Любимите ни храни през лятото стават опасни! Как да избегнем основните хранителни инфекции?

6419
Любимите ни храни през лятото стават опасни! Как да избегнем основните хранителни инфекции?

Слънцето ни се усмихва от небето и много от нас търсят скари, барбекюта и пикници край рекички, паркове и градини. Ако искаш, да запазиш стомаха си здрав обаче, внимавай какво взимаш със себе си. В разгара на лятото, бактериите се чувстват изключително добре и любимите ни ястия могат да станат опасни. Обичаш тирамису или печено пиле? Внимавай двойно повече!

Най-чест причинител на инфекции от юни до септември е бактерията Campylobacter следвана от Salmonella.

Втората може и да не е вредна и да се открие в стомаха и на здрави хора, но някои щамове на бактерията са опасни. Те могат да замърсят пилешкото, свинското и телешкото. Особено опасно е при пилетата, свинското, суровите колбаси и саламите. Също така се среща и при пресните зеленчуци - зеле, чушки, домати и маруля.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

И при Campylobacter, месото от пиле е основен източник на инфекции. Бактерията принадлежи към естествената стомашна флора на пернатите. В допълнение се среща и в суровото мляко и замърсената вода. Въпреки че бактериите Campylobacter растат много бавно, стотина микроби могат да ни накарат да се разболеем.

Хигиената в кухнята може да ни предпази от хранителни инфекции

За да се намали риска от хранително заболяване е необходима, да спазваме няколко прости правила: след пазаруване, храната трябва да влезе максимално бързо в хладилника, а прясно птиче месо трябва да се съхранява под четири градуса Целзий. Важно е също така, след обработка на сурови меса, да почистите кухненските прибори с течаща топла вода и сапун. Същото важи и за ръцете ти.

Друг източник на инфекция са не добре сготвените храни, особено с яйца. Ако ти се хапва майонеза или тирамису и сметана, задължително съхранявай тези продукти под 6 градуса в хладилника, а след това консумирай веднага, без много отлагане.

Инфекция Salmonella

Докато се разпространи и ни накара да се оплакваме, минават от 5 часа до 3 дни

Ако достатъчен брой Salmonella оцелее в стомашната киселина, те проникват в чревната лигавица и там отделят цитотоксини. Така чревната лигавица започва, да се възпалява в тънките черва и дебелото черво.

Докато някои хора, дори не забелязват инфекцията, други получават силни разстройства със значителни водно-електролитни загуби

Оплакванията обикновено идват без предупреждение заедно с разстройство, главоболие и температури близо 39 градуса Целзий.

Обикновено инфекциите отшумяват до няколко дни и без приемането на антибиотици. Антибиотиците трябва да се използват само при ясно определени ситуации, в съответствие с насоките на специалист.

При около пет процента от пациентите, Salmonella преминава в кръвта и може да предизвика възпаление в ставите, костите, менингит и да доведе до инфекции на пикочните пътища и абсцеси в твоя черен дроб, бял дроб и бъбреци.

Особено застрашени са малките деца и възрастните хора. По време на бременност, инфекция с бактерията Salmonella увеличава риска от преждевременно раждане. Бременните жени трябва да се хранят само с добре приготвени храни от животински произход.

Инфекция с Campylobacter

Инфекцията с Campylobacter бактерии прилича на инфекцията със салмонела. Допълнително могат да се забележат и мускулни болки. Патогените се изхвърлят от тялото около 2-4 седмици при не-имунокомпрометирани хора, дори и да се чувствате добре. Ето защо, добрата хигиена е особено важна в този период. Когато инфекцията се наблюдава при малки деца и възрастни, Campylobacter не бива да се подценява.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се