Кето диетата - кои са причините за констипация (запек) при кето режим

54
Кето диетата - кои са причините за констипация (запек) при кето режим

Кетогенната или кето диета продължава да е една от най - популярните диетични тенденции. Някои клинични доказателства показват, че може да помогне да отслабнете и да подобрите здравето си. Кето диетата е режим на хранене с много високо съдържание на мазнини, много ниско съдържание на въглехидрати и умерен протеин

Този начин на   хранене   предизвиква феномен наречен кетоза. Когато сте в кетоза тялото изгаря мазнини вместо глюкоза (обикновено от въглехидрати) за енергия. 

Докато кето диетата може да помогне да изгаряте мазнини може да има и странични ефекти. Много от тези нежелани реакции са свързани със стомашно - чревния тракт който реагира на липсата на въглехидрати. Един такъв страничен ефект е запекът. Това означава, че имате три или по - малко изхождания на седмица. Запекът може също да направи изпражнения твърди и на бучки и трудни за преминаване. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Защо кето диетата причинява запек?

Ако целта на кето диетата е да подобри здравето, какво кара стомашно - чревния тракт да реагира на този начин на хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати?  Някои от основните причини поради които може да имате запек докато следвате кето диетата:

Корекция към по - малко въглехидрати и повече мазнини. Телата ни са устроени да усвояват три макронутриента: въглехидрати, мазнини и протеини. И трите макронутриента играят важна роля за здравето. Въпреки това когато следвате кето диетата приемът на въглехидрати е драстично намален. Тъй като въглехидратите като плодовете и пълнозърнестите храни са едни от най - честите източници на фибри в диетата преминаването към този   начин на хранене   с ниско съдържание на въглехидрати може да доведе до храносмилателни проблеми като запек. Освен това на някои хора може да им е трудно да преминат към диета с много високо съдържание на мазнини, което също може да причини стомашно - чревни разстройства. 

Няма достатъчно фибри. Когато следвате кето диетата обикновено ядете само 20 до 50 гр. въглехидрати всеки ден Това е много по - малко от препоръката на диетичните насоки за 225 до 325 гр. въглехидрати базирани на диета от 2000 калории. 

Тъй като храни с по - високо съдържание на въглехидрати и фибри като плодове, пълнозърнести храни и нишестени зеленчуци са забранени или значително ограничени за тези които следват кето диета може да бъде предизвикателство да получат достатъчно фибри в диетата. 

Фибрите са от съществено значение за поддържане на здрави движения на червата така, че ако човек който следва кето диета не консумира достатъчно фибри от подходящи за кето храни като зеленчуци без скорбяла може да изпита храносмилателни проблеми като запек. Не се консумират достатъчно храни с ниско съдържание на въглехидрати и богати на фибри. Докато само около 5 до 10 процента от храната която ядете по време на кето диетата се състои от въглехидрати ключът е да сте сигурни, че консумирате правилния вид. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА НУТРИЦИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Най - добре е да се стремите към питателни, богати на фибри подходящи за кето хранене:   

 • зеленчуци без скорбяла
 • ядки
 • семена от лен или чиа
 • ограничено количество горски плодове

Човек който следва кето диета може да се наслаждава на малки количества нисковъглехидратни плодове като малини, стига общият прием на въглехидрати да остане под 50 гр. или каквото количество необходимо за поддържане на кетоза.

Лечение на   запек

Дългосрочният запек може да доведе до усложнения включително анални фисури, хемороиди и болки в корема. Ето защо не искате да остане твърде дълго в това състояние. Ако сте нов в кето диетата може да откриете, че запекът продължава само няколко дни до няколко седмици. Докато тялото се приспособява към храносмилането на повече мазнини и по - малко въглехидрати запекът може да се подобри

Ако запекът продължава да бъде проблем опитайте едно от тези средства:    

 • Пий повече вода
 • Добавете към диетата си повече храни богати на фибри, като листни зеленчуци, броколи, ядки, семена и горски плодове
 • Отидете на бърза разходка след хранене
 • Опитайте "тренировка" на червата, метод при който се изхождате по едно и също време всеки ден

Ако запекът не се подобри след 3 седмици не пропускайте да си уговорите среща с лекар. Лекарят ще работи с Вас, за да намери най - доброто лечение. Въпреки, че стимулантите без рецепта могат да помогнат най  - добре е да говорите с лекар преди да вземете добавки с фибри или лаксативи. Някои от тези продукти са с високо съдържание на въглехидрати което може да провали усилията в кето диетата.

Как да предотвратите запек при кето диета?

Един от начините да предотвратите запека е като постепенно въведете кето диетата. Например можете да започнете с дневен прием на въглехидрати в по - високата граница, около 50 гр. и след това бавно да намалите приема на въглехидрати докато храносмилателната система се адаптира. Този подход може да Ви отнеме малко повече време, за да достигнете кетоза. Но може да е по - вероятно да се придържате към диетата, ако имате по - малко странични ефекти. 

Друг начин за предотвратяване на запек с кето диетата е да се уверите, че мазнините и протеините които ядете идват от цели храни. Яденето на много преработени храни и бързи храни може да постави допълнителен стрес върху храносмилателната система. Преработените храни обикновено не осигуряват голяма хранителна стойност. Освен това те обикновено са с ниско съдържание на фибри които са необходими, за да поддържате червата в добро функционално състояние. 

От съществено значение е да се уверите, че редовно ядете подходящи за кето храни с високо съдържание на фибри като:   

 • зеленчуци без скорбяла включително зеленчуци, броколи, аспержи и карфиол
 • ядки и семена
 • авокадо
 • семена от чиа и лен
 • неподсладен кокос

И накрая важно е да се уверите, че пиете достатъчно вода.

Ако запекът не се подобри въпреки посочените средства и лечения свържете се с лекар. Лекарят може да предпише лекарства с рецепта или някои диетични промени, за да Ви помогне да върнете стомашно - чревния тракт в нормално състояние и оптимален комфорт.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се