Какви са ползите от студения душ за косата, кожата и метаболизма?

5096
Какви са ползите от студения душ за косата, кожата и метаболизма?

Има данни, че студеният душ влияе много положително върху метаболизма и дори допринася за красотата. Но дали наистина е така? Попитахме лекарите за тяхното мнение.

Студеният душ може да подобри здравето на тялото, но струва ли си треперенето в банята? Според последните тенденции една доста търсена тема е тази със студените и контрастни душове и ползите от тях. Има доказателства, че те наистина могат да подобрят метаболизма и да допринесат за здравето и красотата на кожата.

Има поддръжници на теорията, че душовете не са само за почистване и хигиена, но и имат още редица ползи. Относно влиянието върху красотата, студеният душ може да премахне по лесно мъртвите клетки от скалпа и косата, съобщава дерматологът от Чикаго Джеси Чънг. Освен това хладката вода свива кръвоносните съдове и може да подобри кръвообращението, свива временно порите и намалява зачервяването. Също така има благоприятно влияние когато лицето е подпухнало. За кожата на лицето и косата студеният душ определено има прекрасни ползи.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Също така тази процедура може да подобри настроението, но доказателствата за тази полза са една идея субективни. Едно друго проучване сред любители на плуването през зимата споделят, че редовните тренировки (4 пъти седмично) подобрили значително общото им състояние. Чувствали се много по-енергични и доволни. През 2007г. друга група учени се заемат с търсене на доказателства по темата и открили, че 2-3 минутен студен душ има много положително влияние върху хора, страдащи от депресия!

реклама

По време на изследването на тази студена "терапия" учените попаднали на интересен факт. Ниската температура стимулира кафявата мастна тъкан, която изгаря много повече калории при разграждането си. При група мъже, които често използвали тази техника било доказано увеличено количество кафява мастна тъкан, но резултатите относно загубата на тегло били минимални.

За да усетите реалните ползи от душове с хладна вода може първоначално просто да избягвате супер горещите душове, защото те определено не са полезни за тялото. Абсолютно вярно е, че топлата вода създава приятно усещане за комфорт, но не оказва добро влияние върху косата и кожата. Прекалено топлата вода елиминира естествените мазнини, които произвежда кожата и това я прави по-суха след душ. Горещите душове могат да създадат неприятно усещане и сърбеж по кожата, както и могат да обострят възпалителни заболявания като екземи. Това създава особени проблеми през зимата, когато въздухът е студен, а кожата е много топла.

Д-р Джеси Чънг в заключение съобщи, че не е нужно хладният душ да продължава няколко минути, за да усетите ползите от водата с ниска температура. 10 секунди в края на банята са напълно достатъчни. Ако усетите, че това наистина работи за вас и ви доставя удоволствие, може да увеличавате времето до няколко минути и да използвате продукти със естествени масла, за да стимулирате ефектите. Наслаждавайте се!

Източник: www.health.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се