Какво е топлинен удар?

10955
Какво е топлинен удар?

Лятото е любим сезон на всеки. Но както приятно и забавно, то крие и опасности. Непосилните жеги, които напоследък съпътстват летните дни, понякога могат да бъдат застрашителни за здравето ни.

По-възрастните хора непрекъснато ни повтарят, че трябва да слагаме шапка, когато излизаме навън лятото, за да не слънчасаме.

Майките с малки деца никога не забравят този съвет и не излизат навън без да покрият главата на детето си. Така се намалява значително шанса да ни сполети топлинен удар. За да сме още по-спокойни, трябва да пием и много вода.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Но какво още трябва да правим, за да не слънчасаме? Какво значи слънчасване? Какво е топлинен удар? Отговорът на тези въпроси следва….

Какво е топлинен удар?

Слънчасването или топлинният удар е, когато сме стояли прекалено дълго на слънце и се предизвиква от високата температура. Инсолацията, както е медицинският термин на топлинния удар, е състояние на хипертермия - която от своя страна се получава, когато сме се излагали на слънчевите лъчи прекалено дълго време. Топлинен удар може да ни сполети и ако сме били прекалено продължително време на горещ и влажен климат.

реклама

Човешкият организъм може сам да се предпази от инсолация - това става чрез изпотяването. Благодарение на потта тялото ни се охлажда. Но ако продължително време сме под слънчевите лъчи или пък на много топло, дори и потта не може да ни помогне. Тъй като изпарението на потта не може да поддържа адекватно телесната температура и тя започва да се повишава. Тялото допълнително се обезводнява и ако не приемаме достатъчно количество вода. На висок риск от топлинен удар са изложени работниците, които работят на открито. Също така, ако стоим продължително време на плажа, с коктейл в ръка, това също може да доведе до слънчасване, тъй като алкохолът и кафето водят до обезводняване.

Как да разберем, че сме слънчасали?

При топлинен удар човек започва да се чувства отпаднал, да го боли главата, да му е топло. Но най-характерното за слънчасването е, че започва да ни се върти всичко, да ни се гади и повръща. Това е сигурен симптом, че сме слънчасали.

Какво трябва да правим при топлинен удар?

Най-сигурното е да се полеете с вода. При топлинен удар или слънчасване незабавно трябва да застанете на сянка и прохладно място. Трябва да стоиje в полуседнало положение и да си разхлабите дрехите. Трябва да се напръскате с вода и на главата да си поставите студен компрес. Може да си сложите мокри кърпи на гърдите, корема и гърба. Добре е да поемате студени подсладени или подсолени напитки или вода. Ако е възможно, за охлаждане може да се използва и вентилатор, като преди това кожата се мокри с вода. В по-тежки случаи трябва незабавно да се повика лекар.

Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?

Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот за разлика от слънчевия удар. Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито.

И в двата случая е налице главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се