Какво трябва да знаем за глутеновата ентеропатия (цьолиакия) ?

8930
Какво трябва да знаем за глутеновата ентеропатия (цьолиакия) ?

Глутенът е изграден от белтъците глиадин и глутенин и се съдържа в някои зърнени храни като пшеница, овес, ръж и ечемик. Глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване, което се среща все по-често сред популацията. Жените боледуват малко по-често от мъжете. Болестният процес е локализиран в областта на тънките черва и е резултат от каскада от имунологично медиирани възпалителни реакции. Цьолиакията се развива в резултат на непоносимост към глутен, и по-точно към белтъка глиадин. Последващите процеси водят до възникване на реакция и образуване на антитела (антиглиадинови, антиретикулинови, антитрансглутаминазни и антиендомизиумни АТ) срещу тънкочревната лигавица. Имунните комплекси се натрупват в нея, развива се картина на хронично възпаление, а лигавицата на тънкото черво атрофира. Нарушава се структурата на тънкочревните въси, чрез които се абсорбира храната. Това води до малабсорбционен синдром, който стои в основата на повечето симптоми.

Каква е причината за развитието на цьолиакия?

Установено е, че заболяването е резултат от генетична предразположеност. Ако в семейството има болен от глутенова ентеропатия има голям шанс за развитието на болестта в следващите поколения. Също така значение има ранното захранване на детето с храни, съдържащи глутен. Рискови фактори са още женски пол и захарен диабет тип 1.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са симптомите и как да разпознаем болестта?

Симптомите могат да бъдат ясно изразени и насочващи към болестта, но могат да бъдат и неспецифични, което затруднява диагнозата. Обикновено тя се поставя от гастроентеролог на базата на типична симптоматика и изследвания за антитела. Най-сигурният метод за поставяне на диагноза е фиброгастроскопията и изследване на материал за биопсия. Поради атрофия на лигавицата на тънкото черво се нарушава абсорбцията на хранителни вещества (белтъци, въглехидрати, мазнини) и елементи, от където се развиват и недоимъчни синдроми. Най-характерните симптоми за цьолиакията са:

 • Хронична диария, която води до значителна редукция на тегло или трудно наддаване при децата.
 • Болки в корема и подуване.
 • Промени в изпражненията. Те стават кашави, шуплести със зловонна миризма.
 • Анемия.
 • Костни, ставни и мускулни болки.
 • Слабост, отпадналост, лесна уморяемост.
 • Рязка промяна в настроението, депресия.
 • Афти по устните.
 • Дерматит. (Dermatitis Herpetiformis)
 • Разрушаване или други промени в зъбите и зъбния емайл.
 • Промени в менструалния цикъл.
 • Влошено общо състояние.

В какво се състои лечението на глутеновата ентеропатия?

реклама

Поради високия процент боледуващи хора от това заболяване, на много хранителни продукти се отбелязва специално съдържанието или липсата на глутен. Най-ефикасното лечение е безглутеновата диета. След като се преустанови внасянето на антигена, който предизвиква автоимунна реакция, се намалява симптоматиката. Общото състояние се подобрява, болните започват да качват и да възстановяват телесно тегло, диаричните изхождания намаляват. След като се изключат от менюто глутеновите храни, се забелязва рязко подобрение. Спазването на режим успява да възстанови лигавицата на тънкото черво. Освен това се нормализират нивата на антитела и се намалява възпалителната реакция. Има значително добро повлияване както върху физическото, така и върху психическото здраве.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се