Какво трябва да знаем за херпесната инфекция и защо се случва многократно?

6339
Какво трябва да знаем за херпесната инфекция и защо се случва многократно?

Херпесната инфекция представлява инфекциозно вирусно заболяване на кожата. Първичното заразяване протича обикновено остро и веднъж заразен пациентът остава носител на вируса до живот. Причинителите на херпесна инфекция са Herpes simplex и Herpes zoster (Herpes virus varicellae, Virus varicella zoster). Тъй като вирусите са невротропни (т.е. имат афинитет към нервната тъкан) остават в невроните и в ганглиите в латентно състояние. Определени екзогенни и ендогенни условия могат да бъдат предпоставка за тяхното реактивиране.

Herpes simplex

Заразяването става обикновено в детска възраст. Известни са два типа на Herpes simplex, тип 1 и тип 2. Тип 1 често се асоциира с кожно-лигавична форма на болестта в областта на лицето или устната кухина, като гингивостоматит при деца. Тип 2 е причинител на гениталния херпес. Първият контакт с инфекциозния причнител води до остри оплаквания като фебрилитет, общо неразположение, силна болка в засегнатия участък от тялото и характерни кожни или лигавични промени - зачервяване на поразената част от кожата, образуване на малки мехурчета колкото просено зърно, изпълнени с бистра течност, които се пукат и след тях се образуват ерозии или се покриват с налепи и крусти. Вижте в галерия стадиите на херпесната инфекция.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Рецидивираща инфекция с Herpes simplex. Защо?

Както вече споменахме вирусът остава в "спящо” състояние в нервните структури до края на живота след първично заразяване и при определени условия (настинка, грип, физически и емоционален стрес, имунни дефицити и др.) се реактивира. Според последни данни около 1-2% от популацията страдат от рецидивиращ херпес. Най-честата локализация е по лицето около устата, но може да засегне и други части на тялото. Кожните промени отново включват първоначално зачервяване на кожата с поява на мехурчета и последващо образуване на ранички около устните.
При жени гениталният херпес най-често рецидивира преди и след менструален цикъл.

реклама

Herpes zoster (Herpes virus varicellae).

Herpes zoster е идентичен вирус със причинителя на варицелата при децата. Първичното заразяване става в детска възраст, често между 2-10 години, след което се развива обрив по цялото тяло, характерен за варицелата. След преболедуване се образува имунитет, но вирусът отново остава в латентно състояние в ганглиите на сетивните нерви до края на живота и може да рецидивира. Реактивацията на вируса поразява кожния участък, който е инервиран от засегнатите нерви, в които "живее” вирусът. Често обривът се появява по хода на ребрата, в областта на шията, по лицето. Оплакванията може да варират от незначителен лек сърбеж до изключително силна болка. Кожните промени са идентични с описаните.

Лечение

Посещението при дерматолог или специалист по инфекциозни болести е задължително. Лечението се осъществява с антивирусни медикаменти и имуностимулиращи средства.

Стадии на херпесната инфекция

Стадии на херпесната инфекция


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се