Какво трябва да знаем за дебелото черво и симптомите, когато нещо не е наред?

81540
Какво трябва да знаем за дебелото черво и симптомите, когато нещо не е наред?

Дебелото черво е най-крайната част на храносмилателната система на човека. Средно дължината му е около метър и половина. Има храни, които не успяват да бъдат смлени от храносмилателния канал и те попадат именно в дебелото черво.

То съдържа вода и соли., много безвредни бактерии, предизвикващи гниене на някои хранителни отпадъци, при което се образуват газове. Дебелото черво, обгражда тънкото черво от три страни. Разделя се на три основни части: сляпо черво (цекум), ободно черво (колон) и право черво (ректум) като накрая завършва с ануса.

Според терминологичната анатомия към дебелото черво се включва и ануса, въпреки че някои автори не го причисляват към този отдел на храносмилателната система. Функциите на дебелото черво се състоят в микробно смилане на храната и резорбция на електролити и вода. За едно денонощие при човека, приблизително 1,5 литра течни продукти от храносмилането в тънкото черво навлизат в дебелото черво. Същите престояват там за около 12 часа.

реклама

реклама

В резултат на обработката се образуват 450 грама полутечни фекалии. И двете функции на дебелото черво изискват забавено преминаване на храната през този отдел на храносмилателната система. В дебелото черво се извършва основното смилане на захари и белтъчини под въздействието на микробни ензими. Съществува популярна поговорка, че болестта започва в стомаха, а смъртта в дебелото черво.

Ето как да разберем, че дебелото ни черво е болно?

Ако забелязвате симптоми като запек, подуване, кожни екземи, алергии, лош дъх, неприятна миризма на кожата, обложен език, неприятна миризма при изпотяване, то трябва да отидете на преглед за дебелото си черво, защото най-вероятно то е болно. Това са ясни симптоми, че токсините се абсорбират вместо да ги изхвърляте.

Как да изчистите дебелото си черво сами?

Пийте много вода!

Това е много лесен и евтин начин, с който можете сами да прочистите дебелото си черво. Но запомнете - минимум 10-12 чаши вода на ден. Така ще сте сигурни, че сте изчистили токсините от тялото си. Някои експерти препоръчват да слагате и малко морска сол, за да се подобри детоксикацията в дебелото черво.

Пийте сокове!

Много подходящ начин за изчистване на дебелото черво е да пиете сок от ябълки. Като цяло това е плодът, който е най-полезен за човек. Знаете поговорката: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен! Друг подходящ фреш за изчистване на дебелото черво е сокът от лимон, въобще - соковете от различни цитруси.

Консумирайте повече фибри

Фибрите са много полезни за дебелото черво. Те го изчистват най-добре. Затова може да започнете да консумирате повече храни, съдържащи фибри. Или просто да си ги доставите с различни хранителни добавки.

Ако нищо от това не помогне, то трябва да си направите прегледи.

Но какви са възможните прегледи на дебелото черво?

Колонскопия

С този преглед най-ясно се диагностицират заболяванията на дебелото черво. Той дава по-детайлна картина от рентгеновото изследване. Колоноскопията не е болезнена, но е неприятен преглед. Неудобствата започват още с прочистването на дебелото черво, което предизвиква няколкочасова диария. Упойката се прави с венозна инжекция. След това самият преглед, включително биопсията и премахването на полипите, не причинява болка.

Хемокулт тест

Освен колоноскопията диагностика се провежда и чрез т.нар. хемокулт тест, който дава данни за следи от кръв в изпражненията. Ако такива бъдат открити, задължително се преминава към колоноскопия, по време на която полипите могат да бъдат премахнати.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се