BURNOUT – Има ли изход от синдрома на изчерпването? Какво ни води към него?

17234
BURNOUT – Има ли изход от синдрома на изчерпването? Какво ни води към него?

Най-модерният синдром в настоящото време - Burnout. Психическо, емоционално, физическо и професионално изчерпване - това е най-кратката и може би най-точна дефиниция на синдромът на изчерпването. Наричат го още синдром на професионалното прегаряне, но сами се сещате, че става въпрос за комплексно изчерпване. Не е възможно само професионалният аспект да претърпи срив, тъй като проблемът е личностен. Всеки един аспект в живота страда при хората, страдащи от Burnout-синдрома.

Установяван е при хора, занимаващи се с най-различни професии - лекари, мениджъри, адвокати, учители и т.н. Синдромът на професионалното прегаряне, както подсказва името му, носи със себе си загуба на усещане за пълноценност, полезност и удовлетворение от постиженията, дефицит на енергия и идеи, хронична умора, апатия, високо ниво на критичност, чувство за вина и безнадеждност, раздразнителност, загуба на търпение и толеранс, намалена работоспособност и концентрация.

Абсолютно нежелание повече за работа и професионално развитие, апатия към живота и случващото се, депресия, нежелание за контакт с приятели и колеги, физическо изтощение. Изчерпването не се случва за ден или два, не се случва дори за месец. Установено е, че човек се справя в пъти по-добре с моментен силен стрес, отколкото с по-лек, но постоянен и хроничен. За съжаление, хроничният стрес има способността да кумулира и освобождаването от него не винаги е лесен процес. Синдромът Burnout е резултат от години вманиачаване в професията, вкопчване в цели, постижения и придобивки, тотално загърбване на себе си, собствени нужди, почивка и т.н. Резултатът е прекрасна професионална позиция и изгубени здраве и душа, богат ресурс в банката и бедна емоционална палитра, изобилие от финанси и дефицитни моменти със семейство, близки и приятели. Много висока цена.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са факторите, които водят до изчерпване?

реклама

Личностните качества и ресурси са много важен фактор. От професионалните се включват напрегната работна среда, непосилни задачи и цели, лоши междуличностни отношения, напрежение в изпълнението на проекти и планове, вкопчване в професионалното развитие.

Защо Burnout е синдромът на настоящото време?

Синдромът на изчерпването е финалната права на състезанието. Гонитбата за придобиване, размяната на ценности, поставянето на материалното на пиедестал, преследване на цел след цел след друга цел и така до ненасита, увличане към власт, пари и задоволяване на его-потребностите. Кратка характеристика на криворазбраната концепция за "високоефективен човек".

Не, 14-часовата работа, постиженията в името на всичко и всички и брилянтната визия не правят човека високоефективен. Правят го празен, смазан и апатичен. Не защото материалното богатство е нещо лошо, а защото вкопчването единствено в него убиват духовността и емоционалността у човека. Ангажиментите натискат и стават безбройни, отговорността става непосилна, изискванията растат, целите се постигат, но идват хиляди нови, които "трябва" да бъдат превзети. Докато в един момент нуждите и изискванията надхвърлят човешкия капацитет, дори и на тези "високоефективните", най-вече на тях. Човешкият ум и тялото реагират с апатия, депресия, паническо разстройство или хронична болест.

За щастие, това не е историята на всички целеустремени хора. Осъзнаването, че постигането на цел след цел не носи удоволствие, поставя някои въпроси. Защо постигам мечтите си и не съм щастлив? Защо съм успешен и не съм удовлетворен? Има хора, които когато усетят празнота и изтощение, си задават въпроси и търсят отговори за тях. И в повечето случаи ги получават. Те не са трудни и незабележими.

Има ли изход от синдрома на изчерпването?

Материалното богатство в никакъв случай не е нещо лошо или нещо, което не трябва да бъде цел в живота на човека. Безспорно за добър живот е нужен не малко ресурс. НО не е това нещото, което ще донесе смисъл в живота. Към края на дните няма значение нито една придобивка. Смисъл и значение имат собственият принос, споделените любов и радост, себеизграждането и промените по пътя към успеха, щастливите семейни моменти, пълната душа с красиви моменти и удовлетворение.

Изход от бърнаут има и той е комплексен. Състои се в личностна промяна, смяна на работна среда, трансформация на негативни възгледи и убеждения, фокус върху странични дейности, различни от професията, споделяне на повече време със себе си и близките, отдаване на любими дейности, промени в отношенията с хората и колегите и най-важното - баланс между заетост и почивка.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се