Хранене на децата в ранна училищна възраст

1477
Хранене на децата в ранна училищна възраст

Децата в ранна училищна възраст (6 до 12 г.) се нуждаят от здравословни храни и питателни закуски и хранения. Те имат постоянен, но бавен темп на растеж и обикновено се хранят 4 до 5 пъти на ден (включително закуски).

През това време се променят много хранителни навици, харесвания на дадена храна и капризи към друга. Семейството, приятелите и медиите (особено телевизията) влияят върху избора на храни и хранителните навици. Децата в училищна възраст често са склонни да ядат по-голямо разнообразие от храни отколкото техните по-малки братя и сестри. Здравословните закуски след училище също са важни, тъй като могат да допринесат до една четвърт от общия прием на калории за деня. Децата в училищна възраст са развили по-напреднали умения за хранене и са в състояние да помогнат при приготвянето на хранене.

Изборът на здравословна храна включва 5 категории хранителни групи:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Зърнени храни. Това са храните приготвени от пшеница (пълнозърнеста пшеница), ориз, овес (овесени ядки), царевично брашно,кафяв ориз.

Зеленчуци. Използвайте вариации на зеленчуците. Изберете разнообразие от цветни зеленчуци включително тъмнозелени, червени и оранжеви зеленчуци, бобови растения (грах и боб) и зеленчуци съдържащи нишесте.

Плодове. 100% -ият плодов сок е част от групата на плодовете. А плодовете могат да бъдат пресни, консервирани, замразени или изсушени. Поднасят се цели, нарязани или пюрирани.

Млечни. Млечните продукти заедно с много храни направени от мляко се считат за част от тази хранителна група. Съсредоточете се върху продуктите без мазнини или такива с ниско съдържание на мазнини, както и тези с високо съдържание на калций.

Протеин. Изберете постно месо и птици. Повече риба, ядки, семена, грах и боб.

Маслата не са отделна хранителна група, но някои като ореховите масла например съдържат основни хранителни вещества и могат да бъдат включени в диетата.

Животинските мазнини са твърди мазнини и трябва да се избягват.

Упражненията и ежедневната физическа активност също трябва да бъдат включени в здравословния хранителен план.

Полезни съвети за хранене

Винаги сервирайте закуска, дори ако трябва да е в движение. Някои идеи за бърза и здравословна закуска:

  • Плодове
  • Зеленчуци
  • Мляко
  • Кисело мляко
  • Варен геврек
  • Тост със сирене
  • Сирене
  • Сандвич с пиле
  • Зърнена закуска
  • Сандвич с фъстъчено масло

Възползвайте се от големият апетит след училище, за да предложите здравословен обяд и по-късна следобедна закуска.

Дайте добри примери за хранителни навици.

Включете децата в избора и приготвянето на храни.

Позволете на децата да помагат при планирането на менюто.

Сервирайте ястията на маса за хранене вместо пред телевизор, лап топ или таблет, за да избегнете разсейване.

Някои съвети, които да следвате

Опитайте се да проследявате кога и къде храната се яде от децата. Научете ги да правят здравословен избор като им предоставите възможности за избор на храни въз основа на тяхната хранителна стойност.

Изберете храни с високо съдържание на хранителни вещества като калций, магнезий, калий и фибри когато е възможно.

Що се отнася до контрола на теглото калориите наистина са от значение. Контролирането на размера на порциите и консумирането на непреработени храни помага да се ограничи приема на калории и да се увеличат хранителните вещества. Родителите се насърчават да спазват препоръчителни порции за сервиране на децата.

Ограничете гледането на телевизия и използване на компютър до по-малко от 2 часа дневно.

Препоръчва се децата да заменят седящите дейности с активности, които изискват повече движение.

Децата се нуждаят от поне 60 минути умерена до енергична физическа активност през повечето дни, за да имат добро здраве, добра физическа форма и здравословно тегло по време на растежа.

За да предотвратите дехидратация насърчавайте децата да пият редовно течности. Няколко чаши вода или друга течност след приключване на физическата активност.

Винаги говорете с лекаря на детето относно здравословното хранене и нуждите от подходящи упражнения.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се