Хипопаратиреоидизъм - значението на калциевите добавки и витамин Д

370
Хипопаратиреоидизъм - значението на калциевите добавки и витамин Д

Хипопаратиреоидизмът е рядко състояние което възниква когато паращитовидните жлези са отстранени или не произвеждат достатъчно паратироиден хормон, хормонът отговорен за регулирането на калция и фосфора в кръвта.

Паратироидният хормон е важен за контролиране на основните витамини и минерали в тялото включително калция. Основен симптом на хипопаратиреоидизъм е хипокалцемия или ниски нива на калций. Нашето тяло се нуждае от калций, за да __поддържа мускулите, нервите и сърцето да работят правилно.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАРАТХОРМОН С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ниските нива на калций могат да причинят симптоми които варират от леки до тежки и включват мускулни спазми, парестезия (мравучкане), проблеми със сърцето, дишането и гърчове. Хипопаратиреоидизмът е възможно да се контролира. Лечението се фокусира главно върху това нивата на калций в тялото да са регулирани което може да се поддържа като:

 • приемате добавки с калций и витамин D
 • приемате предписани лечения
 • балансирана диета
 • редовно проверявате нивата на калций

Контролиране на хипопаратиреоидизъм

Начин на живот и диета

Диетата е добър вариант да управлявате ефектите от хипопаратиреоидизма:

 • добавяне на повече калций
 • витамин D
 • богати на магнезий храни
 • намаляване на приема на фосфор

Добавяне на богати на калций храни

Основното лечение на хипопаратиреоидизъм включва увеличаване на приема на калций, за да се поддържат балансирани нива на калций.

Това може да се получи като естествено включите в диетата си храни които са богати на калций. Това включва храни като мляко и други млечни продукти, тъмни листни зеленчуци, обогатени сокове, сардини, боб и бадеми.

Добавяне на храни богати на витамин D

Може също да помислите за добавяне на богати на витамин D храни към Вашата диета тъй като витамин D позволява на тялото да абсорбира по - добре калция. Без витамин D тялото може да абсорбира не повече от 10%-15% от хранителния калций.

Когато нивата на витамина са достатъчни чревната абсорбция на калций се увеличава до 40%. Има много храни които са богати на витамин D. Богатите източници на витамин D включват:

 • сьомга, херинга, сардини
 • консервирана риба тон
 • яйчни жълтъци
 • гъби
 • и обогатени с витамин D зърнени храни и сокове

Намаляване на приема на фосфор. В допълнение към ниските нива на калций, хипопаратиреоидизмът също причинява високи нива на фосфор, състояние наречено хиперфосфатемия. Хормонът произвеждан от паращитовидните жлези е отговорен за регулирането на нивата на фосфор в кръвта. Някои хора с хиперфосфатемия особено тези с бъбречно заболяване могат да намалят нивата на фосфор като намалят приема на богати на фосфор храни__. Храните с високо съдържание на фосфор__:

 • яйца
 • червено месо
 • рафинирани мазнини
 • месо от органи
 • преработени и бързи храни
 • газирани напитки
 • печени изделия

реклама

Яжте повече храни богати на магнезий. Дефицитът на магнезий (хипомагнезиемия) е често срещан когато функцията на паратироидният хормон е нарушена. Може да доведе до много различни здравословни проблеми включително:

 • диабет
 • лошо усвояване
 • цьолиакия (непоносимост към глутен, която причинява увреждане на тънките черва)
 • хронична диария
 • състояние наречено синдром на гладни кости което се характеризира с продължителна и значителна хипокалцемия
 • хипофосфатемия (ниски нива на серумния фосфат)
 • хипомагнезиемия

Магнезият е отговорен за над 300 биохимични реакции в тялото. Функциите на магнезия в човешкото тяло включват:

 • управление на мускулната и нервната функция
 • регулиране на кръвното налягане
 • поддържане на функцията на имунната система

Някои добри хранителни източници за магнезий са бадеми, пшеничен зародиш, пшенични трици, морски дарове, плодове, листни зелени зеленчуци и соя.

Препоръчване на добавки

Целта на лечението на хипопаратиреоидизъм е облекчаване на симптомите и нормализиране на калция и фосфора. За повечето хора диетата сама по себе си не е достатъчна за постигане на това и лекарите ще препоръчат минерални и витаминни добавки, за да помогнат за управлението на ефектите от състоянието.

Прием на калций

Калциевият карбонат и калциевият цитрат са най - често срещаните форми на калций за прием използвани за лечение на хипокалцемия. Калциевият карбонат се състои от до 40% елементарен калций, докато калциевият цитрат съдържа 21%. Калциевият карбонат се приема най-добре с храна, докато калциевият цитрат се абсорбира добре без храна. Вашият лекар ще Ви уведоми какъв тип калциеви добавки ще помогнат да управлявате нивата на калций и с каква доза да започнете.

Витамин D. Витамин D помага на тялото да абсорбира калция и да елиминира фосфора. Лекарят може да препоръча витамин D без рецепта с калциевите добавки. Но добавката на витамин D за хипопаратиреоидизъм обикновено се дава като калцитриол, синтетична и активна версия на витамин D3. Предлага се като перорална капсула, перорален разтвор и инжекция. Изследванията показват, че калцитриолът е най - ефективният начин за балансиране на калция и фосфора в тялото. Вашият лекар ще определи колко витамин D най - добре ще Ви помогне да управлявате симптомите на хипопаратиреоидизъм.

Ако нивата на магнезий са ниски и изпитвате други симптоми на хипопаратиреоидизъм лекарят може да Ви препоръча да приемате магнезиева добавка. Има някои случаи на хипопаратиреоидизъм при които самото заместване на магнезий може да помогне за коригиране на състоянието и премахване на необходимостта от добавки с калций.

Когато препаратите без рецепта не повлияват симптомите на хипопаратиреоидизъм лекарят може да препоръча различни терапии с рецепта.

Някои минерали и витамини може да бъдат предписани в по - високи дози с рецепта. Например хипокалциемията се лекува с изключително високи дози витамин D3 които лекар трябва да предпише.

Тиазидни диуретици. Ако нивата на калций продължават да са ниски дори при добавки с калций и витамин D лекарят може да Ви предпише тиазидни диуретици. Това се прави само след проверка на калция в 24-часовата урина. Тези лекарства могат да помогнат на тялото да увеличи калция който е загубил чрез урината. Тиазидните диуретици не трябва да се предписват на хора с автоимунен хипопаратиреоидизъм.

Паратироиден хормон. Предписва се само на хора при които нивата на калций не могат да се управляват само с добавки на калций и витамин D.

Хирургия и интравенозна терапия

Хирургичната намеса за лечение на хипопаратиреоидизъм е трудно изпълнима. Интравенозна инфузионна калциева терапия може да се препоръча за хора с изключително ниски нива на калций или които не реагират на перорални добавки с калций и витамин D. Това често се случва при хора които изпитват тежки мускулни спазми и/или гърчове.

Интравенозната калциева терапия използва 10% калциев глюконат който съдържа 93 мг елементарен калций на 10-мл флакони. След тази терапия лечението ще продължи с перорално приложение на калций и витамин D и/или рекомбинантен човешки паратиреоиден хормон (PTH). За някои интравенозни калциеви терапии трябва да се прилагат два или повече пъти в рамките на седмица, за да се гарантира усвояването на калция перорално.

Витамин D често се препоръчва при терапия с калций, за да се подобри усвояването на калций.

Основното лечение на хипопаратиреоидизъм е възстановяване на нивата на калций в организма. Лекарят може също да препоръча диуретици за намаляване на количеството калций което тялото изхвърля чрез урината. Рекомбинантният човешки паратироиден хормон се разглежда в случаите в които терапиите с калций и витамин D не са достатъчни, за да достигнат нивата на калций в нормални граници.

Лекарят редовно ще проверява нивата на калций и фосфор, за да потвърди, че лечението помага или ако планът за лечение се нуждае от коригиране.

Незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако Вие или Вашето дете изпитвате тежки или животозастрашаващи симптоми на хипопаратиреоидизъм включително гърчове и затруднено дишане. Тези тежки симптоми също са знак, че планът за лечение може да не помага и трябва да бъде променен, за да управлявате по - добре състоянието.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Паратхормон от Лаборатории Кандиларов!

Паратхормон от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Добрич

208 закупени
-27%
33,00 лв.
24,00 лв.
Паратхормон за 26 лв. от МЦ "Майчин дом"
-13%
30,00 лв.
26,00 лв.
Изследване на Паратхормон за 20 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Паратхормон за 20 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

9 закупени
-26%
27,00 лв.
20,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се