Как да разпознаем симптомите на язвената болест? Вижте причините и рисковите фактори!

16161
Как да разпознаем симптомите на язвената болест? Вижте причините и рисковите фактори!

Язвената болест представлява хронично заболяване, много често рецидивиращо, което се характеризира с образуването на язвен дефект в стената на стомаха или дуоденума. Язвите са склонни да заздравяват спонтанно, да рецидивират или да предизвикват редица усложнения. Приблизително 10% от хората страдат от тази болест или някога са имали оплаквания, свързани с нея. Причината за формирането на язвен дефект е нарушаване на равновесието между защитните (секреция на защитен слой - мукус) и агресивните фактори (солна киселина, пепсин, H.pylori, никотин, кофеин, НСПВС, алкохол, кортикостероиди). Мъжете боледуват 3 пъти по-често от жените от дуоденална язва, докато боледуващите от стомашна язва са приблизително еднакъв процент и от двата пола.

Факторите, които могат да бъдат причина за язвена болест са следните:

 • Наследствено предразположение.

Риска от развитие на язвена болест при хора с преки родственици от първо поколение, страдащи от болестта, е 2,5 пъти по-голям в сравнение с останалите.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • Повишена секреция на солна киселина и пепсин.

Солната киселина и пепсинът са основните компоненти на стомашния храносмилателен сок. Пепсинът се секретира от стомашните клетки първоначално в неактивно състояние (пепсиноген) и под действието на солната киселина се превръща в активно (пепсин). Много важен ензим в човешкото тяло, тъй като участва в разграждането на белтъците до аминокиселини, които могат да се усвоят от организма. Солната киселина и пепсинът са много важни фактори на стомашния сок, но изключително агресивни. За тази цел стомашната лигавица произвежда протективни субстанции като мукус. Но когато защитните фактори не успеят да предпазят лигавицата се получават язвени дефекти.

 • Ускорено изпразване на стомаха.

Ускореното изпразване на стомаха е причина за дуоденална язва. Причната е във високата киселинност на стомашното съдържимо, а дуодеденалната лигавица няма достатъчно протективни механизми.

 • Инфекция с H.pylori.

H.pylori е причина за повишена стомашна киселинност. При 95% от пациентите с дуоденална язва се установява инфекция с бактерията. H.pylori също така е честa причина за стомашни язвени дефекти.

 • Прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

НСПВС действат противовъзпалително като инхибират образуването на простагландини, левкотриени и тромбоксан. Простагландините освен, че са фактори на възпалението, те стимулират синтеза на протективен мукус. Когато се инхибира синтезът им, се намаляват защитните фактори на стомаха и солната киселина причинява язви.

 • Тютюнопушене, алкохол, кафе.

Повишават секрецията на солна киселина.

 • Нервнопсихични фактори.

В патогенезата на язвената болест играят комплексна роля редица фактори, като стресовите също могат да допринесат за заболяването.

реклама

Клиничната картина на язвената болест включва:

 • Болка. Характерен симптом, появява се в областта на стомаха. Облекчава се след нахранване или прием на антиацидни медикаменти.
 • Парене зад гръдната кост.
 • Оригване.
 • Гадене, повръщане.
 • Липса или повишаване на апетита.

Консултацията с гастроентеролог е необходима при появата на първи симптоми, за да се започне своевременно лечение.

Усложненията на язвената болест могат да бъдат:

 • Кръвоизливи. Изявяват се в хематемеза (повръщане на кървенисти материи), мелена (катранени черни фекалии) и анемия.
 • Перфорация. Пробив на язвата към перитонеалната кухина, което води до остър перитонит. Болката е спонтанна и изключително силна.
 • Пенетрация. Проникване на язвата към съседни органи (панкреас, черен дроб).
 • Малигнизация. Злокачествена малигнизация при хронични процеси не е изключена.

язвена болест


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се