Кои са кръвните показатели, които показват наличието на възпаление в организма?

80427
Кои са кръвните показатели, които показват наличието на възпаление в организма?

Кръвните изследвания са много важни в диагностичното уточняване, защото при повечето заболявания има отклонения в кръвната картина. Изследването е безопасно и високо информативно. Кръвните показатели показват много информация относно състоянието на организма. При изследването на пълна кръвна картина се изследват еритроцити, хемоглобин, левкоцити (които се разпределят по видовете бели кръвни клетки - пръчкоядрени и сегментоядрени левкоцити, еозинофили, базофили, лимфоцити, моноцити, плазмоцити), Ht (хематокрит), MCV (среден обем на еритроцита), МСН (средна концентрация на хемоглобин в средния еритроцит), МСНС (средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите), тромбоцити, ретикулоцити.

Кои са кръвните показатели, които показват, че в организма има възпалителен процес?

Левкоцитоза (Увеличени стойности на белите кръвни клетки - левкоцити). Левкоцитите се произвеждат в костния мозък и са част от имунната система. Именно те защитава организма от най-различни болестотворни микроорганизми. Белите кръвни клетки се делят на гранулоцити (неутрофилни гранулоцити - 50-70 % от общия брой на левкоцитите, еозинофилни гранулоцити - 2-4 % от общия брой и базофилни гранулоцити - 0-1 %) и агранулоцити (лимфоцити: В-лимфоцити и Т-лимфоцити - 25-40 % от общия брой и моноцити - съставят 2-8 % от общия брой на левкоцитите).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Основната роля на неутрофилите е фагоцитоза - унищожават бактерии, гъбички, чужди тела. Еозинофилите се борят с паразитните и алергичните заболявания.

Нормалните стойности на левкоцитите са 5-10.109/l. Стойности над тези показват възпалителен процес в организма. Левкоцитозата показва мобилизиране на имунната система за борба с възпалителен процес.

реклама

При увеличаване на левкоцитите за сметка на неутрофилите, най-често се касае за бактериална инфекция. При увеличаване на еозинофилите най-често се касае за паразитно заболяване или за алергия. При увеличени левкоцити за сметка на лимфоцитите, това често означава вирусна инфекция.

Увеличаване на С-реактивния протеин (CRP). Този протеин се произвежда в черния дроб под въздействието на фактори, отделяни от имунните клетки (макрофаги, които убиват патогените). Нивата на С-реактивния протеин се увеличават при възпалителни процеси, защото се повишават клетките на имунната система, които отделят повече медиатори на възпалението.

Всички кръвни изследвания трябва да бъдат интерпретирани от лекар. Самодиагностицирането и самолечението не биха били правилен подход към здравето. Лабораторните резултати не означават диагноза, а само насочват към такава. За да бъде поставена диагноза се вземат предвид оплакванията, лабораторните данни и резултатите от образни изследвания, ако има провеждани такива. Затова диагностика и лечение се правят само от лекар-специалист.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се