Omed.bg
реклама


5 причини за болка в корема

 
5 причини за болка в корема

     Проблемите с корема са често срещана причина за посещение в лекарския кабинет. Когато пациентите се оплакват от такава болка понякога описват като място на болката цялата област на корема и всъщност не може да бъде пряко свързана с органа известен като стомах.

     Първо лекарите се опитват да установят дали болката в корема на пациента е причинена от структурен или функционален проблем. Понякога храносмилателният тракт не функционира правилно поради аномалия в структурата на орган. Медицинските изображения ще покажат, че органа не изглежда нормално и не работи правилно.

     Функционалните проблеми наричани още разстройства на подвижността на червата са състояния, които са резултат от лоша нервна и мускулна функция в храносмилателния тракт. Органите които са част от стомашно-чревния тракт може да изглеждат нормални на медицинските изображения като Компютърна томография (КТ) или Ядреномагнитен резонанс (ЯМР), но не функционират правилно и не работят както трябва. Стомашно-чревната система има собствена нервна система за контрол на мускулните контракции, които усвояват приетата храна. Функционалните разстройства могат да бъдат трудни за диагностициране, защото не може лесно да се видят проблеми с нервите или мускулите в стомашно-чревния тракт.

5 състояния които могат да причинят болка в корема са:

  1. Синдром на раздразненото черво (СРДЧ). Ако СРДЧ е причината за коремна болка тя може да се влоши след хранене или ако сте подложени на стрес. Ако страдате от СРДЧ ще имате симптоми като диария или запек и подуване на корема, но те няма да причинят кървене или загуба на тегло.
  2. Запек. Ако запекът е причината за коремната болка може да изпитате остри болки причинени от газове които се появяват в цялата област на корема. Хората с проблем като запек често имат усещане за подуване и тежест, а корема им може дори да стане видимо раздут.
  3. Язва. Проявява се по лигавицата на стомаха или началната част на тънките черва. Язвите могат да причинят усещане за парене подобно на неприятно чувство за глад. Други симптоми включват гадене, повръщане или киселини.
  4. Панкреатит. Коремната болка причинена от панкреатит, който е възпаление на задстомашната жлеза (панкреаса) е силна и остра болка възникваща в горната средна част на корема която понякога може да се насочва към гърба или гърдите. Може да имате и други симптоми като гадене, повръщане и треска. Панкреатитът може да възникне като внезапна остра атака или като хронично състояние.
  5. Дивертикулит. Коремният дискомфорт и болезнено усещане в долната лява част на корема могат да бъдат причинени от дивертикулит. Това се случва когато се образуват приличащи на торбовидни разширения обръзувания вътре в дебелото черво и се възпалят. Други симптоми могат да включват нискостепенна треска, гадене, повръщане или запек.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

509

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !