Хемороиди – какви са причините, симптомите, стадиите и лечението?

19978
Хемороиди – какви са причините, симптомите, стадиите и лечението?

Ректумът представлява крайният отдел на дебелото черво, който завършва с аналния отвор. В тази част са разположени артерио-венозни структури, които се наричат хемороидален плексус. Тези съдове улесняват дефекацията и подпомагат затварянето на аналния канал. Варикозното разширение на хемороидалния плексус стои в основата на хемороидалната болест. Разширяването на тези съдове се означава като хемороиди. Много голям процент от хората страдат от това заболяване.

Кои са предразполагащите фактори за развитието на хемороиди?

В основата на заболяването стои слабостта на съединителната тъкан. Други предразполагащи фактори за запекът, диарията, бременността, заседналият начин на живот, диета, която е бедна на фибри и други.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви видове хемороиди има и каква е разликата?

Хемороидите биват вътрешни и външни. Външните хемороиди са разположени около аналният отвор, а вътрешните хемороиди се разполагат в долната част на ректума. И при двата вида хемороиди се касае за разширение на съдове, но локализацията е различна.

Каква е клиничната картина на външните хемороиди?

Външните хемороиди са видими. Характерно за тях е, че около ануса започват да се появяват "висулки". Характерно за тях е острата болка в ануса при тромбоза на разширения възел. Тогава се появяват внезапно силни болки, а около ануса се появява "синьо топче". Може да има още парене и сърбеж. Появилите се деформации около ануса създават условия за инфекция. Хигиената в областта се затруднява и това е условие за възникването на кожни възпаления - зачервяване, сърбеж, парене, дискомфорт. Самият тромбозирал възел може да се усложни с нагнояване (абсцес). Друго усложнение на външните хемороиди е профузното кървене.

Каква е клиничната картина на вътрешните хемороиди?

реклама

За тях най-характерно е кървенето. Кръвта е алено червена и може да се появява по време , след дефекация или като зацапване на бельото. Кървенето може да бъде безболезнено, но ако хемороидалните възли пролабират (излизат извън ануса), може да има и болки. Ако възлите излизат извън ануса, те предизвикват спазъм на аналния отвор, което е силно болезнено. Предизвиква се слузна секреция, която води до възпаление и дразнене на кожата около ануса. Освен кървенето характерни за вътрешните хемороиди са паренето и сърбежа.

Каква е причината за болката при хемороидалната болест?

Разширените възли започват да се възпаляват и да тромбозират. Това причинява болка от една страна заради възпалителните процеси и клетките, които отделят медиатори на възпалението, а от друга страна при тромбоза се получава исхемия, която също води до силни болки.

Какви са стадиите на хемороидалната болест?

1-ви стадий. Има периодично кървене. Хемороидалните възли не пролабират през аналния отвор.
2-ри стадий. Има кървене. Хемороидалните възли пролабират през аналния отвор след дефекация и се прибират спонтанно.
3-ти стадий. Има кървене. Хемороидалните възли пролабират през аналния отвор и трябва да бъдат прибрани с ръка.
4-ти стадий. Има кървене, а хемороидалните възли са непрекъснато пролабирали, без да може да бъдат прибрани.

ВИЖ ПРЕГЛЕДИ С ОТСТЪПКА ЗА ХЕМОРОИДИ ТУК

Кои са усложненията на хемороидите?

Най-честите усложнения са дерматити около ануса, които причиняват сърбеж, парене и дискомфорт. Друго усложнение е абсцедирането на тромбозирал възел. Може би най-сериозното усложенние е профузното кървене, с което може да се загубят големи количества кръв.

Какво е лечението на хемороидалната болест?

Лечението на хемороидите бива консервативно и оперативно. Първоначално се прилагат таблетки и супозитории с венетонично действие. Също така може да се направи промяна в режима на живот - диетата трябва да бъде богата на фибри, добре е да се приемат повече течности, да се увеличи физическата активност в ежедневието. Оперативното лечение включва прекъсване на съдове и изрязване на разширените хемороидални възли.

ВИЖ ПРЕГЛЕДИ С ОТСТЪПКА ЗА ХЕМОРОИДИ ТУК


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се