Застрашени ли сме от развитието на камъни в жлъчния мехур? Вижте симптомите и причините за болестта!

23863
Застрашени ли сме от развитието на камъни в жлъчния мехур? Вижте симптомите и причините за болестта!

Жлъчно-каменната болест (холелитиаза) е най-честото заболяване на жлъчната система. Засяга над 15-20% от възрастните като боледуват предимно жени. Жлъчните камъни се образуват от нормални или патологични съставки в жлъчния сок в резултат на нарушени обменни процеси. Холелитиаза се развива при дисбаланс между процесите на секреция и елиминация на жлъчния сок. Първият белег за началото на тази болест е образуването на "жлъчна кал”, която представлява гъста слузеста материя и е 100% прекурсор на камъни в жлъчната система.

Камъните имат кристална структура и са основно 3 вида:

 • Холестеролови. Представляват най-голям процент (над 70%). Съдържат основно хоелстерол.
 • Пигментни. Основните им съставки са холестерол, билирубин, калциеви соли, жлъчни киселини, мастни киселини.
 • Смесени. Изградени са от билирубин и са тъмни на цвят.

Причини за жлъчно-каменна болест:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • Пол. Жените боледуват 6 до 7 пъти по-често от мъжете.
 • Напредване на възрастта. Повечето пациенти са след 40, но не са изключение и младите хора, страдащи от това заболяване.
 • Затлъстяване.
 • Хормони. Бременност, раждане, прием на орални контрацептиви.
 • Обменни заболявания. Захарен диабет, повишени нива на холестерол, хипотиреоидизъм.
 • Наследствено предразположение.

Добре известно е правилото на "5-те F”, описващо най-рисковата група пациенти: female, fair, fat, fertile, forty - женски пол, руса коса, затлъстяване, фертилна, над 40 години.

реклама

Какви са симптомите на жлъчно-каменната болест?

Формите на холелитиаза биват основно 3:

 • Безсимптомна форма. При над 50% от пациентите не се срещат никакви оплаквания и откриването на камъните става случайно при рутинен ехографски преглед.
 • Диспептична форма. Проявява се с тежест в областта на стомаха и дясното подребрие, подуване, променен вкус в устата, гадене.
 • Жлъчна колика. Характеризира се с много силна болка в дясното подребрие, която може да се придвижва към дясното рамо. При натиск в областта на жлъчния мехур болката се засилва.Може болката да бъде придружена с гадене и повръщане. Често жлъчната колика се предизвиква от грешка в диетата (консумация на мазни, пържени храни, които предизвикват контракции на жлъчния мехур). Причината за коликата е придвижването на камък през жлъчния канал. Болката преминава когато или камъкът се върне обратно в мехура или когато премине канала и попадне в дуоденума.

Диагнозата се поставя от специалист чрез анамнеза и преглед, съчетани с ехографско изследване.

До какви усложнения може да доведе холелитиазата?

Възможните усложнения са хидропс на жлъчния мехур (увеличаване на размерите на мехура поради усилена секреция на мукус и течности); емпием на жлъчния мехур (инфектиране на мехура и последващото му изпълване с гной в резултат на бактериални причинители); холецистит (възпаление на стената на жлъчния мехур); карицином (счита се, че холелитиазата е преканцероза, тъй като 95% от случаите на рак на жлъчната система са съчетани с камъни).

Как се лекува?

За безсимптомните форми не се прилага лечение. При останалите първоначално се провеждат консервативни мероприятия (антибиотици ако има възпаление, вливания, диета) и ако състоянието не се подобрява се отстранява жлъчния мехур (холецистектомия). Прогнозата е много добра.

камъни в жлъчния мехур

камъни в жлъчния мехур


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се