Как ви влияе стресът? Позволявате ли му да превземе живота ви?

3579
Как ви влияе стресът? Позволявате ли му да превземе живота ви?

По телевизия, радио и интернет се обсъжда в колко много стрес живеем и как той съсипва живота ни. Не само това, но и неблагоприятното влияние на стреса е основна тема с приятели, колеги и близки. Истината е, че това категорично не е вярно! Стресът не е виновен за депресиите в днешния свят, няма вина за празнотата в нас и за здравето ни. Стресът може да бъде мощен двигател за физическото и личностното ни развитие и да бъде използван от нас градивно. Но не го правим. Не правим този избор.

Запомнете: Дали нещо ще влияе положително или негативно върху живота ви, зависи само и единствено от вашите възприятия за него!

От къде идва основният проблем?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Факт е, че днешната заетост е в пъти повече. Факт е, че днес изискванията към нас са много, условията за успешен живот са не малко, а задачите и ангажиментите многобройни. Научили сме се да се справяме с всичко това, но за сметка на нещо друго - на почивката и удоволствието. За много хора планиране на графика означава да подредят задачите, да организират срещите, да наместят ангажиментите, да вземат или заведат децата на градина и училище и т.н. с безкрайния списък докато свършат часовете в деня и дните в седмица. И хайде пак е понеделник! А къде са почивката и релаксът? В графика на колко от вас присъства ден или часове за почивка, любима книга, време за себе си, танци, разходка сред природата, време за спорт? Основният проблем идва от това, че повечето хора са се научили повече от прекрасно да се натоварват с какво ли не, а са загубили умението си да се разтоварват от натрупаната негативна енергия и да освобождават умовете си от работаи мисли. Някак си процесът е доста еднопосочен - само към работа и развитие. По някакъв начин хората забравиха да си поемат въздух и препускат през задължения и задачи. Разбира се, в един прекрасен ден този процес има и своя край, но често е поради здравословни или психически причини. Защо трябва да става по този начин?

Знаете ли кое създава стрес? Убежденията, че работата е много по-важна от възстановяването и почивката, убежденията, че сме затрупани с ангажименти и задачи, усещането за безкрайност и тежест на работния процес. И знаете ли, всичко това го правим ние. Ние правим избора да потънем в работа и да изгубим живота си. Постигнатата цел носи удовлетворение за седмица, месец, година максимум и после идва жаждата за превземането на нова. Създава се едно усещане, че щастието и удоволствието трябва да бъдат гонени, преследвани и че те са зависими от постиженията и обстоятелствата. Това далеч не е така. Истината е, че почивайки си и отделяйки време за себе си, ние имаме възможността да преосмисляме действията си и убежденията си, имаме възможността да забавим малко мислите и да усетим тишината, която крие в себе си много отговори, имаме възможността за презаредим с енергия и да се освободим от ненужната. И това според много хора е загуба на време. Затова има депресия, панически разстройства, най-различни хронични автоимунни заболявания и т.н. Защото сами забравяме за тялото си и за психиката си в гоненето и преследването.

Колкото е важно плануването на ангажиментите, толкова е важно и плануването на почивка и време за себе си, семейството и приятелите. Ден за почивка, час за себе си, време за разходка и спорт задължително присъстват в графика на успешните и щастливи хора. А вие от тях ли сте? Не се заблуждавайте, че 5-цифрената заплата ви прави успешни, ако сте загубили себе си и душата си по пътя към целите. По скоро преосмислете начина на живот.

Защо стресът се възприема като лошо нещо?

реклама

Като цяло думата стрес се асоциира с нещо лошо, вредно, неблагоприятно, негативно, зле за здравето и т.н. Защо? Ние създаваме всичко и му слагаме удобните за нас етикети. Защо е удобно стресът да е вреден? Защото става причина за всички нередности в живота и така се оттегляме от поемането на отговорност за себе си и здравето си. Когато обвиняваме за всичко стреса, ние бягаме от отговорността и смелостта да си признаем, че всичко в живота ни е резултат от нашите избори. Факт е, че когато не умеем да управляваме времето си и задачите, те се превръщат в стрес, който ни съсипва. Но всичко си има и друга страна. Стресът е нещото, заради което сме живи все още. Той е сигналът, който получаваме и ни казва: Бягай! Бори се! Успявай! Направи това! Стани рано! Грижи се за тялото си! Стресът ни дава мотивация, стремеж, енергия, стимул. Ако построим правилни убеждения, той може категорично да работи за нас. Използвайте неговите позитивни действия върху нас. Погледнете го като приятел. Много повече ни вредят приказките и разговорите, в които се оплакваме в колко много напрежение живеем днес, отколкото самият стрес! Тези теми са толкова обсъждани, че дори ги подхващаме, когато няма за какво друго да говорим. Някак си се считат за "нормални", но всъщност това което правим е да се самонавиваме допълнително. Стресът е този, който ни мобилизира и ни прави активни в рамките на нормалното, разбира се. Като всяко едно нещо - дозата прави отровата. Дали стресът ще ни вреди зависи от нашата нагласа за него и от умението ни да се грижим за себе си. Всичко зависи от нас и нашите ежедневни избори. А вашите какви са?

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се