Знаете ли, че 70 % от населението са носители на Helicobacter pylori? Ето и симптомите!

45616
Знаете ли, че 70 % от населението са носители на Helicobacter pylori? Ето и симптомите!

Helicobacter pylori е Грам-отрицателна спираловидна бактерия, която е микроаерофил (това означава, че се нуждае от изключително малки концентрации на кислород). Според последни данни над 70% от населението са носители със или без изразена симптоматика. Инфектирането с Helicobacter pylori става чрез заразена храна или прибори, т.е. по орално-орален или фекално-орален механизъм.

В какво се изразява вредата от Helicobacter pylori?

Бактерията притежава директни цитотоксични свойства, активира възпалителни и имунопатологични процеси, които са в основата на последващите усложнения. Helicobacter pylori притежава изключително силна уреазна активност, което означава че произвежда ензима уреаза в големи количества. Той разгражда уреята до амоняк и СО2. Амонякът неутрализира киселото pH в стомаха и действа токсично върху епителните клетки, а въглеродният диоксид предизвиква подуване и газове. Ензимите муциназа и протеиназа, произвеждани от Helicobacter pylori, разграждат мукуса, който защитава стомашната лигавица от солната киселина (HCl). Бактерията живее в силно кисела среда. Притежава камшичета, чрез които преминава през слузестия слой, и адхезивни молекули, чрез които се прикрепя за стомашните клетки.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви заболявания може да причини Helicobacter pylori?

Бактерията се приема за етиологичен агент на хроничния гастрит, стомашната и дуоденална язва. При 90 % от страдащите от дуоденална язва се открива Helicobacter pylori. Основния патогенетичен механизъм в образуването на язва е нарушаване на баланса между защитните фактори (мукус) и агресивните такива ( повишена киселинност, цитотоксично действие на бактерията). Някои автори го назовават и като причина за карцином на стомаха след изключително дългогодишно носителство и боледуване (гастрит > метаплазия > дисплазия > аденокарцином, лимфом). Заболяванията, причинени от Helicobacter pylori могат да протичат както с висока, така и с ниска киселинност. В патогенезата на дуоденалната язва основно участва ниско pH на стомашното съдържимо. Дуоденума няма защитните сили на стомашната лигавица и високата киселинност води до язвени дефекти. Обратно при стомашната язва киселинността може да е нормална или ниска, но са отслабени защитните сили на мукусния слой.

реклама

Какви са симптомите на инфекцията с Helicobacter pylori?

Инфекцията може да протича асимптоматично или с леки до сериозни оплаквания. Възможни са следните симптоми: болки в стомаха, парене зад гръдната кост, подуване и газове, гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), гадене, нарушено храносмилане, проблемна дефекация, липса на апетит.

Как се поставя диагноза?

Диагнозата се поставя задължително от специалист на базата на преглед и лабораторни изследвания, които включват търсене на антитела в кръвта, антигени във фецес. Използва се също дихателен тест с урея с белязан въглерод, при който уреазата на Helicobacter pylori ще разгради уреята и апарат ще отчете отделеното количество въглероден диоксид в издишания въздух.

Как се лекува?

Лечението се осъществява чрез диета, комбинация от два антибиотика, гастропротектор, антианаеробен химиотерапевтик, пробиотици.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се