„Хранителната пирамида”- ключът към здравословното хранене

30915
„Хранителната пирамида”- ключът към здравословното хранене

Хиляди са материалите, свързани със здравословното хранене. Съветите, които се предлагат за запазване на оптимално и постоянно тегло са полезни, но трудно приложими, поради забързаното ежедневие на работещите и учещи хора. Често се яде нещо на крак в паузите, а вечерята е късна и обилна, забравя се да се пие много вода, време за редовно движение не остава...

Разбира се, има и други фактори, които ограничават избора - непоносимост към някои храни, алергии, навици, религия, финансови възможности и т.н.

За да изберем най-правилния хранителен режим за нашия организъм е добре да се съобразим с "хранителната пирамида”.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тя показва различните хранителни групи, разположени по пирамидата в зависимост от пропорцията, с която участват в една балансирана диета. В основата се намират храните, които трябва да консумираме в най-големи количества, а на върха са храните, които трябва да изключим или да ограничим до минимум.

В основата на пирамидата са разположени зеленчуците и плодовете. Тях можете да консумирате на всяко хранене, по 4-5 пъти на ден за предпочитане в суров вид. Плодовете яжте самостоятелно, по 2-3 пъти на ден. И двата вида храни са основни източници на витамини, минерали, фибри, влакнини и активно участват в пълноценното функциониране на организма.

Следващото ниво се заема от въглехидратите - зърнените храни, макаронените изделия, ориза, картофите. Те са основният източник на енергия, богати са и витамини от група В, фибри, минерали. Една балансирана диета включва поне 2-3 порции от тях дневно.

По-високо в пирамидата се намират месото, рибата, яйцата, млякото. Те са важен източник на белтъчини и имат основни синтезиращи функции в организма, но количеството и честотата им на приемане намаляват.

Виж намаления за прегледи в МБАЛ Уни Хоспитал

С консумацията на месо и месни продукти не трябва да се прекалява, 2-3 пъти седмично е достатъчно, като е добре да преобладават белите меса - риба или пиле.
Киселото мляко и млечните продукти са богати на калций, фосфор и витамини е желателно ежедневно да присъстват в менюто - под формата на кисело мляко, извара, сирене.

Мазнините също са основно хранително вещество. Важен източник са на енергия, мастноразтворими витамини А, D, E, K и имат протективна функция за тялото ни. Дозираната консумация на масти е задължителна и полезна, защото мастно разтворимите витамини се нуждаят от мазнини, за да се разтворят и усвоят. Водеща е ролята на растителните мазнини - зехтин, олио, от ядки и семена. Препоръчително е ежедневното приемане на "шепа” сурови ядки - бадеми, орехи, лешници и др., а сурово ленено, сусамено, тиквено семе можете да добавяте към салатите или зърнените закуски.

За спазване на един балансиран режим съветвам пациентите:

  • Ежедневно консумирайте сурови зеленчуци и плодове, ядки; зърнени храни, сушени плодове, кисело мляко;
  • Наблегнете на постните ястия - зеленчукови, варива, салати, супи;
  • Ограничете мазнините;
  • Пийте редовно вода - около 1,5 - 2 литра дневно;
  • Избягвайте сладки и тестени храни;
  • Ограничете консумацията на сол и захар;
  • Избягвайте концентрирания алкохол и газираните напитки;
  • Намалете количеството на порциите храна и яжте често, по малко;
  • Правете ежедневно физически упражнения или активно ходене - 20-30 мин.

И не забравяйте: Няма вредна храна, има само вредни количества.

Д-р Ива Левкова,

диетолог на МБАЛ Уни Хоспитал


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се