Какво трябва да знаем за 5-те типа уринарна инконтиненция

997
Какво трябва да знаем за 5-те типа уринарна инконтиненция

Ако страдате от уринарна инконтиненция не сте еденствени. Много мъже и жени страдат от този проблем. Всеки (на всяка възраст) може да изпита инконтиненция на урината. Проблемът обаче е значително по-често при жените.

Това се дължи на по-късата уретра в допълнение към вероятността раждане да отслаби мускулната опора на пикочния мехур и уретрата. 50 процента от хората страдащи от това заболяване не търсят помощ.

Има пет типа инконтиненция категоризирани по причината и тежестта на симптомите в пикочните пътища. Кои са причините, симптомите и възможностите за лечение?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Спешна инконтиненция. Определя се като внезапна нужда от уриниране. Типът инконтиненция, който Ви кара да се чувствате така сякаш трябва да отидете до тоалетната на секундата дори и да сте се напуснали само момент преди това.

При неотложна инконтиненция е невъзможно да се игнорира чувството за необходимост от уриниране. За съжаление много хора не винаги стигат до тоалетната навреме. Поради това неотложната инконтиненция може да затрудни ежедневието. Налагането да се движите постоянно в даден момент може да бъде стресиращо и ограничаващо и понякога да доведе до малки и по-големи изпускания.

Често причината за спешна инконтиненция се дължи на неправилна комуникация между пикочния мехур и мозъка. Пикочният мехур неправилно казва на мозъка, че е пълен и трябва да се изпразни. Бременността и раждането са често срещани причини за неотложна инконтиненция.

Менопаузата, травмите на таза и неврологичните заболявания (като Паркинсон и множествена склероза) също могат да бъдат определящи за спешната инконтиненция.

Възможностите за лечение включват терапия с биологична обратна връзка, която е процесът за осъзнаване на физиологичните реакции на Вашето тяло. Целта е да можете да контролирате мускулите на пикочния мехур и да намалите чувството за спешност при уриниране.

Различни мускулни упражнения като упражнения на Кегел също могат да изградят сила на пикочните мускули за подобряване на позивите. Освен това лекарства като алфа блокери, антихолинергици, Mirabegron и локален естроген могат да се използват за лечение на този специфичен вид инконтиненция.

реклама

Упражненията на Кегел могат да помогнат в борбата с ефектите от еректилната дисфункция, както и със симптомите на свръхактивен пикочен мехур при жените.

Стресова инконтиненция. Ако имате изтичане на урина когато се смеете, кашляте или кихате най-вероятно страдате от стрес инконтиненция. За щастие инконтиненцията при стрес не винаги води до инцидент.

Жените които са родили или са бременни също получават този тип инконтиненция поради натиск или увреждане на пикочната система.

Тазовата травма е друга често срещана причина, която може да затрудни задържането на урината.

Тази форма на инконтиненция обикновено включва отслабени мускули около пикочния мехур и уретрата. Тъй като тези мускули са толкова компрометирани силният физически стрес върху тялото може да причини изтичане на урина.

Практикувайте рутинни упражнения на Кегел за тазовите мускули, за да избегнете този проблем. Наблюдаването на приема на течности също е важно особено ако знаете, че ще упражнявате или ще извършвате някакъв вид физическа активност.

Смесена инконтиненция. Тези, които страдат от смесена инконтиненция трябва да се справят както с неотложната така и със стресовата инконтиненция. Така, че те имат спешност и някои изпускания се случват когато са физически натоварени.

Справянето с двата типа всъщност е доста често срещано и обикновено не е причина за безпокойство.

Ако изпитвате и двете вероятно се справяте със слабо тазово дъно заедно с други здравословни проблеми. Работата с уролог за установяване на причината за този проблем може да Ви помогне да си върнете контрола върху пикочния мехур.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Инжекциите с ботокс всъщност могат да помогнат на пациентите със смесена инконтиненция да намерят облекчение от симптомите. От друга страна лекарства като оксибутинин, толтеродин и дарифенацин също могат да бъдат препоръчани.

Функционална инконтиненция. Изтичане на урина което не е свързано със здравословни проблеми възникнали в пикочната система. Най-често се наблюдава при тези с физическо или когнитивно увреждане. Този тип може да варира от малки изпускания до пълно изпразване на пикочния мехур.

Проблемите с психичното здраве и уврежданията са едни от най-документираните причини. Този тип инконтиненция обикновено се свързва с възрастните хора. Лечението включва подобряване на цялостната физическа и психическа функция, за да можете самостоятелно да отидете до тоалетната.

Преливане на инконтиненция. Честата и нестабилна струя урина обикновено сочи към преливане на инконтиненция. Ако имате затруднения при уриниране или не можете да уринирате напълно пикочният мехур вероятно ще е пълен през повечето време. Тъй като бъбреците непрекъснато произвеждат урина и излишната течност буквално прелива и излиза от тялото през уретрата.

За разлика от стрес инконтиненцията преливането на инконтиненция може да се случи без предупреждение. Твърде често пациентите с този тип страдат и от чести инфекции на пикочните пътища. Урината, която остава в пикочния мехур за дълги периоди от време създава идеалната среда за растеж на бактерии.

Този тип инконтиненция е по-вероятно при мъжете особено тези с увеличена простата. Ако това е причината, на първо място ще се наложи лечение на уголемена простата. Опциите за подобряване на преливането включват отстраняване на запушване, поставяне на катетър и някои лекарства. Заедно с тези лечения упражненията на Кегел за тазови мускули също могат да постигнат ефект.

Преодоляване на всички видове уринарна инконтиненция

Не живейте с инконтиненция, защото смятате, че нищо не може да се направи. Въпреки, че не всички видове инконтиненция могат да бъдат обърнати тясното сътрудничество с уролог може да Ви помогне да управлявате симптомите си. Основната цел да се помогне на пациентите с изтичане на урина е да им се помогне да намерят комфорт и облекчение от изтичането на урина.

Тъй като тези състояния могат да бъдат стресиращи за справяне планирането на среща със специалист ще Ви осигури експертна грижа.

Въпреки, че рискът от инконтиненция нараства с напредването на възрастта не е пряк резултат от стареенето. Трябва да проучите различни възможности за лечение на Вашия тип инконтиненция с уролог.

https://urologyspecialistsnc.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Нефролог! Онлайн консултация с Д-р Димитър Джупанов
-15%
59,00 лв.
50,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се