Кога да посетим лекар при болка в корема

6937
Кога да посетим лекар при болка в корема

Когато се появи силна болка в корема може да бъде трудно да решите дали да посетите лекар, да отидете в спешното отделение или да изчакате. Ако болката е силна или изтощителна може да се наложи незабавно да се потърси медицинска помощ.

Болката в корема е най-честата причина за посещения в спешното отделение. Когато човек не е сигурен какво да прави, може да е най-добре да се обади на лекар, за да реши най-добрия начин на действие.

Причини за силна болка в корема

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои видове болка в корема са спешна медицинска помощ. Много от тях изискват лечение. Трябва да се посети лекар, ако се изпитват проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса. Когато се изпитва болка в горната дясна част на корема точно под ребрата това може да сигнализира точно за проблем с черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса.

Камъните в жлъчката са една от най-често срещаните причини. Без лечение камъните в жлъчката могат да блокират жлъчния канал и да причинят проблеми с функцията на черния дроб или инфекция в панкреаса наречена панкреатит. Жлъчният мехур може дори да се спука. Обикновено камъните в жлъчката причиняват интензивна болка в горната дясна част на корема, която продължава 4-6 часа. Някои хора също могат да повърнат.

Камъните в жлъчката обикновено не представляват спешна медицинска помощ, но е необходимо посещение при лекар. Това е така защото усложненията на камъните в жлъчката като панкреатит могат да бъдат животозастрашаващи.

Други състояния като порцеланов жлъчен мехур също могат да причинят болка в горната дясна част на корема. Порцелановият жлъчен мехур се появява когато калциевите отлагания се натрупват в жлъчния мехур.

Ако болката идва с висока температура, повръщане, жълти очи или кожа, бели или бледи изпражнения или чувство на интензивно заболяване трябва да се отиде в спешното отделение.

Дивертикуларна болест. Дивертикуларна болест се развива когато в дебелото черво се образуват малки торбички. Понякога тези торбички могат да се възпалят или заразят причинявайки болезнено състояние наречено дивертикулит. Дивертикулярното заболяване не е спешна медицинска помощ, но изисква посещение на лекар. Симптомите включват:

 • внезапна, интензивна коремна болка
 • запек
 • диария
 • спазми
 • подуване на корема

Камъни в бъбреците. Камъните в бъбреците са много болезнени, но обикновено не са опасни. Човек може да има бъбречен камък, ако развие силна болка в долната част на корема която се излъчва до средата на гърба. Други симптоми на камъни в бъбреците включват:

 • виене на свят
 • замаяност
 • болка, която излъчва в слабините

Ако болката е силна може да се отиде в болница за незабавно облекчаване на болката.

реклама

Ако болката е контролируема е най-добре да се обадите на лекар. Лекарят може да диагностицира бъбречния камък и да прецени дали основното медицинско състояние е причинило развитието му.

Дехидратация. Състояния които причиняват повръщане или диария могат да доведат до дехидратация особено при деца и възрастни хора. Ако човек не може да се справи с проблема може да се нуждае от интравенозни течности от лекар или в болницата.

Незабавно се обадете на лекар или отидете в болница за симптоми на дехидратациякато:

 • много суха кожа
 • сухота в устата
 • липса на уриниране
 • напукани устни или ускорен пулс

Апендицит. Апендицитът е инфекция на апендикса. Без лечение апендиксът може да се спука. Внезапна интензивна болка която започва в средата на корема и бавно се премества в дясната страна на корема може да е признак на апендицит. Болката обаче може да варира като понякога започва като тъпа болка около пъпната област и се усилва когато се премести в дясната страна на корема.

Трябва да се потърси спешно медицинско лечение за симптоми на апендицит. Обикновено лекарят ще посъветва за отстраняването и ще предпише антибиотици.

Кървене и спукани кръвоносни съдове. Стомахът е пълен с кръвоносни съдове включително аортата, която е най-големият кръвоносен съд на тялото.

Разкъсване на аневризма на аортата възниква при разкъсване стената на аортата. Дисекацията на аортата се случва когато нещо прерязва или пробива аортата. Поддържането на разкъсване или разкъсване на кръвоносните съдове на стомаха е животозастрашаваща спешна ситуация. Основният симптом на спукания кръвоносен съд в стомаха е внезапна необяснима и силна болка. Някои хора също изпитват задух, сърдечно сърце и световъртеж.

Хората, които знаят, че имат аневризма в коремната аорта трябва да третират всяка болка в корема като спешен случай. При пристигане в спешното отделение трябва да кажат на лекаря за аневризмата.

Блокирани черва. Запушването в червата може да затрудни или невъзможно изхвърлянето на отпадъци от организма. Въпреки, че някои запушвания могат само частично да блокират червата други ги блокират напълно. Пълното запушване може да стане животозастрашаващо.

Няколко състояния включително тумори, възпалителни заболявания на червата и хернии могат да блокират червата.

Едно от най-опасните причини за запушване на червата е волвулусът. Волвулус се развива когато дебелото черво се извива около себе си. Без лечение волвулусът може да разкъса червата или да причини смърт на тъканите. Симптомите на блокирано черво включват:

 • болка в корема
 • спазми
 • подут стомах
 • треска
 • учестен пулс
 • кървава диария

Някои хора развиват животозастрашаваща инфекция наречена сепсис. Сепсисът обикновено причинява допълнителни симптоми като:

 • висока температура
 • слабост
 • умора
 • повръщане
 • други симптоми на тежко заболяване

Блокираното черво обикновено е спешна медицинска помощ, но е трудно да се разграничи от други състояния само въз основа на симптомите.

Хората които смятат, че имат чревна блокада особено тези с рискови фактори за такава като тумори или хернии трябва да отидат в спешното отделение.

Някои видове болки в корема са безопасни за лечение у дома:

 • лошо храносмилане
 • болка от газовете
 • подуване на корема от преяждане
 • стомашна болка от чувствителност към храната

Стомашните вируси като норовирус често могат да причинят гадене, подуване на корема и диария. Те също могат да причинят силна болка, но повръщането обикновено предлага временно облекчение. Тези вируси обикновено изчезват без лечение в рамките на няколко дни. От съществено значение е да останете хидратирани през това време. Децата, по-възрастните и медицинските уязвими хора са особено склонни към дехидратация.

Безопасно е да се лекуват стомашни вируси у дома, но човек трябва да се обади на лекаря си, ако симптомите продължават по-дълго от няколко дни или ако не могат да задържат течности за повече от 12 часа. Ако новородено бебе развие симптоми на стомашен вирус обадете се на лекар или отидете в спешното отделение.

Болката в корема може да се чувства много дискомфортно, но често сигнализира за леко заболяване. Въпреки това появата на внезапна болка или болка която се появява заедно с други симптоми може да насочи към по-сериозен медицински проблем.

Не е възможно да се диагностицира такава болка само въз основа на симптомите. Тежестта на болката не е задължително да корелира с тежестта на заболяването. Например някои газови болки могат да бъдат силни, но ще преминат без да причиняват трайна вреда.

Най-добре е да се застраховате и да посетите лекар за всяка болка която не изчезва или ако причината е неясна.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се