Хронично дрезгав глас - причини и лечение

1434
Хронично дрезгав глас - причини и лечение

Справянето с дрезгав глас е предизвикателство особено, ако минат няколко дни без никакво подобрение. И ако наистина се проточи може да започнете да се чудите колко време максимално може да се задържи дрезгавия глас.

През повечето време дрезгавостта е остра и трае само няколко дни. Въпреки това тя може да продължи и по-дълго. Счита се за хроничен когато продължава две седмици или повече. Хроничният дрезгав глас не е просто дискомфорт. Понякога може да е признак на по - сериозно основно здравословно състояние, обяснява д-р Апурва Текди, УНГ лекар, специалист по ларингология в Texas Medical Center.

Дрезгавостта е най - забележимият симптом на ларингит когато гласните струни са възпалени или раздразнени. Подуването което придружава това възпаление пречи на гласните струни да вибрират правилно причинявайки промени в звука и силата на звука на гласа.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За разлика от това да викаш радостно твърде много на концерт или спортно събитие или да си болен има няколко други очевидни обяснения за загубата на глас. Какво се случва когато гласът е постоянно дрезгав без ясна причина или придружаващи симптоми?

Кои са причините за хронично дрезгав глас?

"Ако имате настинка или друг вид инфекция на горните дихателни пътища не е необичайно да изпитате известно количество дрезгав глас. Въпреки това, ако другите симптоми се изчистят и продължавате да стес дрезгав глас за още две седмици това се счита за хронично и започваме да се тревожим", обяснява д-р Текди.

Най-честите причини за хронична дрезгав глас са:

  • Прекомерна употреба на гласа което е най-често срещано при хора които използват гласа си професионално (изпълнители, учители, продавачи и говорители)
  • Персистираща бактериална или вирусна инфекция
  • Полипи, кисти или възли по гласните струни
  • Парализа на гласните струни

Хронично възпалените или раздразнени гласни струни могат да доведат до напрежение и нараняване така, че е важно да се уточни причината за хронично дрезгавия глас.

реклама

Освен това макар и рядко хроничната дрезгавост може да е признак на рак и това не е за пренебрегване. Когато бъде хванат рано ракът на гърлото е лечим, казва д-р Текди.

Ако изпитвате хронично дрезгав глас специалист по УНГ за гласните струни (ларинголог) може да идентифицира причината и тежестта на проблема с гласните струни както и да препоръча целенасочен курс на лечение.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

Лечението на хронично дрезгав глас започва с лечение на основната причина за ларингита. Първата у дома можете да приложие:

  • Почивка на гласа
  • Вземане на душ с пара

"Най-ефективното лечение обикновено е гласовата почивка, просто да не говорите цял ден. Въпреки това, ако дрезгавостта продължава повече от две седмици на домашни лекарства е време да посетите специалист", казва д-р Текди.

Освен това посещението на УНГ специалист за гласа може да Ви помогне да разграничите симптомите от тези на други често срещани състояния. Понякога хроничната дрезгавост се приписва на __алергии или киселинен рефлукс. Но в действителност е рядко едно от тези състояния да причинява постоянно дрезгав гла__с.

Ако сте диагностицирани с разстройство на гърлото или определено състояние на гласните струни Вашият лекар може да препоръча гласова терапия, вид физическа терапия използвана за лечение и укрепване на гласните струни. При по - сериозни проблеми с гласните струни може да се наложи операция.

"Винаги започваме с най - консервативният подход, но в някои случаи като например при полипи или тумори на гласните струни избираме операция веднага. Можем също да използваме хирургия за лечение на други видове проблеми с гласните струни които не реагират на гласова терапия. Не чакайте да мине време, за да посетите УНГ специалист, ако изпитвате хронично дрезгав глас.

Ако сте оставяли гласа си да почива и не сте забелязали подобрение след две седмици трябва да бъдете оценени, за да може проблемът да бъде дефиниран и лекуван. Ако не се лекува могат да възникнат сериозни усложнения или трайно увреждане на гласните струни. И накрая също така е много важно да се изключи рак", добавя д-р Текди.

https://www.houstonmethodist.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се