Кариесът при децата. Кога да започне грижата за детските зъби?

2129
Кариесът при децата. Кога да започне грижата за детските зъби?

КОГА ДА ЗАПОЧНЕ ГРИЖАТА ЗА ЗЪБИТЕ НА ДЕТЕТО?

Грижите трябва да започнат още от вътреутробното развитие на плода. Още по това време се изгражда емайла на зъбите при детето, а неговото правилно структуриране е в пряка връзка със здравето на зъбите и кариеса. Там започва началото на кариеса, в емайла, следователно качеството на емайла може да бъде защита, но може да бъде и началото на отключването на един патологичен процес. За да може да има една добра резистентност на емайла и неговото изграждане, бременността е от изключителна важност за бъдещото здраве. Ето защо е необходимо майката още от началото на бременността да осигури достатъчно животински белтъчини, т.к. те дават незаменими органични аминокиселини, които се използват за бъдещата органична структура на емайла, а от 4-тия месец е необходимо да се приема достатъчно калций, фосфор и минерали. Т.е. по отношение на бъдещето здраве на зъбите на детето, майката трябва да обърне внимание върху собственото си хранене.

До -70% ОТСТЪПКА за стоматологични услуги

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

КАКВО ДРУГО ДА СЪОБРАЗИ БРЕМЕННАТА?

Бременната трябва да излекува собствените си зъби! Нейното орално здраве е директният път за ранна трансмисия на микроорганизми към бъдещото дете. Това е вторият фактор за развитието на кариеса при едно дете и той е изключително важен! Затова докато е бременна жената трябва да излекува зъбите си и да е здрава, т.к. един нелекуван кариес е източник на милиони бактерии и има опасност да ги предаде на новороденото, например при целувка.

КАКВИ СЪВЕТИ ДА СПАЗВА МАЙКАТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕТО?

Едно от ранните заболявания при детето е кариесът на ранното детство. То започва от кърмаческа възраст. Една от причините за появата му може да бъде неправилното отглеждане на детето, защото кариес се развива поради множество причини (т.н. многофакторно заболяване). Поведението на майката при отглеждането на детето води до концентрация на рискови фактори и това отключва този процес. Ето защо е важно майката да има представа какво представлява това заболяване (кариес на ранното детство) и да направи една ранна профилактика, която включва: начинът на кърмене и начинът на хранене. Например, ако има междинни хранения с подсладени течности, подслаждането на храната и водата трябва да се изключи. Всяко такова междинно хранене трябва да е кратко и с неподсладени храни!

До -70% ОТСТЪПКА за стоматологични услуги

КОГА ДА ЗАПОЧНЕ ОРАЛНАТА ХИГИЕНАТА НА ДЕТЕТО?

Хигиената на детето започва около 6 -тия месец с появата на първите зъбки. Начинът за проверка на зъбите е следният: повдига се горната устна и се наблюдава за: някаква промяна в цвета или някакви натрупвания по зъбите, което е сигнал, че нещо трябва да се направи и да се потърси консултация със специалист.

КОГА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПЪРВИЯТ ПРЕГЛЕД?

Най-добре е първия преглед да бъде след пробива на първите зъби т.е около 6-тия месец.

КОГА МАЙКАТА ДА ЗАПОЧНЕ ДА МИЕ ЗЪБИТЕ НА ДЕТЕТО?

Зъбите се почистват веднага след пробива, след всяко хранене с разредена кислородна вода с питейна вода (1:1) и марля, с която се обтриват добре зъбите и венеца. Не трябва да се пропуска почистването на лигавицата, защото понякога това е причина за появата на млечница (кандида инфекция), която се развива в кисела среда в следствие от хранене с мляко. Това означава, че оралната хигиена трябва да започва още преди пробива на зъбите. Най-важното такова почистване е след вечерното хранене, защото през нощта, докато детето спи, слюнката става по-малко количество и по-вискозна, което е предпоставка за развитието на кариес.

До -70% ОТСТЪПКА за стоматологични услуги

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ НАСЛЕДСТВЕНОСТТА?

Наследствеността има значение за споменатия по-горе фактор в изграждането на органичната матрица на зъбите, т.е. за устойчивостта на емайла, който се изгражда. Начинът на образуването и подреждането на всеки един елемент от структурата на емайла е програмиран генетично. При част от хората има много по-добре и по-стабилно изградени структури, които дават по-добра защита на зъба. Дори и при някакъв дефект в наследствеността, ако се спазва висока орална хигиена, вероятността да се стигне до кариес значително намалява. Ето защо кариесът е и поведенческо заболяване, т.е. личното отношение към здравето, е достатъчно, за да се преодолее една относително некачествено унаследена структура на емайла и да не се позволи развитието на заболяване.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСЕЩАВА ДЕНТАЛНИЯТ КАБИНЕТ?

Препоръчва се в ранна детската възраст посещението при дентален лекар да е минимум на 6 месеца, дори по-често. Това е моментът да се уловят тези обратими фази на зъбните заболявания, като тогава все още не се работи с машинка и не се слага пломба, а се използват средства, с които се възстановява структурата.

Д-р Гогова, Д-р Иванов


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се