По какъв начин стресът може да доведе до гастрит и язвена болест?

5155
По какъв начин стресът може да доведе до гастрит и язвена болест?

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха, а язвената болест се характеризира с образуването на дефекти в стената, които ангажират най-горния мукозен слой и достигат до мускулните влакна. Двете състояния са в резултат на нарушен баланс между агресивни и протективни фактори в стомаха. Към агресивните фактори спада солната киселина, която се отделя от стомашните клетки, за да започне разграждането на храната. За протективен фактор се счита мукусът, който покрива лигавицата и я защитава от вредното въздействие на киселината. Между двете групи фактори съществува баланс, който ако се наруши, се получава възпаление или язвен дефект.

Кои са най-честите причини за повишена солно-кисела секреция?

Вече стана ясно, че за да има гастрит или язвена болест, то трябва да има повишена солно-кисела секреция от стомашните клетки или да има намалени протективни фактори. Повишената секреция на солна киселина може да бъде в резултат на много причини - медикаменти, неправилен хранителен режим, инфекция с хеликобактер пилори. В тази статия ще се спрем на една също важна причина - емоциите. Установено е, че стресът е причина за много от случаите на гастрит и язвена болест. По тази причина дори има отделно наименование за язвите в резултат на подобна причина. Наричат се стрес-язви или стрес-улкуси. Освен стресът, причина за повишена солно-кисела секреция са тревогите, гневът, напрежението и всички останали негативни емоции.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По какъв начин стресът може да доведе до гастрит и язвенаболест?

Стресът може да бъде остър или хроничен. И при двете състояние се активират една цяла верига от органи - хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Тази ос се задейства с отделянето на кортикотропин рилийзинг хормон от хипоталамуса. Той стимулира отделянето на АКТХ (аденокортикотропен хормон) от хипофизата, а той е стимул за секрецията на кортизол (стресов хормон) от надбъбречните жлези. Кортизолът стимулира отделянето на по-големи количества солна киселина от стомашните клеткии по този начин увеличава киселинността в стомаха. Протективният слой от мукус не успява да защити лигавицата от агресивното действие на киселината и тя започва да оказва своите ефекти върху нея. Получава се възпаление (гастрит) или се образува язвен дефект.

реклама

Стресовите ситуации са свързани и с отделянето на катехоламини (адреналин и норадреналин) от сърцевината на надбъбречните жлези. Тези хормони също стимулират секрецията на солна киселина и по този начин действието се потенцира.

Какви са типичните оплаквания за гастритът, причинен от стрес, иза стрес-язвите?

Симптомите са коремна болка, гадене, парене зад гръдната кост. Характерно е, че те се появяват при силно напрежение. Много хора споделят за болки в стомаха, чувство за "топка", присвиване и т.н. при стресов момент. При други диагнозата може да бъде поставена след преживян силно стресов период.

Какво е лечението?

Лечението е комплексно. Включва намаляване на стомашната киселинност с медикаменти. Най-често се използват лекарства от групите - инхибитори на протонната помпа или блокери на хистаминовите рецептори. Много е важно да бъдат премахнати стресовите фактори, да се преосмисли начинът на живот и мислене. Здравето и най-важно за всеки човек и всеки носи отговорност да се грижи за него по най-добрия начин.

Погрижете се за себе си, защото вашето здраве и начинът ви на живот са личен избор и собствена отговорност. Със здравето не бива да се плаща каквато и да е цена. Всеки един фактор, който го нарушава, е добре да бъде обмислен и да бъде отстранен от ежедневието. Спокойният ум и здравословният начин на живот са ключът към дълголетието.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се