Защо да изберем Лазерна епилация?

5395
Защо да изберем Лазерна епилация?

Борбата с нежеланото окосмяване е един от най-честите поводи за посещения на козметичен салон. Тя изисква сериозни инвестиции както на пари, така и на време от страна на мъже и жени.

Лазерното обезкосмяване е сравнително нов метод за справяне с нежеланото окосмяване. Ефектът на лазерната процедура се постига в резултат на поглъщането на енергията на лъча от пигмента на косъма и последващото му разрушаване.

Лазерното обезкосмяване се препоръчва за всяка част от тялото където има излишно окосмяване, с изключение на зоната около очите. Тъй като лазера действа едновременно върху множество космени фоликули, големи участъци като гръб, ръце, крака се третират толкова лесно, както и малки като горна устна или бикини зона.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Въпреки, че досега са одобрени няколко типа лазерно обезкосмяване, резултатите с всеки от тях могат да бъдат различни. Всеки индивид има различен метаболизъм, хормонални нива, вид и гъстота на космените фоликули, което оказва влияние върху крайния резултат. Нещо повече, косъма преминава през три растежни фази: анаген, или фаза на растеж, телоген - фаза на покой и катаген, когато косъма е в междинно състояние между растеж и покой. В даден период от време различен процент от космите се намират съответно в трите фази на космен растеж, което прави невъзможно едноетапното премахване на всичките третирани косми. Процедурата засяга ефективно само космите във фаза на растеж. Необходими са няколко сесий.

Ако обмисляте да се подложите на лазерно обезкосмяване, следващата информация ще ви бъде полезна и ще ви предостави подробности за процедурата. Д-р. Росица Денчева от Дерматологична клиника София ви препоръчва предварително да се консултирате с дерматолог, който има призната специалност по дерматология и е обучен да прилата тази процедура.

Тъй като лазера засяга само космите във фаза на растеж, а не всички косми са във фаза на растеж по едно и също време, се налага да се проведат няколко процедури за ефективно премахване на космите от един участък. Различните сесии се назначават най-малко през месец, за да се даде възможност на новите косми, които не са засегнати от предходната процедура и са били във фаза на покой да израстнат и да се засегнат при следващия сеанс.

Каква е ползата от тази процедура?

Това е ефективен и дълготраен метод за премахване на нежеланото окосмяване, което спестява много време и усилия, които сте отделяли със старите методи на епилация.

Как се осъществява?

Първоначална консултация: вашия лекар ще ви обясни какво да очаквате от лазерната епилация. Той ще ви обясни различните възможности подходящи за вас, същността на процедурата, рисковете и ограниченията. Може да се направят тестови полета, за да се определи дали вашето окосмяване ще се повлияе от лазера. Ако имате тъмна кожа, може да се наложи да прилагате избелващ крем върху зоната, която ще се третира, за да се фокусира енергията на лазера върху космения фоликул вместо върху кожата и по този начин да се намали риска от изгаряне на твоята кожа.

Лазерна епилация, същинска процедура: третирания участък се обръсва и се нанася обезболяващ крем или охлаждащ гел, за да се намали болковото усещане. По време на процедурата кожата ви ще усети интензивните емисии на светлината, която се абсорбира от космените фоликули. Всеки пулс от лазера продължава минимална част от секундата и третира участък с размери от няколко квадратни сантиметра. Много лазери са оборудвани с охлаждаща система, която понижава температурата на кожата осигурявайки допълнителен обезболяващ ефект и предотвратяващи изгарянето от лазера.

Колко време отнема процедурата?

В зависимост от размера на третирания участък и вида на използваната техника времето необходимо за провеждане на процедурата е различно. Горна устна може да отнеме 5 минути, по-голям участък като гръб или крака отнема около час.

Болезнена ли е процедурата?

Трябва да очаквате някакъв дискомфорт по време на терапията. Най-често се усеща парене или болка, които са различно изразени при отделните индивиди. Преди епилацията с лазери да започне, може да се нанесе охлаждащ гел или обезболяващ крем за намаляване на болката.

Какво да очакваме след процедурата?

Непосредствено след процедурата мястото може да бъде зачервено или оточно, както става при леко слънчево изгаряне. Вашият лекар може да ви предпише локален крем за успокояване на болката. Понякога кожата в третираната зона се покрива с корички, но тази реакция приминава за няколко дни.

Въпреки, че може да възстановите веднага нормалния ви начин на живот и ежедневни дейности, излагането на слънце трябва да се избягва. Почиствайте третираното място с мек сапун (или сапун без сапун) и вода. Не използвайте продукти, които могат да раздразнят зоната (като ретоноиди или адстрингенти).

В рамките на десет дни след процедурата може да забележите космен растеж в третирания участък. Това всъщност са атакуваните косми, на които им предстои да отпаднат, а не новопоникнали. Вие може да ги обръснете ако ви претесняват, но не се опитвайте да ги скубете, изсветлявате или прилагате друг тип механично отстраняване.

Ако имате тъмен цвят на кожа, може да забележите временно изсветляване на кожата в третираната зона. Въпреки, че повечето пациенти са доволни от резултата, невъзможно е да се предвиди успеха от терапията при всеки индивид. Устойчивостта на космените фоликули в различните части на тялото и при различните индивиди варира широко. Обикновено са необходими няколко процедури за трайно обезкосмяване, но има случаи при които пълно премахване на космите не се постига никога. Дори и в тези случаи обаче, вие ще имате много по-малко окосмяване отколкото преди процедурата.

Д-р Росица Денчева
дерматолог

Статията е публикувана в Ofertomat.bg с разрешението на Дерматологична клиника София


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се