Как да намалим стреса на работното място?

2846
Как да намалим стреса на работното място?

Стресът е сериозен проблем в съвременния свят, тъй като всеки един човек е подложен на много предизвикателства,с които трябва да се справя. Работното място често е причина за стрес и негативизъм. Това е проблем, за който трябва да се говори и търси решение, защото стресът влошава качеството на живот, пречи на качественото изпълняване на ангажиментите и професионалните задължения, създава вътрешно напрежение и води до трудна комуникация с околните. Най-важното е, че стресът е рисков фактор за здравето. Много заболявания бяха проучени и се доказа влиянието на стреса върху появата и протичането им.

Причини за стрес на работното място може да бъдат прекалено големи изисквания към служителите, лоши колегиални отношения, нощни смени, дълги дневни дежурства и оставане след работно време, претоварен график със задачи, липса на обедна почивка и отпуска.

Не бива работата да бъде източник на стрес и негативизъм. Професията на всеки един човек трябва да му носи удоволствие, усещане за смисъл и материално благополучие. Не бива да позволявате на работата да превземе ума ви и живота ви. Как да се справим със стреса на работното място? Как да го намалим и да внесем повече удовлетворение и радост в работната седмица?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Не може цял живот да чакаме да стане петък или да дойде уикенда, за да сме щастливи. Радостта трябва да присъства всеки ден в живота ни, защото той е прекалено кратък, за да го живеем с лошо настроение. Ето някои съвети, които биха ви помогнали да намалите стреса на работното място.

Задайте си първо един много важен въпрос. Това ли е професията, с която искам да се занимавам? Дали това е нещото, в което съм най-добър или има други професии, с които ще се справям по-добре, ще бъда по-полезен/на за себе си и за околните? Всеки един човек прекарва 1/3 от живота си в работа. Ето затова професията трябва да ви носи не само добри доходи, но и радост, удоволствие и да ви зарежда. Тотално наказание е да работите нещо, което не обичате. Това би означавало да ходите всеки ден с нежелание на работа, а вечерта вместо щастливи от работния ден, да се прибирате смачкани и без жизнена енергия, защото сте се занимавали с неприятни задачи. Помислете си за това, дали сте избрали правилната професия за вас. Помислете за хобито си или за интересите си. Можете ли да ги превърнете в професия. Ако да, то действайте. Така няма да имате нито един работен ден, а ще изпълните живота си с радост и удовлетворение.

Правете си график, който да бъде възможен и не прекалено натоварен. Графикът вкарва много ред в деня и следването на задачите една след друга ще ви създаде последователност в работата. Когато правите графика, нека той да бъде реален, т.е. запълвайте го с толкова ангажименти, с колкото можете да се справите. Няма никакъв смисъл да си правите график с 50 задачи, защото напрежението от поглеждането на графика и от усещането, че нито вървите по него, нито е възможно да го изпълните, ще ви създаде много повече стрес. Планувайте, но с граници и мярка.

Бъдете умерени в поемането на ангажименти и намалете малко темпото с извънредните задачи. Работа винаги ще има. Тя няма да свърши никога, но колкото и да не ви харесва, вашите ум и тяло имат някакъв капацитет. Докато вземате само още един проект, докато поемете само още една смяна на колегата, докато приемате още едно предложение за работа, стресът в живота ви никога няма да намалее, защото си губите баланса.

Научете се да казвате НЕ, без да се страхувате, че може да си загубите работата. Всеки един работодател е наясно, че служителите не са машини и когато той изисква нещо допълнително от вас, то вие имате правото да откажете. Не се страхувайте от това. Няма да сте полезни нито за себе си, нито за околните, ако приемете да свършите даден ангажимент в изтощено и непълноценно състояние.

реклама

Планирайте си обедната почивка. Всеки един нормален човек, който го е грижа за него самия и за здравето му, ще се погрижи за своите минутки почивка по време на работния ден. Тялото има нужда от вода, храна, чист въздух, умът винаги има нужда от минути в тишина и спокойствие. Ако си мислите, че сте неуморни и можете да работите 12 часа на пълни обороти, грешите. Вървите бавно и сигурно по стълбата на изтощението. А запомнете, че умората има способността да кумулира и справянето с хроничната умора е доста труден и продължителен процес. Планирайте си обедна почивка, в която да хапнете вкусен обяд, да пиете любима топла напитка или да се разходите за 10-15 минути. Тялото и умът ви имат нужда от почивка и презареждане, за да могат да се върнат към втората част от работния ден.

Подреждайте си работното място. Хаосът създава допълнителен стрес на работното място. Подреждайте си бюрото, офиса или мястото, където изпълнявате професионалните си ангажименти. Създавайте си уютна, чиста и прибрана обстановка, която ще ви носи удоволствие.

Планирайте си отпуската. Всеки служител има право на отпуск. Планирайте я и обмислете как да я прекарате с любимите си хора. Помислете за любимите си занимания и местата, които искате да посетите. Може да си разпределите почивните дни равномерно през цялата година и на 2-3 месеца да си правите прекрасно зареждащо пътуване в природата. По този начин ще разпуснете, ще се напълните със спомени и ще пуснете всички негативни емоции, които сте натрупали. Все пак природата е най-добрият лечител.

Работният ден свърши! Разговорите и мислите за работа приключват!Работата си остава на работното място. Не я пренасяйте вкъщи. Може да сте имали проблеми и тежък ден, споделете на любимия си, но нека това не бъде фокус на вечерта или почивния ден. Научете се да забравяте и да пускате преживявания, които не ви харесват. Проблемите на работа си остават там и за тях ще мислите на следващия работен ден. Сега е време за почивка, релакс и радостни моменти.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се