Какво представляват полът и половата идентичност? Как се определят?

6516
Какво представляват полът и половата идентичност? Как се определят?

Полът е биологична характеристика, с която се ражда всеки един индивид. Той се определя от генетичната информация или от видовете полови хромозоми, които притежава всеки един организъм. Биологичният пол се определя още със зачеването. От тази гледна точка всеки един индивид принадлежи към определен пол, а именно - мъжки или женски.

Какво представлява полът?

Биологичното определение за пол представлява способността на дадени индивиди от определен биологичен вид да се размножават чрез специализирано образуване на конкретен вид полови клетки в репродуктивните си органи. Половете са два - мъжки и женски. При някои животни съществува хермафродитизъм - в един организъм съществуват както женска, така и мъжка полова система. При хората това състояние се среща, но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПАТОЛОГИЧНО и е обикновено част от генетичен дефект (например някои хромозомни аномалии, които водят до развитието на най-различни заболявания и синдроми). Някои от тях дори са несъвместими с живота.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проблемите в съвременния свят идват не от биологичния пол, а от половата идентичност (усещането за полова принадлежност).

Как се определя полът от биологична и анатомична гледна точка?

Полът се определя още при зачеването. Всеки един човек има 46 хромозоми или 23 двойки. 44 от хромозомите са соматични, т.е. носят генетична информация относно всички биологични, физиологични и анатомични характеристики на човека (ръст, цвят на кожа, очи и коса, предразположеност към заболявания и т.н.). Останалите две хромозоми са полови. При мъжете те са Х и У хромозома, а при жените са две Х хромозоми. Това означава, че хромозомите на всяка една жена са 44 + ХХ (44 соматични хромозоми + 2 полови), а на мъжа са 44 + ХУ (44 соматични + 2 полови). Половите хромозоми определят дали ще се развие мъжки или женски пол. При наличието на У хромозома започва отделянето на мъжки полови хормони и се развива мъжка полова система, а при наличието на две Х хромозоми се отделят женски полови хормони и се развива женска полова система.

Всяка една яйцеклетка има една Х хромозома, докато сперматозоидите имат или една Х или една У хромозома. В мъжкия организъм се образуват равен брой сперматозоиди с Х и У хромозоми. Ако сперматозоид с Х хромозома оплоди яйцеклетка, ще се развие женски пол (44 + ХХ). Ако сперматозоид с У хромозома оплоди яйцеклетка, ще се развие мъжки пол (44 + ХУ).

Има известни разлики между сперматозоидите с Х и У хромозома. Тези, които съдържат Х хромозома са по-устойчиви и се движат с по-бавна скорост, а тези които съдържат У хромозома за по-неустойчиви в кисела среда, но се придвижват с по-висока скорост.

Какво представлява половата идентичност?

реклама

Половата идентичност представлява начинът, по който всеки един човек възприема своята полова принадлежност. Половата принадлежност е понятие, което се използва от психолози, сексолози и социолози. От биологична гледна точка не съществува подобно възприятие. Половата идентичност включва в себе си както личното себеусещане за пола, така и възприемането за роля в обществото. Например кое се смята за мъжко и кое за женско. Според доста изследвания половата идентичност започва своето определяне още със самото зачеване, продължава да се развива по време на бременността и в детството вече завършва своето развитие. Според учени половата идентичност е определена още в детство и след това не може да бъде променена. Самото й формиране се влияе както от биологичните особености на индивида (анатомични и хормонални), така и от социални фактори (общество, начин на живот, околна среда).

От половата идентичност започват да произлизат и всички характеристики на човека - поведение, начин на мислене, емоционален свят, роля в обществото. В почти всички общества се възприема идеята, че половата идентичност трябва да съответства с биологичния пол. Хората, които не споделят това убеждение се наричат транссексуални. Те се определят с противоположната полова идентичност на своя биологичен пол.

Различната полова идентичност не съответства на различна сексуална ориентация.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от 5 хормона за жени LH, FSH, Пролактин,Естрадиол, Тестостерон за 44 лв. от Лаборатории Кандиларов
-17%
53,00 лв.
44,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се