Какво трябва да знаем за пародонтита и неговото лечение – съвременен поглед върху заболяването ЧАСТ1

4252
Какво трябва да знаем за пародонтита и неговото лечение – съвременен поглед върху заболяването ЧАСТ1

Развитието на медицината, в това число и на денталната медицина (зъболечението) дава нов поглед и по-ясното разбиране за развитието на пародонталните заболявания (гингивит и пародонтит), които са двете най-чести заболявания на зъбодържащия апарат.

В резултат на натрупване на плака около шийката на зъба венецът се възпалява. Той е по-червен, оточен и кърви при почистване с четка. При пушачи кървене може да липсва въпреки възпалението на венеца, поради местния кръвоспиращ ефект на никотина, който се съдържа в цигарите. Възможен е лош дъх, дължащ се на възпалителните процеси.

Възпалението се дължи на факта, че в плаката се съдържат бактерии, които нормално се намират в човешката уста. Ако това състояние не бъде контролирано чрез почистване на венечните джобове с ултразвук или кюрета, след различно дълъг период от време възпалението напредва в дълбочина и може да ангажира подлежащата кост, която отговаря за стабилността на зъбите. Това състояние, при което има разрушена кост, която е следствие от бактериите в плаката, се нарича пародонтит.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

Как се лекуват?

Лечението на гингивит (възпаление във венеца) се лекува с процедури, включващи професионално ултразвуково инструментиране (почистване) надвенечно, включително на опредлени места и подвенечно и последяващо полиране. Лечението на пародонтит включва различни техники и подходи в зависимост от дълбочината на джобовете, тежестта на възпаление, дефектите в костта, наличие на други общи заболявания (захарен диабет, артериална хипертония, ендокардити, артропатии и др.). Според костните дефекти, които се виждат на рентгенография, се определя дали е възможно разрушена в резултат на заболяването кост да бъде възстановена, така че да се постигне стабилност на зъбите.

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%
С какво пародонтитът се различава от останалите заболявания?

Пародонтитът е инфекциозно заболяване, т.е. причинява се от инфекция (бактерии), които нормално се намират в устата. Те не могат да бъдат изцяло елиминирани, за разлика например от причинителя на туберкулозата. Знае се, че при болни от туберкулоза се взима комбинация от антибиотици и те са насочени към точно конкретния източник, причиняващ заболяването туберкулоза. Ето това е различното при пародонтита - той се причинява от множество бактерии, които както вече споменахме са неизменна част от устата на човек. Затова тези бактерии не могат да бъдат елиминирани, както например се елиминират с антибиотици някой други заболявания, но могат да бъдат контролирани. За да се контролират, тези бактерии като част от зъбната плака трябва да бъдат регулярно
отстранявани от пародонталните джобове! Това става чрез ултразвук и ръчни кюрети. В зависимост от дълбочината на конкретния джоб може да се наложи да бъде направено и "дълбоко почистване". Това има за цел отстраняване на бактериите, които са довели до разрушаването на костта.

Каква е ролята на зъбния камък?

След като се натрупа плака около зъба е възможно при хора, който са с по-богата на минерали слюнка, да се наблюдава втвърдяване на сформираната вече плака - образува се зъбен камък. Той представлява твърдо, здраво свързано за зъбите отлагане, което задържа бактериите близо до зъбите и по този начин добавя тежест на заболяването. Бихме искали дебело да подчертаем, че пародонтитът е възпалително-деструктивно заболяване, т.е. води до загуба на кост и причинява се от плаката и по-точно от бактериите, а не от зъбния камък!!! Единствената роля на зъбния камък в развитието на заболяването е, че създава по-благоприятни условия за закрепяне на бактериите, но сам по себе си не причинява пародонтит!!! Ето защо в съвременното зъболечение отпадат процедурите "почистване на зъбен камък" и "кюретаж", а имено защото те не лекуват пародонтита!!!
Промяната в терминологията и лечението отразява съвременното мислене и разбиране и демонстрира напредъка в пародонталната терапия.

Защо е необходимо да се лекува пародонтитът?

Контролът (лечението) на пародонталните заболявания позволява запазването на естествените зъби в стабилно здраве от една страна. От друга страна се знае, че бактериите от пародонталните джобове са резервоари на важни патогени за други медицински заболявания, т.е. бактериите от тези места могат да преминат в общото кръвообращение и да са причина за появата на ендокардит, белодробни заболявания и др.

Доказана е връзка между болните от диабет и пародонтални заболявания. От съществено важно значение е контролът на пародонтита при пациенти с клапно протезиране!

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

Предоставено от: Д-р Гогова и Д-р Иванов.

Очаквайте ЧАСТ 2


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се