Различните видове анестезия - какво трябва да знаем

223
Различните видове анестезия - какво трябва да знаем

По време на хирургична операция на пациента се дава някаква форма на анестезия която представлява лекарства които се дават за облекчаване на болката и намаляване на усещането по време на операцията. Преди операцията ще се срещнете с лекар анестезиолог. Анестезиологът ще прегледа медицинското състояние и анамнеза, за да планира подходящата анестезия за операцията.

Има различни форми на анестезия. Видът на анестезия който ще получите зависи от вида на операцията и медицинското състояние. Като част от процеса на анестезия могат да се използват и успокоителни, за да накарат паиента да се приспи и аналгетици за облекчаване на болката.

Различните видове анестезия

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Локална анестезия

Локалната анестезия е анестетик който се дава за временно спиране на усещането за болка в определена област на тялото. Пациентът остава в съзнание по време на локална анестезия. При лека операция може да се приложи локална анестезия чрез инжектиране на мястото или да се остави да се абсорбира в кожата. Въпреки това когато голяма площ трябва да бъде обезболена или ако инжекцията с локална анестезия не прониква достатъчно дълбоко лекарите могат да използват други видове анестезия.

Регионална анестезия

Регионалната анестезия се използва за обезболяване само на частта от тялото която ще бъде подложена на операцията. Обикновено се прилага инжекция с локална анестезия в областта на нервите които осигуряват усещане на тази част от тялото. Има няколко форми на регионални анестетици:

  • Спинална анестезия. Спинална анестезия се използва за операции на долната част на корема, таза, ректума или долните крайници. Този тип анестетик включва инжектиране на единична доза от анестетика в областта която заобикаля гръбначния мозък. Инжекцията се прави в долната част на гърба под края на гръбначния мозък и причинява изтръпване в долната част на тялото. Този вид анестезия най - често се използва при ортопедични процедури на долните крайници.
  • Епидурална анестезия. Епидуралната упойка е подобна на спинална упойка и обикновено се използва за операции на долните крайници и по време на раждане. Този тип анестезия включва непрекъснато вливане на анестетик през тънък катетър (куха тръба). Катетърът се поставя в пространството което обгражда гръбначния мозък в долната част на гърба причинявайки изтръпване в долната част на тялото. Епидуралната анестезия може да се използва и за хирургия на гръдния кош или корема. В този случай упойката се инжектира на по - високо място в гърба, за да изтръпне гръдната и коремната област.

Обща анестезия

При общата анестезия се използва анестетик за предизвикване на безсъзнание по време на операция. Лекарството се вдишва или през дихателна маска или тръба или се прилага чрез абокат. В дихателната тръба може да се постави тръба, за да се поддържа правилното дишане по време на операцията. След като операцията приключи анестезиологът спира упойката и пациента се отвежда в стаята за възстановяване за по - нататъшно наблюдение.

реклама

Ролята на анестезиолога

Анестезиолозите са лекари обучени да администрират и управляват анестезия дадена по време на хирургична процедура. Също така са отговорни за управлението и лечението на промените в критични жизнени функции - дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане тъй като те са засегнати от извършваната операция. Освен това диагностицират и лекуват всички медицински проблеми които могат да възникнат по време и непосредствено след операцията.

Преди операцията анестезиологът ще оцени медицинското състояние на пациента и ще формулира план за анестезия който взема предвид физическото състояние. Жизненоважно е анестезиологът да знае колкото е възможно повече за медицинската история, начин на живот и прием на лекарства включително без рецепта и билкови добавки. Особено важна информация която трябва да знаят анастезиолозите:

Реакции на предишни анестетици. Ако някога сте имали негативна реакция към анестетик трябва да можете да опишете точно каква е била реакцията и какви са били Вашите специфични симптоми. Дайте на анестезиолога възможно най - много подробности като например, че сте повръщали когато сте се събудили или колко време Ви е отнело да се събудите.

Приемани билкови добавки. Някои билкови продукти които обикновено се приемат могат да причинят промени в сърдечната честота и кръвното налягане и да увеличат кървенето при някои пациенти. Популярните билки гинко билоба, чесън, джинджифил и женшен могат да доведат до прекомерна загуба на кръв като предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Освен това жълтият кантарион и кава кава (Piper methysticum) могат да удължат седативния ефект на упойката. Американското дружество на анестезиолозите съветва всеки който планира да се подложи на операция да спре приема на всички билкови добавки поне 2 до 3 седмици преди операцията, за да освободи тялото от тези вещества.

реклама

Всички известни алергии. Обсъждането на всички известни алергии с анестезиолога е много важно тъй като някои анестетици предизвикват кръстосани алергии особено при хора които имат алергии към яйца и соеви продукти. Трябва да се идентифицират алергии както към храни така и към лекарства.

Всички скорошни и актуални лекарства отпускани с рецепта и купувани без рецепта. Важно е да уведомите Вашия хирург и анестезиолог за лекарствата отпускани по лекарско предписание и за лекарствата без рецепта които приемате или сте приемали наскоро. Някои лекарства отпускани с рецепта като кумадин, разредител на кръвта трябва да се преустановят за известно време преди операцията.

Освен това тъй като много хора ежедневно приемат аспирин за предотвратяване на сърдечен удар и някои хранителни добавки лекарите трябва да са наясно с тези навици, тъй като те могат да удължат кървенето и да попречат на лекарствата използвани от анестезиолозите.

Тютюнопушене и пиене на алкохол. Могат да повлияят на тялото също толкова силно, а понякога и по - силно отколкото много лекарства отпускани с рецепта които може да приемате. Поради начина по който цигарите и алкохолът влияят върху белите дробове, сърцето, черния дроб и кръвта тези вещества могат да променят начина по който действа упойката по време на операция. Важно е да уведомите Вашия хирург и анестезиолог за минала, скорошна и текуща консумация на тези вещества преди операцията.

Подлагането на операция може да бъде добър мотиватор за отказване от тютюнопушенето. Освен това раната ще заздравее и ще се възстановите по - бързо особено в областта на разреза или ако операцията включва интервенция на кости. Спирането на тютюнопушенето преди операцията също намалява белодробните усложнения след операцията като пневмония. Отказът от тютюнопушенето също намалява риска от сърдечни заболявания, белодробни заболявания и рак.

Употреба на наркотици като марихуана, кокаин или амфетамини. Хората които употребяват такива наркотици не са склонни да разкрият употребата на незаконни наркотици, но трябва да запомните, че всички разговори между вас и вашия хирург и анестезиолог са поверителни. Изключително важнода знае за минала, скорошна и текуща употреба на тези вещества тъй като тези лекарства могат да повлияят на заздравяването и реакциите на анестезията. Важно е да имате предвид, че единственият интерес който Вашият лекар има към тази информация е да научи достатъчно за вашето физическо състояние, за да ви осигури възможно най - безопасната анестезия.

Среща с анестезиолога преди операцията

Тъй като анестезията и хирургията засягат всяка система в тялото анестезиологът ще проведе предоперативно интервю. По време на това интервю анестезиологът ще прегледа медицинската история както и ще обсъди вече споменатата информация.

Също така ще Ви информира какво да очаквате по време на операцията. Това е и моментът да обсъди кои лекарства трябва да бъдат спрени и кои могат да продължат преди операцията както и кога да спрете да се храните преди операцията.

Ако не сте се срещали лично по време на предоперативното интервю анестезиологът ще се срещне с Вас непосредствено преди операцията, за да прегледа цялата медицинска история както и резултатите от всички медицински тестове проведени преди това, за да разбере Вашите индивидуални нужди от анестезия.

Съществуващи медицински състояния по време на операцията

Ако вече има съществуващо медицинско състояние като диабет, астма, сърдечни проблеми или артрит анестезиологът ще бъде предупреден за това и ще бъде добре подготвен да лекува тези състояния по време на операцията както и веднага след това.

Анестезиолозите са обучени да се справят с внезапни медицински проблеми свързани с операцията както и с всякакви хронични състояния които може да се нуждаят от внимание по време на процедурата.

Проследяване на състоянието на пациента по време на операция

Мониторингът е една от най - важните роли които анестезиологът изпълнява по време на операция. Дори най - малките промени в широк спектър от функции на тялото дава на анестезиолога огромно количество информация за текущото състояние.

В допълнение към насочването на анестезията анестезиологът ще контролира жизненоважни функции като сърдечен ритъм, кръвно налягане, телесна температура и дишане. Също ще отговаря за подмяната на течности и кръв когато е необходимо. По време на операция се използва сложна технология за наблюдение на всяка система на тялото и нейната функция.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се