Какво трябва да знаем за тестовете за антитела и COVID-19

14302
Какво трябва да знаем за тестовете за антитела и COVID-19

Човешкото тяло произвежда антитела когато се бори с инфекция. Този процес му помага да изгради имунитет срещу тази специфична инфекция. Пример за вирус, който причинява инфекция е новият коронавирус, при който се развива COVID-19. Тестовете за антитела помагат да се определи дали човек е имал новия коронавирус като проверява за наличие на антитела.

Какво представляват антителата?

Хората могат да развият антитела срещу COVID-19 дори и да нямат никакви симптоми. Антителата са специални Y-образни протеини. Тяхната роля е да разпознават антигени или чужди частици присъстващи във вирусите. Всяко антитяло специфично разпознава определен антиген свързан с определен микроб подобно на механизъм ключ-ключалка.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Имунните клетки наречени лимфоцити са отговорни за разпознаването и реагирането на антигените. В-лимфоцитите са вид лимфоцити произвеждащи антитела, които след това се свързват с антигена. Това действие маркира антигена за унищожаване. Антителата обаче не могат да проникнат в прицелната клетка, така че друг тип лимфоцити наречени Т-лимфоцити трябва да унищожат микробите.

Откриване на антитела

След първоначалната инфекция В-лимфоцитите ще разпознаят антигена. Така, че ако тялото отново се сблъска с този антиген В-лимфоцитите са готови да произвеждат антитела с по-бързи темпове предотвратявайки повторната инфекция. Тестовете за антитела COVID-19 откриват предимно следните видове антитела:

  • IgM антитела, които се развиват в началото на инфекцията
  • IgG антитела, които се развиват няколко седмици след инфекцията и са ключови за установяването на имунитет след инфекция
  • IgA антитела, които защитават повърхностите на лигавиците в цялото тяло

Тестовете за коронавирусни антитела също проверяват общия брой антитела.

Какво е тест за коронавирусни антитела?

Тестът за коронавирусни антитела проверява специално за наличието на антитела към новия коронавирус SARS-CoV-2. Положителният тест за антитела показва, че човек се е срещал с COVID-19. Това не означава, че в момента има коронавирусна инфекция.

Колко време отнема откриването на антитела срещу COVID-19?

В случай на COVID-19 отнема приблизително 1-2 седмици след появата на симптомите, за да могат хората да развият откриваеми антитела в кръвта. Проучване в Nature Medicine съобщава, че от 285 участници, които се нуждаели от хоспитализация поради тежък COVID-19 всички развиват специфични антитела срещу SARS-CoV-2 в рамките на 19 дни от появата на симптомите.

Предпазват ли антителата срещу COVID-19 от реинфекция?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че в__се още няма достатъчно доказателства, за да се каже дали наличието на такива антитела осигурява имунитет и предпазва от реинфекция.__

Предварително проучване върху маймуни не съобщава за никаква реинфекция сред животните, които изследователите повторно са изложили на новия коронавирус близо месец след първата инфекция. Въпреки, че тези открития са обещаващи данните са ограничени и учените не знаят за колко дълго ще остане защитата на имунитета. По-нататъшни изследвания могат да хвърлят повече светлина. В случай на други коронавируси като MERS-CoV и SARS-CoV антителата могат да останат откриваеми до 3 години след инфекцията.

Кои са основните вирусни антигени на SARS-CoV-2?

Според CDC тестовете са насочени към антитела срещу два основни антигена на вируса SARS-CoV-2:

S Шип гликопротеин, който се намира на повърхността на вируса. Помага на вируса да се слее с клетки в тялото, така че да може да ги зарази.

Нуклеокапсиден фосфопротеин - N, който присъства във вируса в по-големи количества от S протеина. Този протеин помага на вируса да се репликира в клетките, които заразява и да се размножава в тялото.

Кои са видовете тестове за антитела за COVID-19?

Има два големи класа тестове за антитела за COVID-19:

Тестове за свързване на антитела

Не използват жив вирус за откриване на антитела. Вместо това използват пречистени SARS-CoV-2 протеини. Тези тестове могат да покажат резултати само за 30 минути. Има две категории тестове, които откриват свързващи антитела:

POC тестове, които изискват само проба от кръв взета от пръст.

Лабораторни тестове, които изискват работа от добре обучен лабораторен персонал и специализирани инструменти.

Тестове за антителас неутрализиращо действие

Определят способността на антителата да предотвратяват вирусна инфекция в епруветка. Този тип тест включва смесване на кръвна проба с жив вирус и обучени лаборанти го извършват в лаборатория.

Какво да правим след положителен тест за антитела?

В повечето случаи когато някой е с положителен тест за антитела срещу COVID-19 това показва, че вече е имал вируса. CDC предполага, че хората, които имат положителен тест за антитела могат да продължат с нормалната си дейност само, ако са без симптоми и не са били в контакт с лица със случаи на COVID-19. Но все още трябва да предприемат стъпки, за да защитят себе си и другите.

Резултатите от теста за антитела не трябва да определят дали някой може да се върне на работа или дали може да се събере с други хора в училищата и други условия. Важно е да се вземат предвид симптомите на човек и излагането му на други хора с вируса. Тези, които получават положителни резултати, но имат симптоми или са били в контакт с известен случай на COVID-19 трябва да се самоизолират. Също трябва да предприемат допълнителни стъпки, за да защитят себе си и другите. И в двата случая хората трябва да поддържат физическо дистанциране, да си мият често ръцете и да носят маска когато са на публично място.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Какво е фалшиво положителен резултат?

В някои случаи резултатът може да е фалшиво положителен. Това означава, че човекът няма антитела, въпреки че е получил положителен резултат. Някои хора могат да получат фалшиво положителен резултат, тъй като тестовете за антитела за SARS-CoV-2 не са 100% точни. Понякога може да е необходим втори тест за антитела, за да се получат точни резултати.

Тестването на антитела може да помогне в борбата с коронавируса. След като точните тестове за антитела станат широко достъпни това може да помогне за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. Точните резултати ще покажат колко хора са се възстановили от COVID-19, дори ако нямат симптоми. Това може да помогне да се определи кой има някакво ниво на имунитет към вируса.

Точните резултати от теста също могат да помогнат при проследяването на контакти на хора, които са взаимодействали с тези с вируса. Определянето на общото разпространение на болестта също ще бъде възможно с изследване на антитела.

Друго предимство е, че хората, които са прекарали COVID-19 могат да дарят плазма, която съдържа антитела срещу вируса. Плазмата може да помогне за лечение на хора в тежко състояние на COVID-19. Това лечение е известно като възстановителна плазмена терапия.

Ограничения на тестването на антитела спещу COVID-19

Има някои ограничения при тестването на антитела срещу COVID-19. Според Американското дружество по микробиология изследването на антитела:

Не може окончателно да определи дали човек има имунитет.

Не може да определи настоящи или съвсем скорошни случаи на COVID-19.

Наличните изследвания показват, че хората, които са прекарали COVID-19 развиват антитела срещу новия коронавирус. Все още обаче не е ясно дали тези антитела предоставят имунитет. Дори и да предоставят имунитет, не е ясно колко дълго би продължил този имунитет.

Хората трябва да продължат да вземат предпазните мерки като физическото дистанциране, хигиената и личните предпазни средства, за да предпазят себе си и другите от разпространението на COVID-19 дори, ако имат положителен тест за антитела към COVID-19.

Напредъкът в изследванията и методите за тестване ще хвърли повече светлина върху потенциалните ползи от антителата срещу COVID-19 и практиките за тестване на антитела.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се