Научете повече за хроничните възпалителни болести на червата - болест на Крон и хроничен улцерозен колит!

19385
Научете повече за хроничните възпалителни болести на червата - болест на Крон и хроничен улцерозен колит!

Хроничният улцерозен колит (ХУК) и болестта на Крон спадат към групата на автоимунните хронични възпалителни болести на червата (Inflammatory bowel disease - IBD). Те са заболявания, от които боледуват предимно млади и активни хора. Хроничните болести на червата имат голямо социално-икономическо значение, защото заболелите страдат цял живот от тях. Има периоди, в които симптомите се засилват и такива, в които отслабват и болните водят сравнително нормален начин на живот (ремисия). В периодите на обостряне много често се налага болнично лечение и хората не могат да водят нормален трудов и социален живот.

Каква е причината за развитието на хроничните болести на червата?

Заболяванията са автоимунни, т.е. образуват се антитела срещу нормалните структури на чревната лигавица. Те са причина за автоимунитет и за възпалителни процеси, които водят до деструктивни промени в тъканите. Счита се, че фамилната обремененост има голямо значение. Инфекциите с някои вируси и бактерии също може да бъдат тригер за отключването на заболяванията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са морфологичните промени при болестта на Крон и ХУК?

Автоимунното възпаление предизвиква натрупване на възпалителни клетки и на антитела в чревната лигавица.

При хроничен улцерозен колит възпалението обхваща дисталните (крайни) отдели на дебелото черво, включително ректума. Може да е ангажиран само ректума, само половината или цялото дебело черво (панколит). Възпалението ангажира само лигавицата на червата, без да навлиза в дълбочина към мускулния слой. Лигавицата е оточна и зачервена. Наблюдават се повърхностни язви, които може да кървят или да са спокойни.

При болестта на Крон възпалението ангажира цялата чревна стена - лигавица и мускулен слой. Засягането е сегментно, т.е. може да бъдат ангажирани отдели от хранопровода до ректума. Редуват се болни със здрави участъци. Лигавицата и при това заболяване е зачервена и оточна. Язвите преминават през цялата стена на червата и може да доведат до перфорация. Образуват се също абсцеси (гнойни огнища) в чревната стена.

Каква е клиничната картина и как да разпознаем двете заболявания?

И при двете заболявания оплакванията са сходни, тъй като възпалението обхваща червата по подобен начин. При хроничния улцерозен колит (ХУК) се наблюдава кървава диария, коремни болки, загуба на апетит. В зависимост от тежестта на заболяването се различават лек, умерен и тежък колит. При по-леките форми има диария и коремни болки. Симптомите се овладяват сравнително лесно след приложеното лечение. При по-тежките форми освен кървавата диария (над 6-10 изхождания за 24 часа), се наблюдава и анемия заради кървенето. Често има загуба на апетит и редукция на тегло, която може да бъде значителна. Освен кръв във диарийните изхождания може да има и примесена гной.

Вижте ваучери с отстъпки за преглед при гастроентеролог ТУК!

При болестта на Крон отново има кървава диария (кръвта е в по-малки количества), коремни болки често около пъпа или в дясната половина на корема, субфебрилна (до 38 градуса) температура, анемия, редукция на тегло, отпадналост. При болестта на Крон често се ангажира най-отдалечения отдел на тънкото черво - илеум. Затова преди болестта се е наричала още терминален илеит. При такова засягане има силни болки в дясната половина на корема, които може да имитират остър апендицит. В повечето случаи се засягат няколко отдели на гастроинтестиналния тракт, включително дебело черво. При дебелочревна локализация на възпалението има кървава диария. Отново може да има гной в изхожданията. Често първите прояви на болестта на Крон са спешни състояния като остра чревна непроходимост (илеус) заради фиброзните процеси, които настъпват след възпалението. При това заболяване има опасност от перфорация на черво и развитие на остър перитонит, което отново е спешно състояние.

Кои са най-честите усложнения на хроничните възпалителни болести на червата?

реклама

От страна храносмилателната система често се наблюдават вече споменатите усложнения като остра чревна непроходимост и перфорация на черво (особено при болест на Крон). Те са в резултат на рецидивиращите възпаления, които водят след себе си до фиброза (развитие на съденителна тъкан). Това е причина за стесняване на чревния лумен и за нарушаване на пасажа. Перфорацията се дължи на язвите, които проникват в много голяма дълбочина. Често може да има животозастрашаващи кръвотечения.

От страна на останалите системи се наблюдава възпаление на ставите (артрит), възпаление на жлъчните пътища при улцерозен колит (първичен склерозиращ холангит), кожни обриви по долните крайници, засягане на очите, белодробни и сърдечни промени.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението на възпалителните болести на червата?

Оплакванията са много типични и често диагнозата се предполага още при споделянето им. Консултацията с гастроентеролог е задължителна. Необходимите изследвания са кръвна картина (може да има лекостепенна анемия и повишен брой бели кръвни клетки), колоно- или гастроскопия. Видът на чревната лигавица насочва към съответното заболяване, а биопсичният материал го доказва.

Лечението на хроничните болести на червата е комплексно. На първи избор са група медикаменти, които имат много силно противовъзпалително действие в червата. Това са производните на 5-аминосалициловата киселина - аминосалицилати. Използват се също така кортикостероиди и цитостатици. Настъпването на ремисия при тези заболявания е напълно възможна цел при правилно провеждано лечение. Хората, боледуващи от ХУК и болест на Крон, могат да водят напълно нормален начин на живот при правилно поставена диагноза и съответното лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се