни да получат възпаление не показва, че възпалението причинява или увеличава риска от тревожност. Изследване проучва дали предизвикването на състояние на възпаление ще увеличи чувството на тревожност. Изследователите предизвикали възпаление чрез инжектиране на участниците с липополизахарид (LPS). LPS е компонент на клетъчната мембрана на грам-отрицателни бактерии и надеждно предизвиква възпалителен отговор.

Авторите установяват, че с увеличаване на възпалителните маркери се увеличава и чувството на безпокойство. Също така отбелязват, че участниците чиито нива на IL-6 се повишават най-много изпитват най-голямо ниво на тревожност.

Въпреки, че е трудно да се преведат проучвания проведени с животни върху психичното здраве върху човешкия опит, изследванията върху мишки са дали някои интересни резултати. Например проучване в което учените индуцират стомашно-чревно възпаление при мишки установява, че мишките развиват подобно на тревожност поведение. Проучването също така показа, че Bifidobacterium longum, пробиотична бактерия обърнала промяната в поведението, което ни насочва внимателно към микробиома.

Ролята на микробиома

Само преди няколко години идеята, че бактериите в червата ни могат да повлияят на психичното ни здраве звучеше пресилено днес тази връзка е доста добре установена. В червата има много сложна нервна система, наричана ентерална нервна система. Някои учени дори я наричат ​​"вторият мозък". Налице е сложно двупосочно взаимодействие между чревната нервна система и централната нервна система. Както обясняват авторите на една статия:

"Прозренията в вдупосочната връзка между червата и мозъка разкриха сложна комуникационна система която не само осигурява правилното поддържане на стомашно-чревната хомеостаза, но вероятно ще има множество ефекти върху афекта, мотивацията и по-високите когнитивни функции."

Взаимодействайки с чревната нервна система __чревните бактерии имат директен път на комуникация с мозъка. Някои изследвания вече показват връзки между безпокойството и промените в популациите на чревните бактерии. Например проучване установява "намалено микробно богатство и разнообразие" при хора с ГТР в сравнение с лица без тревожно разстройство.

Други учени са изследвали дали тревожността може да бъде лекувана с помощта на пробиотици или пребиотици. Пробиотичните храни съдържат живи микроорганизми, а пребиотиците насърчават растежа на бактериите.

Мета-анализ събира данни от 34 проучвания изследващи влиянието на пребиотиците и пробиотиците върху депресията и тревожността. Като цяло изследователите не откриват ефект от пребиотиците, но стигат до заключението: "Пробиотиците дадоха малки, но значителни ефекти за депресия и тревожност."

Въпреки, че има вероятност да има множество механизми един от начините по които чревните бактерии могат да повлияят на нивата на тревожност е чрез възпаление. Чревните бактерии имат тесни връзки с нервната система, но също така взаимодействат с имунната система, която движи възпалителния отговор. Въпреки, че понастоящем има голям интерес към чревните бактерии все още имаме много да научим за тяхното влияние върху нашите психични състояния.

Причина или следствие

Въпреки, че доказателствата за връзка между възпалението и психичното здраве стават все по-силни, учените имат дълъг път да преминат, преди напълно да разберем важността на тази връзка.

Имунната система е невероятно сложна тема, а психичните състояния все още са слабо разбрани. Като заключение изглежда вероятно възпалението да играе някаква роля в тревожността, но ще трябва да се проведат повече изследвания преди да можем да направим стабилни утвърдени заключения което е важно, за да се използва информацията за справяне с тревожността.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се