Какви са симптомите на инфекции на хирургични рани

99
Какви са симптомите на инфекции на хирургични рани

Хирургическата рана е разрез на кожата който се прави със скалпел по време на операция. Хирургическа рана може да бъде и резултат от дренаж поставен по време на операция. Хирургичните рани се различават значително по размер. Те обикновено се затварят с конци, но понякога се оставят отворени, за да зараснат.

Видове хирургични рани

 Хирургичните рани могат да бъдат класифицирани в една от четири категории. Те се определят от това колко замърсена или чиста е раната, риска от инфекция и къде се намира раната по тялото. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Клас I: Те се считат за чисти рани. Не  показват признаци на инфекция или възпаление. Често засягат окото, кожата или съдовата система. 

Клас II: Раната може да не показва признаци на инфекция, но е изложена на повишен риск от заразяване поради местоположението си. Например хирургичните рани в стомашно - чревния тракт могат да бъдат изложени на висок риск от заразяване. 

Клас III: Хирургическа рана при която външен предмет е влязъл в контакт с кожата, има висок риск от инфекция и се счита за замърсена рана. Например огнестрелна рана може да замърси кожата около мястото където се извършва хирургическата интервенция. 

Клас IV: Този клас рана се счита за замърсена. Рани които са били изложени на фекален материал.

Хирургическите рани се създават когато хирургът направи разрез или срязване с хирургически инструмент наречен скалпел. Голямо разнообразие от медицински обстоятелства изискват операция. Размерът на раната зависи от вида на процедурата и местоположението на тялото. 

Рискови фактори за   инфекции   на хирургични рани

Всяка хирургична процедура ще създаде хирургична рана. Вероятността от инфекция на раната след операция е между 1 и 3 процента. Рисковите фактори за развитие на инфекция на хирургична рана включват други медицински проблеми като диабет или отслабена имунна система.

Пушачите, възрастните хора и хората с наднормено тегло също са изложени на повишен риск от инфекция. Спешните операции, коремните операции и операциите които продължават повече от два часа също носят по - висок риск от инфекция. 

Симптоми на инфекции на  хирургични рани

Хирургическите рани се наблюдават често, за да се гарантира, че заздравяват правилно. Инфекциите могат да засегнат само кожата, тъканта под кожата или имплантите според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Признаците на инфекция на хирургична рана включват

  • повишена болка и зачервяване около раната
  • забавено заздравяване
  • наличието на гной, неприятна миризма или дренаж от раната

В някои случаи инфектираната хирургична рана може да изглежда изсъхнала или по - дълбока. Треската също може да бъде често срещан симптом

Как се диагностицират инфекциите на   хирургичните   рани?

Лекарят може да диагностицира инфекция на хирургична рана чрез изследване на раната, оценка на симптомите или вземане на култура от течност източена от раната.

Лечение на хирургична рана

Лечението на хирургична рана понякога зависи от това къде се намира по тялото. Хирургическите превръзки обикновено се поставят върху раната и може да се наложи да се сменят редовно. 

Кожата около хирургическата рана вероятно ще трябва да се почисти често с физиолигочена разтвор и сапун. Може също да се наложи раната да се напои с физиологичен разтвор чрез напръскване със спринцовка на кожата около раната. 

Грижи у дома

Домашните грижи за хирургична рана може да включват някои от същите процедури включително честа смяна на превръзките и почистване. Лекарствата за болка без рецепта също могат да намалят дискомфорта.

Често пациентите се изписват от болницата преди хирургическата рана да е напълно зараснала. Важно е  да следват всички инструкции за домашни грижи. Правилното спазване на указанията ще насърчи заздравяването и ще намали вероятността за инфекция. 

Усложнения на хирургични рани

Когато хирургични рани причинят инфекция това обикновено се случва в рамките на 30 дни след операцията. Инфекциите могат да бъдат зачервени, болезнени, горещи на допир или да изтича гной. За лечение на инфекции лекарят може да предпише антибиотик или да се наложи да отвори раната, за да я почисти. 

Възстановяване на хирургични рани

Възстановяването варира и може да продължи седмици до месеци. Хирургът трябва да Ви даде конкретна информация кога можете да се върнете на работа, да тренирате отново и да се върнете към ежедневието си. Изгледите за хирургична рана която заздравява правилно са добри. Следването на препоръките за контрол на инфекцията може да увеличи шансовете раната да зарасне добре.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Предоперативен пакет от изследвания, за 70 лв., от МДЛ  "Мед-Диа"

Предоперативен пакет от изследвания, за 70 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

32 закупени
-30%
100,10 лв.
70,00 лв.
Подкожна инжекция в домашни условия от Med Care

Подкожна инжекция в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
10,00 лв.
8,00 лв.
Mускулна инжекция в домашни условия от Med Care

Mускулна инжекция в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
15,00 лв.
12,00 лв.
Венозна инжекция в домашни условия от Med Care

Венозна инжекция в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
30,00 лв.
24,00 лв.
Хирургична превръзка(малка, средна или голяма) в домашни условия от Med Care
-20%
20,00 лв.
16,00 лв.
Премахване на конци в домашни условия от Med Care

Премахване на конци в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

3 закупени
-20%
30,00 лв.
24,00 лв.
Вземане на материал за урокултура от катетър в домашни условия от Med Care
-20%
15,00 лв.
12,00 лв.
Измерване на кръвно налягане в домашни условия от Med Care

Измерване на кръвно налягане в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Стара Загора

1 закупени
-20%
5,00 лв.
4,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се