11 доказани начина за облекчаване подуването на корема

8835
11 доказани начина за облекчаване подуването на корема

Подуването на корема след хранене обикновено се причинява от излишното производство на газ или нарушения в движението на мускулите на храносмилателната система. Това състояние често може да причини болка, дискомфорт и чувство, че сме натъпкани. Освен това може да направи корема да изглежда по-голям.

Това състояние често включва прекомерно количество твърди вещества, течности или газове в храносмилателната система. При някои хора обаче издуването се причинява най-вече от повишена чувствителност. Просто се чувства така сякаш има повишено налягане в корема, въпреки че няма. Около 16-30% от хората съобщават, че редовно изпитват това състояние.

Въпреки, че подуването на корема понякога е причинено от сериозни медицински състояния най-често се причинява от диетата и някои храни или съставки към които имате непоносимост.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са 11-те доказани начина за намаляване и облекчаване подуването на корема?

1. Не яжте твърде много храна наведнъж. Ако сте се натъпкали може да се почувствате като подути и проблемът е, че просто сте яли твърде много. Ако ядете големи порции ястия и сте склонни да се чувствате дискомфортно след това опитайте по-малки порции. При необходимост добавете още едно ежедневно хранене.

Хора със склонност да към подуване на корема ще изпитват дискомфорт от по-малко количество храна отколкото тези които рядко изпитват това усещане. Хората, които изпитват подуване на корема често имат повишена чувствителност към храната при попадане в стомаха. Поради тази причина консумирането на по-малки ястия може да бъде от голяма полза.

Дъвченето на храната по-добре може да има двоен ефект. Намалява количеството въздух, което поглъщате с храната (причина за подуване на корема), а също така Ви кара да се храните по-бавно, което е свързано с намален прием на храна и по-малки порции.

2. Изключете хранителните алергии и непоносимостта към някои храни. Хранителните алергии и непоносимостта към храни са сравнително чести и основна причина за подуването на корема. Когато ядете храни към които имате непоносимост това може да причини излишно производство на газове, подуване и други симптоми.

Някои храни и съставки, които трябва да вземете предвид:

Лактоза: Непоносимостта към лактоза е свързана с много храносмилателни симптоми, включително подуване на корема. Лактозата е основният въглехидрат в млякото.

Фруктоза: Непоносимостта към фруктоза може да доведе до подуване на корема.

Яйца: Газовете и подуването на стомаха са често срещани симптоми на алергия към яйца.

Пшеница и глутен: Много хора имат непоносимост към глутен, протеин в пшеница, лимец, ечемик и някои други зърна. Това може да доведе до различни неблагоприятни ефекти върху храносмилането включително подуването на корема.

Както лактозата, така и фруктозата са част от по-голяма група от несмилаеми въглехидрати или фибри, известни като FODMAP. Непоносимостта към FODMAP е една от най-честите причини за подуване на корема и коремна болка.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия или непоносимост, посетете лекар.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГЕНИ С ОТСТЪПКА ТУК!

3. Избягвайте поглъщането на въздух и газове. Погълнат въздух може да допринесе за подуване на корема. В храносмилателната система има два източника на газ.

Единият е газ произведен от бактериите в червата.

Другият източник е въздух или газ, които се поглъщат когато ядете или пиете. Най-големо влияние в тази група имат газирани напитки. Те съдържат мехурчета с газ въглероден диоксид, който може да се отдели от течността, след като стигне до стомаха.

Дъвченето на дъвка, пиенето през сламка и храненето докато говорите или бързатесъщо може да доведе до увеличени количества погълнат въздух.

4. Не яжте газообразуващи храни. Някои храни с високо съдържание на фибри могат да доведат до образуване на големи количества газ.

Основните газообразуващи храни са бобови растения като боб и леща, както и някои пълнозърнести храни. Опитайте да водите дневник за приема на храна, за да разберете дали някои храни са склонни да Ви направят по-подути от други.

Мазните храни също могат да забавят храносмилането и изпразването на стомаха. Това може да има ползи за усещане за ситост (и евентуално да помогне за отслабване), но може да бъде проблем за хора с тенденция към издуване.

Опитайте да ядете по-малко боб и тлъсти храни, за да видите дали това помага. Ако някои храни Ви карат да се чувствате подути или образуват газове опитайте да ги премахнете от менюто си или да ги избягвате.

5. Опитайте Low FODMAP диета(диета бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли). Синдромът на раздразненото черво (СРДЧ) е най-често срещаното храносмилателно разстройство. Честите симптоми включват подуване на корема, коремна болка, дискомфорт, диария и/или запек.

Многобройни проучвания показват, че несмилаемите въглехидрати наречени FODMAP могат драстично да изострят симптомите при това състояние. Доказано е, че Low FODMAP диетата води до значително намаляване на симптомите като издуване на корема при пациенти със СРДЧ.

Ако имате проблеми с подуване на корема придружено с други храносмилателни симптоми или без такива Low FODMAP диетата може да бъде добър начин за облекчаване. Въглехидратите в диетата FODMAP могат да предизвикат подуване на корема и други храносмилателни симптоми, особено при хора със СРДЧ.

Някои често срещани храни с високо съдържание на FODMAP:

 • пшеница
 • лук
 • чесън
 • броколи
 • зеле
 • карфиол
 • артишок
 • боб
 • ябълки
 • круши
 • диня

Тази диета може да бъде трудна за спазване, ако сте свикнали да ядете много от тези храни, но може да си струва да опитате, ако имате подуване на корема или други храносмилателни проблеми.

6. Бъдете внимателни със захарните алкохоли. Захарните алкохоли обикновено се намират в храни без захар и дъвки. Тези подсладители обикновено се считат за безопасни алтернативи на захарта. Обаче могат да причинят храносмилателни проблеми като издуване на корема, особено когато се консумират в големи дози. Опитайте се да избягвате дъвки без захар и други източници на захарни алкохоли като ксилитол, сорбитол и манитол.

Бактериите в дебелото черво ги усвояват и произвеждат газ. Захарните алкохоли всъщност са и FODMAP, така че те са изключени Low FODMAP диетата.

7. Вземете храносмилателни ензимни добавки. Някои продукти без рецепта могат също да помогнат при подуване на корема и други храносмилателни проблеми като допълнителни ензими, които могат да помогнат за разграждането на несмилаеми въглехидрати и определени хранителни компоненти. В много случаи тези видове добавки могат да осигурят почти незабавно облекчение.

Лактаза: Ензим, който разгражда лактозата, което е полезно за хора с лактозна непоносимост.

Алфа-галактозидаза: Ензим, който може да помогне за разграждането на несмилаеми въглехидрати от различни храни.

8. Облекчете запека. Запекът е много често срещан храносмилателен проблем и може да има много различни причини. Проучвания показват, че запекът често може да изостри симптомите на подуване на корема. Получаването на повече разтворими фибри често се препоръчва при запек. Въпреки това, увеличаването на фибрите трябва да се извършва с повишено внимание при хора, които имат газове и/или подуване на корема, тъй като често влакната могат да влошат състоянието.

Опитайте да пиете повече вода и увеличите физическата си активност, два ефективни начина срещу запек.

9. Приемайте пробиотици. Газовете произвеждани от бактериите в червата са основните причини за подуване на корема. Има много различни видове бактерии, които живеят там и те могат да варират при отделните хора. Изглежда логично, че броят и видът на бактериите могат да имат нещо общо с производството на газ и има някои проучвания в подкрепа на това.

Няколко клинични проучвания показват, че някои пробиотични добавки могат да помогнат за намаляване на производството на газове и подуване на корема при хора с храносмилателни проблеми.

Други изследвания обаче показват, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на газовете, но не и за симптоми на подуване на корема. Това може да зависи от индивидуалния случай, както и от вида на използвания пробиотичен щам.

Пробиотичните добавки могат да помогнат за подобряване на бактериалната среда в червата, което може да помогне за намаляване на симптомите на газове и подуване на корема. Пробиотичните добавки могат да имат многобройни други предимства, така че определено си струва да опитате. Но може да отнеме известно време, за да започнат да работят, така че бъдете търпеливи.

10. Маслото от мента може да помогне. Подуването на корема може да бъде причинено и от променена функция на мускулите в храносмилателния тракт. Лекарствата, наречени спазмолитици могат да помогнат за намаляване на мускулните спазми.

Маслото от мента е естествено вещество, за което се смята, че функционира по подобен начини и действа ефективно срещу подуване на корема и други храносмилателни симптоми. Многобройни проучвания показват, че тя може да намали различни симптоми при пациенти със Синдром на раздразненото черво, включително подуването на корема.

11. Посетете лекар, за да изключи хронично и/или сериозно състояние. Ако имате хронично подуване на корема, което причинява сериозни проблеми и дискомфорт или внезапно се влошава определено посетете лекар. Винаги има вероятност за някакво сериозно медицинско състояние и диагностицирането на храносмилателни проблеми може да бъде сложно.

В много случаи подуването на корема може да бъде намалено или дори елиминирано с прости промени в диетата.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се